kryptovaluta

Kryptovaluta er mer populært i korrupte land

Fersk rapport fra Det internasjonale pengefondet (IMF) viser at Bitcoin og andre kryptovalutaer er mer populært i land som oppfattes som korrupte, noe som styrker argumentet for strengere regulering. 

Myndigheter verden over «klør seg i hodet» for å finne ut akkurat hvordan de skal forholde seg til og regulere det stadig voksende markedet for kryptovaluta. Ikke alle land er derimot enige om hvor strenge reguleringene bør være.

I en ny rapport fra Det internasjonale pengefondet (IMF) vises det til hvorfor det kan være fornuftig å kreve at mellomledd må på plass (motsatt av hva blokkjede- og kryptovaluta-entusiaster ønsker seg) for å forhindre svindel, hvitvasking og finansiering av terrorisme. Flere land, blant annet USA, har innført slike kontroller.

Ifølge Bloomberg hadde IMF hentet sine grunnleggende data om bruk av kryptovaluta fra informasjon samlet inn i en undersøkelse fra det tyske selskapet Statista. Undersøkelsen omfattet 55 land, hvor deltakerne ble spurt om de eide eller brukte digitale eiendeler i 2020.

Undersøkelsen peker på at krypto-eiendeler «kan brukes til å overføre korrupsjons-inntekter eller til å omgå kapitalkontroller», uttaler IMF, uten å komme nærmere inn på hvilke nasjoner som skiller seg ut i negativ forstand. IMF legger til at selv om resultatene har verdi, bør dem også tolkes med forsiktighet.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Manglende innrapportering og mangfold

Her til lands kunne vi lese tidligere i år at Skatteetaten anslår at over 300.000 nordmenn eier kryptovaluta for flere titalls milliarder kroner uten å betale skatt av det. Og nå skal innsatsen styrkes.

Ifølge Skatteetaten er det først og fremst unge menn som står bak krypto-boomen her i Norge. Undersøkelser viser at 92 prosent av norske krypto-eiere er menn, at 85 prosent er yngre enn 50 år og at halvparten er under 35 år.

 

Bilde: Jeremy Bezanger via Unsplash