fbpx

Nå kan du annonsere på Twitter

Nå har muligheten for å annonsere på Twitter kommet til Norge. Annonsering på Twitter kan fungere, men også irritere. Det fikk jeg erfare.

Annonser på Facebook er vi alle kjent med, men på Twitter har det kun vært forbeholdt noen få – gjerne internasjonale og/eller større virksomheter. Først nå har det blitt mulig å annonsere for «deg og meg» og det ser det også ut til at flere har latt seg friste av – inkludert meg selv. Den korte konklusjonen er at dette liker jeg, men jeg har også erfart at andre ikke er like glad for det. Terskelen for å slenge «dritt» etter en Twitter-annonse ser ut til å være lavere enn på Facebook….

«3 kommunikasjonstrender du må mestre»

Fra ads.twitter.com kan du nå (forholdsvis) enkelt sette opp dine egne Twitter-annonser, og du har flere muligheter å velge mellom – avhengig av hva det er du ønsker å oppnå:

Jeg har så vidt kommet i gang med å teste ut annonser på Twitter, så jeg vil ikke på noen som helst måte si at jeg vet hva som fungerer eller ikke. I tillegg testet jeg ut mine første annonser mot en tredjeparts nettside – SRF i Bergen – for å markedsføre et 3 timers kurs jeg skal holde der 27. november. Budsjettet mitt var heller ikke all verdens – totalt brukte jeg 120 britiske pund, eller 1,268 norske kroner.

Twitter-annonsering-SRF-kurs-samlet-start-til-slutt

Kampanjen startet med en Tweet – den nederste av de to fra bildet over. Etter at den hadde ligget ute en par timers tid, gikk jeg inn i annonse-kampanjen og la til en Tweet til. Tweeten ble endret rent tekstmessig og i tillegg la jeg til et bilde. Tweeten med bildet tok mer eller mindre over den uten. Det jeg kunne gjort når jeg oppdaget det var at jeg kunne ha skrudd av Tweeten uten et bilde, og overlatt alle kronene til den andre. Jeg kunne også ha lagt til flere nye Tweets underveis, men også tilpasset, justert og endret på alt annet også. Fleksibiliteten er en kjempestor fordel. Her har du full oversikt og kontroll over alt som foregår.

Twitter-annonse uten bilde

Twitter-annonse uten bilde.

Twitter-annonse med bilde.

Twitter-annonse med bilde.

En liten kikk på analyseseksjonen i administrasjonsverktøyet på Twitter.com gir en veldig god oversikt over hvordan annonsene har bidratt i forholdet til den totale eksponeringen:

Twitter-analyse-siste-28-dager-med-uten-ads

Twitter byr på veldig mange muligheter til å skreddersy annonsene dine akkurat slik du vil ha det. Du kan tilpasse etter svært så mange kritierier, som land (men ikke by), språk, kjønn (men ikke alder), interesser, nøkkelord, andre Twitter-brukere og med mer. I tillegg kan du kjøre remarketing via Twitter, hvis du ønsker å annonsere mot for eksempel Twitter-brukere som ikke har vært innom nettsiden din i løpet av de siste 14 dagene.

Jeg har tidligere skrevet at Twitter først og fremst blir brukt av de som bor i storbyene og som bruker iPhone, og det ser ut til å være tilfelle fortsatt. Og jeg var overrasket samtidig over den store andelen på mobil. Det burde også være en liten vekker for alle virksomheter som fortsatt ikke har mobiltilpasset innholdet sitt:

Twitter-annonsering-enheter

Mobilenhetene stod for hele 85 prosent av engasjementet og Apple sin iOS-enheter representerte nesten 85 prosent av mobilandelen. Det betyr ikke at Android-brukere ikke er på Twitter i noen større grad, eller at «folk flest» ikke bruker Twitter fra sine bærbare maskiner, men i dette tilfellet – basert på de kriteriene som disse Twitter-annonsene var basert på, så var engasjementet overlegent mye større fra mobile enheter basert på iOS.

Foruten interesser som jeg baserte mine annonser på, la jeg til relevante Twitter-konti med interesser tilsvarende mine og med følgere som også kunne være interessert i det jeg formidlet via Twitter-annonsene.

Twitter-annonsering-basert-followers

Grensesnittet er forholdsvis enkelt å forholde seg til – og setter du av noen timer til å teste ut de forskjellige annonsemulighetene bør det ikke ta lang tid før du har «dreisen» på det. For mitt vedkommende var dette både lærerikt og interessant, og det vil nok ikke være første og eneste gangen jeg vil prøve ut Twitter-annonsering. Effekten uteble heller ikke – uten at jeg skal innrømme akkurat hvor mange flere påmeldte vi fikk på kurset jeg skal holde i Bergen 27.11, kan jeg i alle fall melde om at ROI-en var meget god.

De knappe 1,300 kronene jeg brukte ble nedbetalt, og vel så det.

Twitter-annonsering-engasjement-med-utenMålgruppe og segmentering ekstremt viktig

Jeg har lært et par ting etter å ha annonsert på Twitter i løpet av de siste dagene. Det fungerer, spesielt godt hvis du er flink til å segmentere. Det har også en langt bedre effekt å bruke et bilde (kan det se ut til) også for å berike Twitter-annonsen. Derimot er det viktig å huske på at annonser «forstyrrer» mer enn normale twitter-meldinger, spesielt når du velger å annonsere mot de som ikke allerede følger deg fra før av. Jeg har mottatt en del «drittmeldinger» tilbake – en av de inneholdt inneholdt ordet «drepe» i seg, uten at jeg tror det var så alvorlig ment. Det er sikkert de som har valgt å blokkere meg også.

Twitter-card-hpnhansen

«Learning the hard way»

Jeg er av den oppfattelsen at det vil oppfattes svært så forskjellig hva Twitter-meldingen inneholder og hva det er du er på jakt etter å oppnå. I tillegg tror jeg også at det vil være store forskjeller mellom en reklame-basert Twitter-melding fra et selskap vs en person. Jeg testet for eksempel ut å markedsføre meg selv – og HansPetter.info, og lagde et Twitter-kort som jeg brukte til å produsere 3 forskjellige tweets som jeg promoterte mot personer som ikke fulgte meg fra før av og med interesser som (jeg trodde) skulle være sammenfallende med hva det er jeg er opptatt og og skriver om.

Den kampanjen stoppet jeg raskt – den gikk tilsynelatende bra hva gjaldt både visninger, klikk og engasjement, men jeg fikk såpass mange «drittmeldinger» at jeg fort fant ut at dette ville jeg ikke utsette verken meg selv eller de som er på Twitter med.

Twitter-annonse-promotere-douche

Uansett – det her var en lærerik og spennende erfaring, og jeg tror ikke det blir første og siste gang jeg kommer til å benytte meg av annonseringsmulighetene til Twitter. Derimot vil jeg være enda mer forsiktig med HVA det er jeg skal formidle, HVEM det er jeg ønsker å nå ut til, HVILKEN form for annonseringsform jeg vil benytte meg av, og HVORDAN jeg på beste mulige måte segmenterer målgruppen slik at det i minst mulig grad oppleves forstyrrende (og provoserende).

Hva synes du om muligheten til å annonsere på Twitter, verdiøkende eller ikke?

photo credit: mkhmarketing via photopin cc