fbpx
kunstig intelligens

Nå blir ansiktsgjenkjenningsteknologi forbudt

Bruk av kunstig intelligens, blant annet til å gjenkjenne ansikter, er kontroversielt. Og ikke uten grunn. Nå vil EU forby bruk av denne teknologien blant politimyndigheter i det offentlige rom, og som et verktøy for prediktivt politiarbeid.

Bruk av kunstig intelligens, blant annet til å gjenkjenne ansikter, er kontroversielt. Og ikke uten grunn. Allerede i 2019 ble bruk av ansiktsgjenkjenning av politiet i San Francisco – hvor mye av teknologien stammer fra – altså Silicon Valley – gjort forbudt, som den tredje staten i USA. Forbudet er ikke totalt, men gjelder kun bruk av ansiktsgjenkjenningsteknologi i kameraene som er festet til politiets uniformer. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Forbud mot bruk av ansiktsgjenkjenningsteknologi i EU

Nå er det EU sin tur til å innføre forbud mot bruk av ansiktsgjenkjenningsteknologi blant politimyndigheter. Her er forbudet mer utstrakt og skal gjelde både det offentlige rom, og som et verktøy for prediktivt politiarbeid.

I det siste har jeg sett på TV-serien FBI, som går på TV 2 Play. Og her har vel “face rec”, som FBI-agentene kaller det, blitt brukt i samtlige av de nærmere 70 episodene som TV 2 har lagt ut så langt. Face Rec, face recognition, ansiktsgjennkjenning, brukt da både i det offentlige rom og for prediktivt politiarbeid. 

Og det gjenspeiler kanskje virkeligheten også – i alle fall i USA. Bare i Los Angeles har politiet brukt «face rec» over 30.000 ganger siden teknologien ble tatt i bruk i 2009. 

Raskere arrestert ved hjelp av «face rec»-teknologi

Og som i FBI-serien på TV 2, hvor alle “bad guys” blir tatt av politiet innen 45 minutter har gått, så har «face rec»-teknologien ført til raskere arrestasjoner hos Los Angeles-politiet. 

Ansiktsgjenkjenning brukt i prediktiv forstand – og gjerne da i utstrakt grad langt utover «face rec», som EU også vil forby, kjenner vi best igjen fra Tom Cruise-filmen, Minority Report, fra 2002. 

Det er kanskje ikke så vanskelig å være enige om at prediktivt politiarbeid er kontroversielt, nettopp fordi det betyr at politiet skal kunne drive etterforskning og potensielt arrestasjon av personer før et lovbrudd faktisk har funnet sted. 

Samtidig er det viktig å legge til at bruk av både kunstig intelligens og «face rec»-teknologi kan være svært effektive virkemidler for å overvåke, profilere, arrestere og således hindre potensielle kriminelle å gjennomføre lovbrudd. Eller hindre radikaliserte å utføre terrorangrep. 

Nå har altså EU-parlamentet vedtatt, og det ved et stort flertall, en ikke-bindende resolusjon, som oppfordrer medlemslandene å forby bruk av ansiktsgjenkjenningsteknologi for politiet. I resolusjonen tar man også for seg problemstillinger knyttet til bruk av kunstig intelligens på en rekke områder, i alle tilfeller relatert til personvernet. 

Og EU gir seg ikke der, men ønsker også å forby bruk av private databaser for ansiktsgjenkjenning, som feks bruk av den beryktede tjenesten til ClearView AI, som ble saksøkt tidligere i år av menneskerettighetsaktivister i California. Og det samme selskapet ble i 2021 utpekt av Time som et av de mest innflytelsesrike teknologiselskapene.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Aktuelle lenker: