sosiale medier

“Move slow and let things break”

Hvordan politikere svikter i møte med sosiale mediers negative konsekvenser for samfunnet.

Slagordet er borte, men kulturen består

Facebook sitt gamle slagord “Move fast and break things” ble fjernet for noen år siden. Selv om Mark Zuckerberg også endret selskapets navn til Meta i 2022, er det mye som tyder på at slagordet fortsatt er en del av kulturen til teknologigiganten. Det samme kan også sies om de mange andre teknologiselskapene som kjemper en innbitt kamp om å bli størst og viktigst i verden innenfor utviklingen av kunstig intelligens. Det er ikke mye som tyder på at de tenker altfor mye over de langsiktige og potensielt negative konsekvensene utviklingen vil kunne ha på samfunnet som sådan.

På den andre siden av spekteret, hos våre folkevalgte politikere, kan det se ut som at det er det motsatte slagordet som gjelder; “Move slow and let things break” – inkludert tillit, ytringsfrihet og demokratiet som sådan. For mens teknologigigantene har stormet frem, har politikerne beveget seg i et bedagelig tempo, uten å innføre nødvendige lovendringer og reguleringer. Sakte, men sikkert har EU våknet litt opp, mens våre folkevalgte her til lands har snakket mye, men handlet svært lite.  

Konsekvensene av unnlatelsen er tydelige. Vi er en del av et samfunn som blir stadig mer negativt påvirket av algoritmene og den kunstige intelligensen i sosiale medier, hvor manipulasjon, desinformasjon og et forvrengt virkelighetsbilde dominerer. De negative konsekvensene akselererer i takt med den eksponentielle utviklingen.

Manglende reguleringer

Politikernes treghet i å handle har tillatt sosiale medier å bli en arena hvor alt fra falske nyheter til polariserende innhold sprer seg tilnærmet ukontrollert. Mangelen på effektive tiltak har skapt et miljø hvor folk blir mer mistroiske, sinte, deprimerte, angstfulle og ulykkelige. Tilliten til samfunnsinstitusjoner og demokratiet står på spill. Når desinformasjon får florere, blir sannheten relativ, og folk mister troen på det politiske systemet. Dette er ikke bare et problem for de enkelte individene som blir utsatt for manipulasjon, men for hele demokratiet som fundamentalt er avhengig av informerte og opplyste borgere.

Fra ord til handling?

Det er på overtid at politikere innser alvoret. Å fortsette å bevege seg sakte mens samfunnet brytes ned bør ikke være et alternativ. Det holder ikke at statsminister Jonas Gahr Støre frykter gammel, men ikke ny teknologi. Tilliten, ytringsfriheten, demokratiet og folkets mentale helse er i fritt fall. Da er det en mager trøst at finansministeren byr opp til dans på den kinesiske spionappen TikTok på kontoret sitt. Det vi trenger er proaktive tiltak som kan beskytte oss mot alle de skadelige effektene som kommer som en konsekvens av de samme plattformene.

Det vi trenger er enten direkte forbud eller strenge reguleringer av plattformenes algoritmer, mer ansvarliggjøring av teknologiselskaper og en større satsing på digital opplæring for å gjøre folk mer kritisk til det innholdet de blir eksponert for. Reguleringene må også sikre personvernet. Samfunnet fortjener og trenger helt klare og tydelige retningslinjer som beskytter brukernes data og forhindrer misbruk før det er for sent.

Om det ikke allerede er for sent. 

Fremtidig katastrofe

«Move slow and let things break» er en oppskrift på katastrofe. Hvis vi ønsker et samfunn hvor teknologien tjener oss, ikke kontrollerer oss, må politikerne handle nå. Det er på tide med en ansvarlig politikk som setter menneskers velvære og demokratiets helse først.

 

Bilde: Midjourney