Kunnskap er ferskvare: Vis meg hva du kan, ikke hva du kunne!

I et arbeidsmarked hvor kunnskap i økende grad er ferskvare blir det bare viktigere å demonstrere hva du kan, ikke hva du kunne. Her er mine 11 tips!

– Med én gang du er over 45, er det ingen som vil ha deg, skrev Dagens Næringsliv i slutten av 2012. Mye har skjedd siden den gang. Arbeidsmarkedet har blitt tøffere. Det er flere om «beinet» og etterhvert som «robotene tar jobben din» vil det bli enda flere. Googles Norges-sjef, Jan Grønbech, tror det blir mer enn nok jobber i fremtiden. Til tross for at halvparten av dagens arbeidsplasser kan bli borte i løpet av de neste 15 til 20 årene. Utfordringen er bare at det kan være at det ikke finnes mennesker som kan gjøre dem.

«Sånn har vi alltid gjort det. Sånn vil vi alltid gjøre det»

For «de over 45» (jeg havner der selv i løpet av 2017) vil utfordringen være å kunne overbevise arbeidsmarkedet at du innehar relevant kompetanse. Og at du evner å tilegne deg ny kompetanse – hele tiden. Det holder ikke lenger å vise til en CV – som kun oppdateres når  «ulykken er ute». Altså når du enten aktivt søker etter en ny jobb, eller når du har mistet den jobben du «alltid har hatt». Da er det gjerne for sent. Da står du i kø og skal kjempe en kamp mot kanskje flere 100 andre tilsvarende. Og bak deg (du som er 45+) kommer millennium-generasjonen i et forrykende tempo. De kommer gjerne uten tilsvarende «bagasje» som en ektefelle, barn og et svært boliglån. Og gjerne med en helt annen innstilling til hvordan arbeidsdagen «ser ut».

Det de yngre mangler av erfaring og ekspertise, tar de gjerne igjen i karakter, holdning og en enorm appetitt på å lære nytt.

Les også: Den arbeidsgiveren som driver helkontinuerlig påfyll av utvikling, vil vinne (DN)

Ingen slipper unna, selv ikke ledere!

Antall ledere uten jobb øker. Tall fra NAV i desember 2016 viste til at det i november var 12 prosent flere ledige ledere, sammenlignet med november 2015. Seniorkonsulent Johanne T. Lorentzen i Right Management, uttalte til Dagens Næringsliv i desember 2016 at hun tror det vil bli færre ledige lederstillinger i årene som kommer og mer rullerende lederroller.

– Min erfaring er at det er lurt å være på banen selv, men det er forskjell på å ta eget initiativ og det å være desperat. Unngå mas og innstilling av typen «jeg må ha jobb, gi meg en jobb nå!». Tenk heller over hva du kan bidra med og vis at du er en ressurs, sa hun til DN.

Personlige egenskaper blir viktigere og viktigere

Managing Partner i Hammer & Hanborg, Trine Larsen.

Jeg spurte en av Norges kanskje mest kjente headhuntere – Trine Larsen i Hammer & Hanborg, om hun hadde et tips (eller to). Tips til ledere og ansatte som er i jobb, men som kanskje kan stå i fare for å bli «disruptet» av ny teknologi, kunstig intelligens, maskinlæring og roboter. Hva bør man gjøre? Holder det å holde CV-en oppdatert, eller bør de være mer offensive med å få frem hva de kan, og ikke bare vise til hva de kunne?

– Jeg tror det blir viktigere og viktigere å vise hva man kan få til enn å «bare» vise til hva man har gjort. Derfor blir de personlige egenskapene viktigere og viktigere. Det gjelder for både nydannende og de som er mer seniorer i arbeidslivet. Jeg anbefaler ofte kandidater om å konkretisere hvilke personlige egenskaper de mener de har brukt/har hatt nytt av for å oppnå forskjelligere resultater.

– Lag deg en liste over prosjekter/oppgaver du er «stolt» av. Konkretiser rolle du hadde og  hvilke personlige egenskaper du bruke for å gjennomføre dette.

– Og ikke minst mener jeg det er viktig å tenke over hvilke feil man har gjort og hva man lærte. Alt for mange klarer ikke å finne feil de selv har gjort.

11 tips for å styrke egen personlig merkevare

Skal du få frem dine personlige egenskaper, er det viktig å være bevisst på din egen personlige merkevare. Det å ha et bevisst forhold til din egen personlige merkevare setter deg i stand til å definere deg selv, ditt etterlatte inntrykk og dermed gjøre et inntrykk som vil styrke ditt kandidatur. Ikke minst vil det kunne være avgjørende for at nettopp du blir innkalt til et jobbintervju.

Det er ikke til å stikke under en stol at bedrifter og headhuntere bruker Internett aktivt til å skaffe seg et inntrykk av arbeidssøkerne, blant annet for å se om søkeren også er en «match» for selskapet på det personlige plan og ikke bare på det faglige. Derfor blir det enda viktigere å tenke på hvordan man kan styrke sin personlige merkevare på Internett.

Evner du å demonstrere egen kunnskap, ekspertise og erfaring digitalt, vil det kanskje til og med bidra til at en arbeidsgiver forsøker å selge deg en jobb, fremfor at du skal selge deg til jobben.

Slik lykkes du i fremtidens arbeidsliv!

– Vi vet ikke sikkert hvordan fremtidens arbeidsliv vil se ut, men at det blir annerledes enn i dag kan du være sikker på. Selv tror jeg det blir bedre. Mange av dagens rutineoppgaver vil nok forsvinne og vi vil få en hel haug med nye jobber vi ikke engang kan forestille oss.

Ordene over kommer fra Trine Larsen i Hammer & Hanborg i en bloggpost.. Hun anbefaler deg å være nysgjerrig. Fjern deg fra det vante, og ikke gjør som mora di sier. Motiver deg selv, finn noe du er interessert i og synes er gøy. Våg å gjøre feil, og ikke velg et yrke som vil bli automatisert. Og husk – alt som kan digitaliseres, vil bli digitalisert.

Og til slutt – glem den forbanna janteloven. Ikke sitt på kunnskapen. Ikke vent på drømmejobben. Ikke vær så forbanna sjenert. Du fortjener jo drømmejobben, ikke sant!

Lykke til.