
Debatten om kunstig intelligens florerer med følelsesladede argumenter og manglende kunnskap, inkludert om AI kan være kreativ eller ikke. Nå peker ny forskning i retning av at AI er overlegen oss mennesker i kreativ tenkning, noe som utfordrer våre tradisjonelle oppfatninger av originalitet og kreativitet.
AI-debatten er drevet av manglende kunnskap og frykt
Kunstig intelligens endrer ingenting. Idébasert reklame kan ikke overlates til kunstig intelligens. AI kan ikke være kreativ, ChatGPT kan dra til helvete. AI når oss ikke til anklene, AI kan aldri finne opp noe, AI kan ikke lage kunst, skrive bøker eller lage musikk.
Debatten om kunstig intelligens er fylt med mange påstander – om teknologiens muligheter og potensial, men ikke minst – dens begrensninger. I debattens hete har meninger ofte blitt formidlet med en stor grad av bestemthet og nedlatenhet som kan vitne om et underliggende nivå av manglende kunnskap. I altfor mange tilfeller har følelsesdrevne argumenter fått overtaket over en nøktern og faktabasert diskusjon. Denne tendensen reflekterer ikke bare et behov for økt teknologiforståelse, men gir oss også samtidig viktig innsikt i hvordan våre fordommer og frykt kan forme vår tilnærming til nye teknologier. Og det er ikke nødvendigvis lurt, når mange av de skeptiske røstene har makt til å foreta viktige beslutninger som kan forme morgendagens samfunn.
Derfor håper jeg på en mer edruelig debatt fremover tuftet på en åpen og nysgjerrig tilnærming. For kunstig intelligens har ikke bare kommet for å bli, men i takt med hvordan teknologiutviklingen stadig raskere utfordrer vårt forhold til hva som er “science fiction” den ene dagen og “science fact” den andre, står vi samtidig også overfor et paradigmeskifte i vår forståelse av hva som er kreativt og originalt.
Kunstig intelligens er kreativt overlegen
Kunstig intelligens har i mange år allerede blitt anerkjent som et kraftfullt verktøy for å effektivisere oppgaver og automatisere prosesser. Ikke minst har disse AI-teknologiene transformert hvordan vi produserer, distribuerer, markedsfører og konsumerer innhold. Men den kunstige intelligensens evne til å utfordre og utvide våre definisjoner av kreativ tenkning har vi kun sett starten av. Samtidig kom muligens også den første realiseringen kanskje enda raskere enn de mest optimistiske av oss hadde våget å tro, for forskningen fra University of Arkansas understreker allerede nå at kunstig intelligens ikke bare er like kreativ som oss mennesker, men faktisk også overgår oss i kreativitet.
Studien, som målte evnen til å tenke i nye og uvanlige baner, satt mennesket opp mot maskin – i dette tilfellet 115 menneskelige deltagere versus OpenAI sin ChatGPT 4.0 – i en rekke tester som omhandlet alt fra å finne alternative bruksområder for hverdagsgjenstander, til å forestille seg konsekvensene av radikalt endrede samfunnsforhold. Til kanskje manges overraskelse var ikke bare ChatGPT like god som de menneskene som deltok, ChatGPT var fullstendig overlegen i å produsere mer originale og detaljerte løsninger på oppgavene den ble gitt.
Resultatet av forskningen indikerer ikke bare en høy grad av kreativt potensial ved hjelp av kunstig intelligens, men også en mulighet til å inspirere og utfordre menneskelig tenkning. Resultatet bør også være en vekker for alle, ikke minst for alle kritiske røster som var mer preget av frykt og følelser, enn av kunnskap og nysgjerrighet. Ved å anerkjenne kapasiteten kunstig intelligens har til å utforske kreative domener på måter som utfordrer våre egne begrensninger, åpner vi i tillegg døren for en bredere forståelse av både teknologiens og vår egen potensielle kreativitet.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Menneske og maskin i et kreativt samspill
Samtidig er det viktig å legge til at studiens funn ikke undergraver menneskets unike bidrag til kreativitet. Snarere inviterer de til et samarbeid mellom menneske og maskin, hvor den kunstige intelligensens evne til å generere uventede og nyskapende ideer kan fungere som et springbrett for menneskelig kreativitet. Dette samspillet mellom menneskelig nysgjerrighet og teknologisk innovasjon har potensialet til å bryte ned fastlåste måter å tenke på og frembringe banebrytende løsninger på komplekse problemer.
