fbpx

Må jeg skrive bok?

Alle skriver bok om dagen. Og alle skal visstnok ha en bok «i seg». Må jeg skrive bok for å lykkes som foredragsholder?

«Foredragsholder og forfatter» høres mye bedre ut enn «Foredragsholder og blogger».

Har du skrevet en bok kommer du på God Morgen Norge på TV2 for å snakke om boken din, og du blir med det en populær foredragsholder. Selv innenfor «min» bransje – som i stor grad handler om alt annet enn papir – skrives det papirbøker i et rasende tempo. Det er store og små bøker om sosiale medier, tips og råd til hvordan man bruker Facebook på jobben, hvordan man skriver godt for «webben«, hva som må til for å lykkes med å blogge, og hvor viktig det er å logge av. Bøkene kommer først ut på papir og etter en stund ut digitalt.

Tidligere i år hadde jeg gleden av å være konferansier på to forskjellige konferanser. Først på den norske Content Marketing-konferansen, «Epic Content Marketing», dernest på eHandelsforum sin konferanse «The Future of Business». Mange gode norske og utenlandske foredragsholdere. Felles for de utenlandske var at nesten ALLE hadde skrevet (minst) en bok.

– If you wanna succeed as a public speaker, you gotta write a book!

Budskapet kom fra Joe Pulizzi under content marketing konferansen tidlig i juni i år. Joe er blant annet foredragsholder, forfatter og gründer av Content Marketing Institute og har flere bøker på samvittigheten. Er det virkelig slik, må jeg skrive en bok?

Tapsprosjekt å skrive bok

Jeg har så vidt begynt på mitt eget bokprosjekt. Mitt andre forøvrig. For noen år tilbake skrev jeg boken «Sosiale Bedrifter». Den ble det heldigvis ingenting av. Den hadde gått ut på dato (føltes det som) når jeg var ferdig å skrive den. Boken jeg har begynt på nå handler om endringer – om alt som har skjedd de siste 40 årene, og hvordan teknologien har endret hvordan vi lever, leker, lærer og jobber på. Og ikke minst – hvordan det vil påvirke oss fremover.

Det kommer til å ta meg mye tid å skrive en bok, og vil med stor sannsynlighet bli et eneste stort tapsprosjekt. La oss si at 1,000 bøker blir kjøpt og at boken koster 350 kroner. Da ender omsetningen på 350,000 kroner. Av det sitter jeg kanskje igjen med 15 prosent, eller 52 kroner per bok. Blir det solgt 1,000 bøker får jeg altså rett i overkant av 50,000 kroner.

Minstelønn som forfatter

Det tar FRYKTELIG mye tid og arbeide å skrive en god bok. Jeg tror ikke jeg tar hardt i hvis antallet timer ender opp på et sted mellom 300 og 500 timer. La oss for enkelhetens skyld runde det av til 400 timer. 400 timer for en inntekt på 50,000 kroner, tilsvarer en timelønn på 125 kroner. Tilsvarende minstelønn i Norge for arbeidstakere under 18 år. 400 timer representerer for ordens skyld omlag 25 prosent av et årsverk. Jeg vil med andre ord IKKE skrive bok fordi jeg skal bli rik på det – selv om noen av og til klarer det kunststykket også.

Skrive bok for å holde flere foredrag

En bok kan derimot bli en indirekte inntektskilde, fordi du blir tatt «mer seriøst» hvis du kan titulere deg som en forfatter, og ikke «bare» en blogger. Og gjennom foredragene kan jeg muligens også selge flere bøker – en aldri så liten «win-win»-situasjon. Jeg vil da måtte holde mange foredrag for å komme Ajour gitt alle potensielle oppdrag jeg har takket nei til underveis mens jeg har skrevet boken.

Blogg eller Bok?

På mange måter har jeg lyst til å skrive en bok, men jeg er usikker på motivet og motivasjonen. Ikke har jeg noen garanti for at noen har lyst til å lese det jeg skriver – enda mindre betale for å lese det. Er det virkelig slik at ord skrevet på et papir har større troverdighet enn det digitale? Må jeg skrive en bok for å holde flere foredrag, eller skal jeg fortsette å blogge?

Jeg har som sagt begynt å skrive på boken min. Tittel og tema er på plass. Inndeling av kapitler er også fordelt, men jeg har altså ikke bestemt meg om jeg skal fullføre «prosjektet» eller ikke. I tillegg har jeg skrevet utkastet til «baksiden» av boken – som er overlevert til forlaget, og som forlaget mitt er fornøyd med også.

Ville du kjøpt den boken her?

I 1979 programmerte jeg for første gang på en datamaskin. Den hadde min far laget. Da var jeg syv år. Det ble tidlig ”bestemt” at det var data jeg skulle holde på med. At det var data jeg skulle jobbe med. Det har hendt mye siden 70-tallet, og vi kan tillegge teknologien en stor del av årsaken. På 80-tallet begynte datamaskiner å komme inn i hjem og på arbeidsplasser. På 90-tallet dukket Internett opp som skulle endre hvordan vi kunne leve, leke, lære og jobbe. I løpet av 2000-tallet endret søkemotorene hvordan vi kunne finne informasjon og i løpet av det siste ti-året har utbygging av raske mobilnett og utbredelse av smarttelefoner, kombinert med sosiale medier for alltid endret hvordan vi blant annet kommuniserer, selger, kjøper, markedsfører og konsumerer innhold og inntrykk på. Og mens endringene kom i et roligere tempo tidligere, endres hverdagen i dag og fremover i et stadig økende tempo.

”Trygg på utrygg grunn” handler om mine tilbakeblikk på de siste 40 årene. Om mine tanker, råd og refleksjoner for tiden som kommer. Om alle endringer vi har vært igjennom, og alle endringer som venter på oss. Om hvordan teknologi har gått fra å være dyrt, komplisert og utilgjengelig, til å bli en integrert del av hverdagen vår. Om hvordan teknologi gjør arbeidsoppgaver og arbeidsplasser overflødige, men også hvordan nye skapes som følge av teknologiutviklingen.

Jeg har skrevet boken like mye til de som er ”digitale innvandrere” – som meg selv – og til alle de som er ”digitalt innfødte”. Til de som kan huske en analog hverdag, og til de som bare har hørt eller lest om det.

”People change, brands don’t”

Selskaper endrer seg ikke, det er det menneskene i selskapet som gjør. Det er ikke lenger de store som vinner over de små, men de raske som vinner over de trege. Det er ikke de største selskapene som vil overleve, men selskaper som består av mennesker som er gode til å endre og tilpasse seg. Selskaper med mennesker som våger å endre seg selv, i stedet for å bli endret av omgivelsene.

Selskaper som består av mennesker som er trygge på utrygg grunn.

Skrive bok, blogge, begge deler? (Multiple choice)

[polldaddy poll=8947772]

photo credit: Continental typewriter via photopin (license)