personvern

Money talks. Ytringsfrihet, personvern og menneskerettigheter walks

Vestlige selskaper – anført av Apple og Google – kaster alt fra ytringsfrihet, personvern og menneskerettigheter på dør, så lenge det kan tjene dem økonomisk. 

Blodpenger i Silicon Valley

Kina spesielt, men også Saudi-Arabia – som har dype lommebøker fylt med sine blodpenger i Silicon Valley – får spesielt amerikanske selskaper til å se den andre veien. 

Tidligere i år kunne vi lese om appen Absher, som ble utviklet av sjeikene i Saudi-Arabia, for å få mer kontroll på kvinnene deres«. Ved hjelp av Absher – som er tilgjengelig – også her i Norge – via Google Play og Apple Store – kan de saudiske mannssjåvinistene overvåke, kontrollere og begrense hva deres koner og døtre gjør. Med Absher kan de hindre at kvinner søker på jobb og de kan inndra deres rett til å reise.

Til tjeneste!

Absher – som betyr “Til tjeneste” eller “Yes, sir” – var i utgangspunktet ment som en app som skulle gjøre offentlige tjenester i Saudi-Arabia mer tilgjengelig. En rekke amerikanske kongressrepresentanter og Amnesty International har bedt både Apple og Google å fjerne appen, men verken Google eller Apple har vurdert det dit hen at den svært så kvinnediskriminerende appen bryter med deres retningslinjer. 

Pengene får åpenbart Google og Apple til å “vende det andre kinnet til”. Saudi Arabia har investert flere 10-talls milliarder av kroner i Silicon Valley selskaper, som blant annet Uber, Lyft, Snap, med flere. 

Kinas globale innflytelse

Men det er på ingen måter bare Saudi-Arabia som dikterer teknologiselskapene. Ikke overraskende får Kina stadig større innflytelse globalt. Og det til tross for forbudet mot å drive business med Huawei. Kina vet hva tilgang til 1,4 milliarder mennesker potensielt kan ha å si på lommeboka til Apple og Google. 

I løpet av de siste månedene har vi sett hvordan situasjonen i Hong Kong har utviklet seg. Og vi har også både sett og lest hva Kina mener om den vestlige dekningen av demonstrasjonene. 

For et par måneder siden skrev Yi Xianllang – Kinas ambassadør til Norge – et leserinnlegg i Aftenposten, hvor han blant annet beskyldte vestlige medier for å ha “bevisst hvitvasket voldelige aktiviteter”, samtidig som han påstod at det ikke var noen andre som brydde seg like mye om Hong Kong som det kinesiske folk. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Apple gir etter for press fra Kina

For kort tid siden ble appen HKmap.live fjernet fra Apple Store. Appen lot folk i Hong Kong følge protester og politiets bevegelser. Først fjernet Apple den selv, fordi de mente den brøt med selskapets retningslinjer. Så ble den publisert igjen, for så å bli på nytt fjernet. Årsaken da kort og godt at Kina krevde det. Det statlige mediehuset i Kina – People’s Daily – publiserte en artikkel hvor de mente at appen er “giftig og et svik”, og at “Apple må tenke på konsekvensene av sin ukloke og hensynsløse beslutning” om å la en slik app være tilgjengelig. 

Apple har også fjernet emojien for flagget til Taiwan for brukere i Hong Kong. Endringen kom med lanseringen av iOS 13. Tidligere har også Apple valgt å fjerne det samme flagget for iPhone-brukere i Kina. Som kjent vil ikke Kina anerkjenne Taiwan som et eget land. 

Noen som husker hvor mye bråk det ble, da Donald Trump mot slutten av 2016, snakket med Taiwans president? 

Apple deler browsing-historikken din med Kina?

Tilbake til Apple igjen. For kort tid siden ble det også kjent at Apple har begynt å sende deler av din og min browsing-historikk med det kinesiske selskapet Tencent. 

Apple har i flere år gjort tilsvarende med Google, som en del av deres sikkerhetstjenester for å hindre at du og jeg besøker svindel-nettsteder. Google har utviklet en sikker browsing-teknologi som Apple har benyttet seg av og som har vært skrudd på som standard i alle IOS-enheter. At browsing-historikk også blir sendt til Tencent som standard er en “nyhet” som ikke Apple selv har informert om. Det kan selvsagt være at dette kun gjelder brukere i Kina, men går du inn på Innstillinger, Safari og klikker på lenken “Om Safari og personvern”, kan du blant annet lese følgende – på norsk: 

personvern

Tencent er et av verdens største selskaper

Tencent er ikke hvilken som helst aktør i Kina. Tencent er verdens største spill-utgiver og verdens åttende største selskap. Selskapet har over 300 investeringer i sin portefølje, deriblant norske Funcom, som Tencent kjøpte 30 prosent av for kort tid siden. Tencent har også eiendeler i svenske Spotify og står bak 3 av de 5 største sosiale nettverkene i verden – QQ Messenger, QZone og ikke minst, WeChat. 

Av andre større spillselskaper som Tencent eier, eller har eiendeler i, kan jeg nevne Epic (Fortnite), Riot Games, Ubisoft og Activision Blizzard. Sistnevnte har Tencent kun 5 prosent eiendel i, men det stoppet for eksempel ikke Blizzard (som står bak World of Warcraft) å kaste ut en spiller for å ha ytret sin støtte til protestene i Hong Kong. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Google gir etter kinesisk press

Google, som tidligere trakk sitt kinesiske søkemotor-prosjekt, Dragonfly, som skulle imøtekomme Kinas strenge sensur, fjernet nylig et spill fra Google Play hvor spillere kunne være demonstranter i Hong Kong. Samtidig aksepterer Google at det kinesiske kommunistpartiet har “superuser”-tilgang til mer enn 100 millioner Android-brukere via en bakdør i en propaganda-app som de kinesiske myndighetene har aggressivt promotert i løpet av 2019. 