Forskningen til universitetet i Arkansas kommer med viktige forbehold. Forskerne påpeker at testene måler kreativt potensial, ikke faktisk deltakelse i eller oppnåelser av kreative aktiviteter. I tillegg ble ikke relevansen av AI-genererte svar vurdert, og menneskelige deltakere kunne ha opplevd begrensninger ved at deres svar måtte være forankret i den virkelige verden. Forskerne erkjenner også at menneskelig motivasjon for å gi utfyllende svar kan variere, og de stiller spørsmål ved hvordan kreativitet best kan måles og om testene er generaliserbare.
Selv om testene kanskje ikke perfekt måler menneskelig kreativt potensial, poengteres det at store språkmodeller raskt utvikler seg og overgår menneskelige prestasjoner på nye måter, noe som reiser spørsmål om AI kan erstatte menneskelig kreativitet. Det er også verdt å nevne at enn så lenge har ikke kunstig intelligens selvstendig handlekraft, og vil kun utføre oppgaver når vi aktivt ber om det. Enn så lenge er ChatGPT 4.0 reaktiv, dels multimodal, men i nær fremtid kan vi regne med at den kunstige intelligensen, anført av enda mer avanserte språkmodeller, vil være både proaktiv, interaktiv, generell og spesifikk, og i tillegg være bevisst sin egen eksistens.
AI vil bli fryktelig intelligent om kort tid
Skal vi tro de virkelige ekspertene er det hele 10 nivåer av kunstig intelligens. Kunstig intelligens har utviklet seg til å bli utrolig avansert og intelligent, med evner som strekker seg fra å skrive overbevisende tekst til å skape bilder, videoer, musikk, og kunst som er så livaktige at vi knapt kan skille dem fra menneskeskapte verk.

FYI: Bildet er laget av kunstig intelligens, mens de 10 AI-utviklingsnivåer er lagt inn av et intelligent menneske :)
Til tross for denne imponerende utviklingen, befinner vi oss likevel bare mellom det tredje og fjerde nivået av AI-utviklingen. På dette stadiet begynner vi å se antydninger til AI som kan resonere, tenke generelt og være selvbevisst. Veien frem mot fjerde, femte, sjette, syvende, åttende, niende og tiende AI-nivå er fortsatt lang. Samtidig er den nok kortere enn vi tror, håper og frykter. Og nettopp derfor er det også viktig at vi møter denne fremtiden med åpenhet og nysgjerrighet, og med innsikt og kunnskap i bunn, slik at vi kan ta faktabaserte beslutninger fremfor følelsesbaserte, nedlatende og bakstreverske.
En fremtid full av etiske, moralske og juridiske AI-vurderinger
Fremtiden for kreativitet i lys av kunstig intelligens byr på en verden av muligheter, men også utfordringer som krever vår umiddelbare oppmerksomhet. Å omfavne potensialet til AI betyr ikke bare å feire de innovative løsningene teknologien bringer med seg, men også å navigere i et landskap fylt med etiske, moralske, og juridiske dilemmaer. Det er avgjørende at vi implementerer veloverveide reguleringer som sikrer en utvikling av kunstig intelligens som er trygg, ansvarlig, og bærekraftig – ikke bare for vår generasjon, men for fremtidige generasjoner og den planeten vi alle deler. Ved å stå sammen for å utforske det ukjente terrenget med åpenhet, nysgjerrighet, og et kritisk blikk, kan vi sikre at den beste av menneskelig og kunstig intelligens ikke bare ligger foran oss, men også leder oss mot en fremtid hvor teknologi tjener det felles gode. En slik innsats bør være drevet av fakta, ikke av følelser.
Bilde: Midjourney