Google Android vil vinne kampen om ANTALL apps, men Apple iOS stikker av med nesten 70% av omsetningen!

80 prosent vekst i mobile app-shops i år

Google Android vil vinne kampen om ANTALL apps, men Apple iOS stikker av med nesten 70% av omsetningen!

Kampen mellom Apple iOS og Google Android kan vi lese om hver dag. Flest solgte telefoner, flest apps og største markedsandeler. I august i år vil høyst sannsynlig antallet Android apps forbigå antallet iOS apps, men spiller det egentlig noen rolle? Er kvantitet viktigere enn kvalitet – og ikke minst omsetning?

3,8 milliarder dollar i apps i 2011 Ifølge det IHS-eide markedsundersøkelsesfirmaet iSuppli, vil inntektene fra de store mobil app-butikkene vokse med 77,7% fra 2010 til 2011 – og nå en total omsetning på 3,8 milliarder dollar – opp fra 2,15 milliarder i 2010. I 2010 hadde Apple sin App Store over 82% av dette markedet, mens man i 2011 estimerer at Apple vil redusere sin totale markedsandel, men fortsatt ha ca 2/3-deler av markedet med en totalomsetning på 2,91 milliarder dollar. Kvantitet over kvalitet – slik kan det se ut noen ganger. Antallet apps blandt markedets fire største App Stores ser ut for mange å dreie seg kun om hvor mange apps «butikken» har tilgjengelig. I min verden, hvor omsetning og fortjeneste er litt viktig – for å betale regninger bla, ser jeg litt annerledes på det. Det er uten tvil en stor og sterk kamp mellom to store aktører om dagen – noe vi leser om HELE tiden, og alle med sine vinklinger på hvorvidt det er Google Android eller Apple iOS som er vinneren – eller taperen.

iPhone ned fra tronen

Netcom sin april oversikt over solgte Smarttelefoner førte også med seg flotte artikler om at iPhone har falt ned fra tronen, og har nå kun 43% markedsandel mot Android sine 46%. Resten var det Symbian som tok hånd om. Apple har en telefon, som alene hadde 43% andel hos Netcom. Syv Android telefoner får tilsammen 46% andel, og de 13% som ble igjen, var det to Nokia telefoner som tok hånd om. En slik liste hadde jo vært enda mer intr om den hadde inneholdt ANTALLET telefoner som ble solgt feks. Men uansett, det er en intr oversikt og jeg er heller ikke overrasket over at Android sine 7 telefoner til sammen utgjør en større markedsandel – jeg er heller overrasket over at det ikke skjedde tidligere. For min del – gitt at jeg er opptatt først og fremst av vår mobile Internett-hverdag, er fortsatt glad for å lese at så mye som 86% av alle solgte telefoner her til lands er en SmartTelefon. Vi ser hele tiden til USA og undersøkelser der, men fortsatt er det under 40% av telefon-salget der som er Smarttelefoner.

Apple nest største mobilprodusent i verden

Globalt sett vokste Smarttelefon markedet med nesten 80% år -over-år i følge IDC, med Apple som en meget sterk bidragsyter til veksten. Derimot var det ingen som kunne måle seg med HTC og Samsung som økte med henholdsvis 230 og 350 prosent. Til tross for at Nokia og RIM hadde en redusert markedsandel kunne begge selskapene skilte med økt antall solgte enheter.

Apples salg av iPhone vokste med imponerende 114 prosent fra året før, fra 8,7 – 18,7 millioner håndsett, og oppnådde ny salgsrekord det siste kvartalet. Det er nå med andre ord KUN 5,5 millioner enheter igjen opp til Nokia – og det med mer eller mindre kun EN telefon! Hvilken trone var det Apple og iPhone hadde falt ned fra?

App Stores med over 2 milliarder dollar i omsetning i 2010

Tilbake til App butikkene, og fokuset her er på de fire store:

Jeg burde vel egentlig nevnt WP7 her også, men antallet er rett og slett så lavt – enn så lenge :) Ingen tvil om at Google vokser mest her, med hele 861,5% vekst fra 2009 til 2010 – og veksten vil utvilsomt fortsette i 2011 også. Det er selvsagt viktig å lese forbi de fantastiske 861,5 prosentene, og spesielt legge merke til at Android sin butikk nærmest kom fra null omsetning i 2009 til over 100 millioner i 2010. Til sammenligning var Apple sin App Store 17 ganger større feks, og både RIM og Nokia sin butikk var – og er fortsatt større. Analyseselskapene tror at Android Market vil vokse med nærmere 300% i 2011 og ha en total omsetning på 425 millioner dollar, noe som vil gjøre butikken til den nest største i sitt slag – etter Apple sin App Store, men forran Nokia og BlackBerry.  Med tanke på det enorme antallet av apps som Android har å by på, er det ingen tvil om at omsetningen uteblir fordi de fleste apps er gratis, og at de store utvikler-selskapene – spesielt innenfor spill-bransjen – ikke har satset hardt på Android ennå, på grunn av at Android finnes på så mange forskjellige enheter med forskjellige OS-versjoner, forskjellige skjerm-størrelser, minne og prosessorkraft. La oss gå tilbake til Netcom sin liste over Top 10 solgte telefoner, og da spesifikt på Android telefonene: Som vi kan lese av tabellen over så ser vi umiddelbart det som er en utfordring for utviklerene til Android. Forskjellig oppløsning, forskjellige OS-versjoner & forskjellige prosessorer. Internminne er ikke noe issue som sådan – for samtlige modeller kan utvides. For Android-telefoner blir internminne kun et virkemiddel for å pushe prisene. At ZTE gjør det hoppet de gjør også – fra 7 til 2 plass på Netcom sin oversikt kan vel også ha litt med abonnementtilbudet som Netcom kjører, uten at jeg skal spekulere i dette.

4,5 milliarder nedlastninger

De fleste som laster ned apps til Android, laster ned gratis apps. Med snart 4,5 milliarder nedlastninger fordelt over snart 400,000 apps så er ikke utfordringen knyttet til kvantitet – så mye kan vi være enige om. Saken er derimot at de fleste Android-eiere kun laster ned svært billige eller kun gratis apps, og slikt blir det lite kling i kassa for de som utvikler apps: Utvikling på over 100 forskjellige versjoner av Android

Det engelske magasinet PC Pro kjørte en artikkel i forrige uke som tok for seg utviklingsutfordringene knyttet til Android. Eksemplet de henviste til var Twitter-klienten TweetDeck som nettopp har blitt lansert for Google sitt Android OS. Under betatesting av TweetDeck ble appen i følge TweetDeck-bloggen testet på mer enn 240 forskjellige telefoner . Utfordringen var ikke bare at hardware-plattformen er veldig fragmentert, men det finnes så utrolig mange versjoner av Android noe som gjorde prosjektarbeidet til et mareritt.

244 forskjellige håndsett fordelt over 100 forskjellige OS versjoner av Android ….. eller en Apple telefon med ett OS? Hvis du er utvikler og har lyst til å tjene penger, hva ville du satset på?

Det er fordeler med open-source og det er ulemper….noen trone å falle ned av tror jeg uansett ikke vi kan snakke om…iallefall ikke for Apple og iPhone…ikke ennå….

Aktuelle artikler: