podkast

KVISA, nye avtaler, kryptokunst og webkamera

Ny podkast-episode: Endringer på vei og nå får du ikke bare tilgang til podkasten min, men også hele manuset.

Du finner Hans-Petter & Co på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotify, Google Podcasts, Podimo og PodMe.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Innledning

Det her er sesong 7 av Hans-Petter og Co, episode 245. Og det er andre kvartals første episode. 

I praksis består Hans-Petter og Co av tre forskjellige typer episoder. 

Du har episodene hvor jeg tar for meg et tema med en gjest.

Det er podkast-versjonen av “Oppgradert med Eirik og Hans-Petter” som dukker opp hver måned. 

Og så har du disse episodene her, som er litt mer nyhets-orientert. Men også her har jeg variert mye, fra flere korte nyhetsinnslag, til ett lengre segment – og ferdig med det. 

I praksis skal disse episodene her komme ut hver 14. dag, og så vil ukene i mellom enten være med en gjest, eller med Eirik og oppgradert. 

Og nå kommer jeg til poenget mitt – endelig liksom; 

Viktige teknologi-nyheter hver 14. dag

I løpet av 14 dager skjer det enormt mye innenfor teknologi- og digitaliserings-spacet .. Endringer, nyheter og annet relevant, som potensielt vil kunne være aktuelt for deg som lytter på, og din virksomhet, eller den virksomheten du jobber i. 

Det har jeg lyst til å fokusere mest av alt på. Noen ganger med mine meninger og refleksjoner lagt til, andre ganger ikke. Noen ganger kanskje med en kommentar fra en gjest, men stort sett ikke. 

Det kan også være at jeg velger å ta for meg et tema mer i dybden, hvis jeg mener det er viktig. Sagt på en journalistisk måte; hvis jeg mener det treffer tilstrekkelig mange nok nyhetskriterier. 

Og da snakker jeg ofte om kvisa – som består av 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Aktuelle rapporter

Jeg kommer til å ta for meg det jeg mener er aktuelle rapporter. Helst så nære rapporter som mulig, for da er de selvsagt mer aktuelle og relevante. Men trender og tendenser i USA og andre steder i verden kan også være av interesse. 

Som for eksempel den undersøkelsen jeg så her om dagen, fra 30. mars, som viste til at markedssjefer i USA jevnt over uttaler at de vil øke markedsbudsjettene i takt med at markedsføring vokser i viktighet. 

Markedsførerne vil i snitt øke den digitale markedsføringen med over 16 prosent i år, men den tradisjonelle markedsføringen vil kunne økes med 3 prosent. 

Her kommer det også frem at markedsførerne bruker nesten 15 prosent mer på det å skaffe seg nye kunder, fremfor på det å beholde de eksisterende. Ikke overraskende, selv om “alle” vet at det å jobbe strategisk med eksisterende kunder, gjennom god kundeservice, gode kundeopplevelser, kan styrke lojaliteten. Og økt lojalitet vil kunne dramatisk øke omsetningen. 

Anyways – litt mer overraskende er at markedsførerne i denne undersøkelsen, som kun tar for seg amerikanske markedssjfeer – svarer at de vil redusere budsjettene sine til mobil markedsføring, til sosiale medier og til influencere. 

Og med tanke på at tredjeparts-cookies er virkelig på vei ut, overrasker det meg at det ikke kommer frem noe som helst om det å jobbe strategisk med førsteparts-data og kundeklubber, med mer. 

NFT-er og metaverse nevnes heller ikke med ett ord. 

Lenke til undersøkelsen finner du i notatene i podkast-spilleren din 

https://www.marketingcharts.com/business-of-marketing/marketing-budgets-225246?mc_cid=e8db8a65ff&mc_eid=667aeabca8 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Luften ut av NFT-bobla?

Og mens vi er inne på NFT-markedet, så leste jeg en intr sak av Scott Galloway på Medium. 

https://marker.medium.com/the-real-potential-of-nfts-b1bf88b24a1c

Det er ingen hemmelighet at jeg er mildt sagt litt skeptisk til den hypen det har vært omkring NFT-er i det siste. Ikke minst med tanke på at det har tiltrukket mest av alt svindlere. 

Misforstå meg rett – jeg har tro på at NFT-er – smartkontrakter – har noe for seg. Men den bobla som NFT-markedet har vært i, er ikke bra for teknologien som sådan. Og nå kan det se ut som luften er i ferd med å gå ut av bobla også. 

I september 2021 ble det omsatt JPG-bilder og MP4-videoer som NFT-samleobjekter for over 1 milliard dollar. NFT-markedet som sådan eksploderte til over 41 milliarder som sådan i 2021. Til sammenligning var omsetningen i det tradisjonelle kunstmarkedet på 50 milliarder i 2020. 

Nå er det helt andre tider. Omsetningen og antall transaksjoner er redusert med nærmere 80 prosent siden hype-peaken i september 2021. Fra nærmere 110.000 transaksjoner i september 2021, til rett over 22.000 i mars 2022, ifølge Statista. 

https://www.statista.com/statistics/1235228/nft-art-monthly-sales-volume/ 

Det eneste som er like populært, er antallet svindler. 

