stolt og ydmyk

Nå er det på tide å pensjonere «Stolt og ydmyk»

Jeg slår et slag for en nasjonal debatt, ledet av PR- og rekrutteringsbyråer, for å finne et nytt vokabular som nyansatte kan bruke for å uttrykke sin glede og forventning til den nye jobben.

Det har skjedd igjen: En person har sluttet ett sted og begynt et annet, og uttalt til norske medier at hen er “stolt og ydmyk”. Det må det bli slutt på, og det så raskt som mulig. Derfor sier jeg i fra nå som vi er i ferd med å gå inn i årets siste kvartal. Ifølge SSB er dette det mest populære kvartalet for å skifte jobb. Det er også perioden hvor «stolt og ydmyk» blir omtalt flest ganger i norske medier, skal vi tro Retriever.

Vi trenger en nasjonal debatt nå

Derfor tenkte jeg det var på sin plass å foreslå en nasjonal debatt. Målet er å finne alternative ord og uttrykk til «stolt og ydmyk» for å hindre at disse to kraftfulle ordene blir så utvannet at de mister all mening.

stolt og ydmyk

Kilde: Retriever

Med hele 416 omtaler i norske medier så langt i 2023, hvor nyansatte ytrer at de er “stolt og ydmyk”, trender vi mot det høyeste antallet siden 2015, skal vi tro Retriever. Og det er kun hvis andelen i fjerde kvartal ligger på samme nivå som i 2022.

Dette er, mildt sagt, en svært bekymringsfull utvikling.

Friske alternativer til “stolt og ydmyk” 

Jeg mener det er på tide – om ikke overtid – at vi pensjonerer “stolt og ydmyk”-klisjeen og gir nyansatte et nytt vokabular for å kunne uttrykke sin glede og forventning for den nye jobben. Her er ti eksempler som kan danne et fundament og utgangspunkt for debatten vi må ta før det er for sent. 

Personlig tenderer jeg mot at nysgjerrig bør definitivt brukes mye mer. Modig også. Selvsikker er jeg dog litt mer usikker på.

Ekstremt viktig å ta debatten før det er for sent

Språk er makt. Måten vi uttrykker oss på kan forme oppfatningen folk har av oss. Når alle nyansatte sier de er «stolt og ydmyk», går vi glipp av en mulighet til å forstå hva som virkelig driver dem, hva de bringer til bordet, og hvordan de ser på sin nye rolle. Derfor må vi ta debatten nå. Debatten bør ledes av representanter fra noen av de mest kjente og toneangivende PR- og rekrutteringsbyråene landet har å by på. Målet er å komme frem til de tre beste alternativene fra denne listen. Kanskje kan det til og med bli en årlig avstemning i første kvartal, noe som vil gavne jobbskiftene for de resterende ni måneder av året.

La oss utfordre oss selv til å være mer kreative, mer autentiske, og mer meningsfulle i måten vi kommuniserer på. Det er på tide å pensjonere «stolt og ydmyk» og gi rom for nye uttrykk som virkelig fanger essensen av det å starte i en ny jobb.

Gleder meg til å se hvilket PR- eller rekrutteringsbyrå som først tar ansvar.

 

NB! I disse følsomme krenketider, er det kanskje greit å informere om at dette er selvsagt ironi. I alle fall delvis ;)

Bilde: Midjourney