Washington Post skriver at en undersøkelse av appen, viser at det gjør det mulig for myndighetene å hente meldinger og bilder fra brukernes telefoner, internett-historikken til brukerne, i tillegg til at de kan aktivere en lydopptaker i Android-telefonene. 

Frykten for Kina er høyst reell

I begynnelsen av 2018 skrev jeg at jeg frykter Kina mer enn Facebook. Og det til tross for at Facebook gang på gang har demonstrert at de ikke har klart å håndtere personvernet vårt i tilstrekkelig grad. Kina derimot, jobber aktivt for å fjerne alt som heter personvern. Kina jobber aktivt for å fjerne alt som handler om menneskerettigheter. Og det gjør de helt i det åpne. 

Kina invaderer borgernes personvern

Comparitech la nylig frem en oversikt over hvilke land som er best på å ivareta vårt personvern. Her kommer Norge helt i toppen, mens Kina havner helt i bunnen. Comparitech omtaler Kinas personverns-innsats slik;

 

Kinas regjering unnlater ikke bare å beskytte borgernes personvern, de invaderer det aktivt. 

 

Jeg har også vært innom TikTok – for tiden verdens mest populære app – som kanskje ikke du og jeg bruker, men som barna våre i utstrakt grad har for lengst forelsket seg i. TikTok er kinesisk, og kjøpte for en stund siden Musica.ly som barn og unge brukte. Wired skrev nylig at TikTok ble brukt av Uigurene for å avsløre at de blir stadig undertrykket av Kina. 

The Guardian avslørte nylig at TikTok anklages for å bedrive Kina-vennlig sensur. Blir for eksempel “Den himmelske freds plass” eller “Tibetansk uavhengighet” nevnt i en video, blir videoene visstnok sensurert. Til Aftenposten 15. oktober, sier Torgeir Waterhouse at dette er et eksempel på en grunnleggende problemstilling for internasjonale plattformer som TikTok, og at kinesiske interesser og verdier vinner frem, selv om de kolliderer med vårt viktige prinsipp om ytringsfrihet. 

Av de 47 landene som Comparitech har laget en oversikt over, hva gjelder personvern, kommer Kina på desidert sisteplass. Etterfulgt av Russland. Saudi-Arabia nevnes ikke. Den lave poengscoren forklares blant annet ved Kinas omfattende bruk av overvåkningskameraer, ansiktsgjenkjenningsteknologi og kunstig intelligens. Innhenting og bruk av data blir forklart med “the public interest”

Og så lenge vi i Vesten ikke ser ut til å reagere, men i stedet “logre med halen”, så kan Kina fortsette å gjøre som de vil. Tilgangen til et marked på 1,4 milliarder mennesker, er åpenbart så fristende at vi “vender det andre kinnet til”

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Laks og våpen «trumfer» verdier

Her hjemme i det vakre og frie Norge, har vi til og med gått så langt at vi har signert på en avtale med Kina om at vi ikke skal kritisere kinesiske interesser. Det lønner seg åpenbart. Ifølge beregninger fra Sjømatrådet, vil lakse-eksporten til Kina trettendoble seg innen 2025

Og la oss ikke glemme våre venner i Saudi-Arabia. Sjømatrådet er svært så optimistiske når det kommer til norsk lakse-eksport til sjeikene i Midtøsten. Veksten i fjor var på 40 prosent, og de skriver på egne nettsider at potensialet for videre vekst er stor. 

Og Norge gir seg som kjent ikke bare med å eksportere fisk til disse regimene. “Norsk våpeneksport til himmels”, skrev NRK i 2018, og viste til at vi ikke bare selger våpenmateriell til Saudi-Arabia, men også til andre voldsutøvende makter som De forente arabiske emirater, Kuwait og Qatar. Sistnevnte arrangerte akkurat friidretts-VM og skal “hoste” fotball-VM i 2022. Et VM anslagsvis vil ha kostet over 4.000 mennesker livet før den første kampen har sitt avspark.

Verdensledende på 5G og AI

Men, tilbake til teknologien og Kina. Det kommunistiske landet har som kjent ambisjoner om å bli verdensledende på kunstig intelligens. Det samme gjelder også 5G-teknologi. 

Under Aftenpostens teknologikonferanse i 2018, kunne den kinesiske gründeren, Bessie Lee, skryte av at Kina hadde den mest siterte forskningen på kunstig intelligens, og at de hadde alle muligheter, fordi de ikke trengte å ta hensyn til GDPR. Selvsagt går det raskere å innovere når du kun har en sjef, millioner av teknologi-hoder og intet personvern å ta hensyn til. 

Og selv om norske telekom-selskaper nå ser ut til å velge vekk kinesiske Huawei i deres 5G-nettverk, har vår egen digitaliseringsminister Nikolai Astrup, gjort det klart at de ikke har til hensikt å forby enkeltselskaper. Det er en fin måte å unngå å kritisere kinesiske interesser på, i henhold til den avtalen vi har med regimet. 

Men for all del, er det penger å tjene, så er det åpenbart helt greit å kaste på dør Vestlige verdier som ytringsfrihet, personvern og menneskerettigheter. 

Game over!

Bilde: Kayla Kozlowski via Unsplash