
For over ett år siden annonserte Facebooks Mark Zuckerberg «Clear History». Med «Off-Facebook Activity» kan vi endelig se rekkevidden av all data om oss som Facebook samler inn utenfor selve plattformen.
– Mange apper og nettsteder er gratis fordi de støttes av online annonsering. Og for å nå folk som har større sannsynlighet for å bry seg om hva de selger, deler virksomheter ofte data om menneskers interaksjoner på sine nettsteder med annonseplattformer og andre tjenester.
«Off-Facebook Activity»
Slik starter Facebook sin artikkel av 20. august, med å forklare bakgrunnen for lanseringen av «Off-Facebook Activity», tidligere kjent som «Clear History» som Mark Zuckerberg lanserte for over ett år siden.
Med «Off-Facebook Activity»-tjenesten skal du i korte trekk kunne;
- Se et sammendrag av informasjonen andre apper og nettsteder har sendt Facebook gjennom deres egne verktøy, for eksempel Facebook Pixel eller Facebook-innlogging;
- Koble denne informasjonen fra kontoen din hvis du vil; og
- Velg å koble fremtidig aktivitet utenfor Facebook fra kontoen din. Du kan gjøre dette for all off-Facebook-aktiviteten din, eller bare for spesifikke apper og nettsteder.
Legg merke til at det står «Koble denne informasjonen fra kontoen din». Det betyr at dataene om deg blir anonymisert, men ikke slettet. Dataene blir i stedet brukt på samme måte som når Facebook samler inn anonym informasjon om brukere som surfer på nettet uten å være logget på Facebook.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Ikke Norge ennå
«Off-Facebook Activity» lanseres fortløpende. Først ut er Facebook-brukere i Irland, Sør-Korea og Spania. I løpet av de neste månedene vil flere og flere land få anledning til å koble fra data som Facebook har samlet inn, utenfor selve plattformen.
Fun fact; Jeg brukte NordVPN til å koble meg til en server i Ireland, endret språket på min iPhone til English (Ireland) og region til Ireland, men fikk fortsatt ikke opp «Off-Facebook Activity» som valg under Settings / Your Facebook Information. Jeg prøvde i alle fall :)
Dette vil utvilsomt koste Facebook penger. Tapte inntekter basert på Facebook-brukere som ikke vil la deres egen «surfing» utenfor Facebook, bli en del av deres egen profil. Profiler som således gjør det mulig for annonsører å målrette deres annonser enda bedre.
Facebooks Sheryl Sandberg uttalte i mars i år, i et intervju med CNBC, da verktøyet/tjenesten fortsatt het «Clear History», at
– Vår bunnlinje vil få til det her. Vi tror at det å gjøre det riktige for våre brukere, er den eneste måten å beskytte for egen virksomhet i et langsiktig perspektiv. Og det er det riktige å gjøre.
I artikkelen på Facebooks eget nettside skriver Erin Egan, Chief Privacy Officer, Policy, og David Baser, Director of Product Management, avslutningsvis at funksjonen markerer et nytt nivå av åpenhet og kontroll. Samtidig etterspør de tips og råd fra personverneksperter, beslutningstakere og andre som kan bidra til å gjøre verktøyet bedre.
Forbrukerrådet er positive
Fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet, uttaler til Dagens Næringsliv at han synes Facebooks nye løsning er et skritt i riktig retning. Samtidig påpeker han at Facebook har en lang vei å gå når det gjelder å gjøre personverninnstillinger enkle å bruke for brukerne.
Sosiale medier-analyst Jasmine Enberg fra eMarketer, skriver til meg at hun tror dette er et smart grep for å bli mer transparent. Men også et grep for ligge ett skritt foran potensielle reguleringer som kan komme fra både USA og andre land.
Hvor mange vil faktisk bruke verktøyet?
Det gjenstår selvsagt å se hvor mange som faktisk vil benytte anledningen til å «koble fra» informasjon og data om seg selv fra Facebook. Til tross for utallige personvernskandaler og trusler om å slutte å bruke Facebook, er det lite som tyder på at det har skjedd. Tvert i mot faktisk.
I tillegg er det ofte store avstander mellom hva vi sier vi skal gjøre, og hva vi ender opp med å gjøre. Jeg ser i alle fall frem til å teste ut «Off-Facebook Activity» når tjenesten blir tilgjengelig.