Men, som sagt, NFT som teknologi, har jeg fortsatt tro på. Men opphausingen, svindlingen og hele misforståelsen av hva det her er, er nødvendigvis ikke til det beste. I alle fall ikke på kort sikt. 

https://www.utrop.no/nyheter/ansikt-i-fokus/284318/ 

Litt som begrepet kryptokunst, som blant annet Sophia Adampour og hennes verse gallery er avsender av. På nettsiden til Verse Gallery brukes blant annet også begrepet “NFT-kunstnere”. Det blir like dumt som å kalle andre kunstnere for “kredittkort-kunstnere” eller “ekte penger kunstnere” 

​​https://www.versegallery.xyz/ 

De lager kunst som selges som JPEG-bilder eller MP4-videoer. Og de selges ved hjelp av blokkjeden, kryptovaluta og NFT-teknologi som beviser eierskapet. 

Rett skal være rett og misbruket eller feilbruket av krypto og NFT tror jeg ikke er bra for teknologien – eller Sophia Adampour sitt galleri – på sikt

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Ny avtaler for et sterkere og tryggere Europa

Jeg kommer nok også til å komme inn på saker som jeg enten har publisert på HansPetter.info, saker jeg har omtalt i mediene eller det jeg mener er relevant innhold som jeg har delt på YouTube. 

Og det jeg kan nevne her og nå må jo være at EU og USA endelig ser ut til å være enige om en ny datautvekslingsavtale. Selv om det kun er snakk om politisk enighet. Det kan fortsatt ta lang tid før USA vil garantere EU for nødvendige tiltak for å hindre at personinformasjon om oss her i Europa ikke kommer på avveie – les : blir delt med amerikanske overvåkingsmyndigheter. Og det kan også godt hende at Max Schrems klarer å skape en tredje dom av denne avtalen her også. 

Så langt er det her litt som at våre myndigheter har blitt enige om at det å røyke hasj bør avkriminaliseres. Det betyr ikke at det er lov å røyke hasj, før den nye loven har tredd i kraft. 

Og enn så lenge forelegger det ikke en ny datautvekslingsavtale, så fortsatt kan det være at Google Analytics, Facebook og fryktelig mange andre amerikanske tjenester, kan bli forbudt å bruke her i Europa, fordi behandlingen av personinformasjonen om oss, blir gjort i USA. 

https://hanspetter.info/eu-adopterer-ny-lov-om-digitale-markeder-og-far-pa-plass-ny-datautvekslingsavtale-med-usa/ 

Det her skrev jeg om 27. mars på HansPetter.info, og snakket litt om det også på TV 2 Nyhetskanalen 31. mars. Da kom vi så vidt innom den nye digitale markeds-loven som EU vedtok nylig, og som har til hensikt å å redusere den økende dominansen til de globale teknologi-gigantene. Den nye loven er ment å tvinge gigantene til å åpne opp for mer rettferdig konkurranse på internett, heter det i en uttalelse.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

Den vil først og fremst omhandle teknologiselskaper med minst 45 millioner aktive brukere i EU,  markedsverdi på minst 710 milliarder kroner eller en omsetning i EU/EØS på minst 71 milliarder kroner.

Diskriminering av egne tjenester og bundling er ett stikkord. Interoperabilitet er et annet stikkord. Apple vil feks bli tvunget til å åpne opp for at man kan sende meldinger på tvers av feks iMessage og WhatsApp. Og brudd på den nye loven vil kunne gi bøter i størrelsesorden 20 prosent av global omsetning. For Apple kan det bety en bot på omlag 1000 milliarder kroner. 

Elegant AI-basert 4K web-kamera

Jeg har også lyst til å nevne Jabra PanaCast 20, som jeg testet nylig. Et nydelig web-kamera på 4K, som ikke bare leverer veldig god videokvalitet når du er med på et video-møte eller skal holde et webinar, men som også har innebygd “center stage” funksjon, slik apple har kommet med på sine innebygde 1080p-kameraer til de siste iPad-ene og MacBook-ene. PanaCast-en vil ikke bare følge deg for å plassere deg i sentrum av bildet, men også zoome inn og ut. Alternativt kan du velge bilde-i-bilde, som er aktuelt når du står lenger unna kameraet for å tegne, visualisere eller vise frem noe, samtidig som kameraet vil zoome inn på ansiktet ditt i det andre bildet. 

For selv om samfunnet er åpent igjen … har den hybride arbeidshverdagen kommet for å bli. Og da lønner det seg med et god kamera. Jabras PanaCast 20 er sertifisert for de fleste samhandlingsplattformer, så både follow-mode, zoom og bilde-i-bilde, fungerer rett ut av boksen mot Teams, Zoom, med flere. 

 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

Avslutning

Dett var dett for denne gang.

Husk, vær nysgjerrig, men still kritiske spørsmål.

Vær skeptisk.

Ikke bli en tekno-sjåvinist, men for guds skyld,  ikke bli likegyldig heller.