generativ kunstig intelligens

Kripos advarer mot at generativ kunstig intelligens vil føre til mer cyberkriminalitet

Generativ kunstig intelligens (GKI) byr på nye muligheter og trusler. Kripos sin ferske rapport inneholder gode tips og råd, men uten digitaliseringsminister, begrenset bevissthet, manglende ekspertise og reduserte IT-studieplasser, står Norge overfor store utfordringer.

Revolusjonerer og disrupter alt og alle

Generativ kunstig intelligens (GKI), anført av blant annet ChatGPT og MidJourney, er i ferd med å revolusjonere mange aspekter av samfunnet vårt. Men med denne transformasjonen kommer også nye trusler og utfordringer. Det kommer tydelig frem i den ferske rapporten fra Kripos som gir en omfattende analyse av hvordan GKI vil påvirke og tilrettelegge for mer cyberkriminalitet i Norge. Rapporten gir også en god oversikt over hva vi som individer, virksomheter og myndigheter bør gjøre for å forberede oss mot disse truslene. 

Økning i både mengde og kvalitet

Kripos advarer om at GKI vil føre til en økning i både mengde og kvalitet av cyberkriminalitet. Teknologien vil gjøre tidligere ressurskrevende operasjoner mer trivielle å utføre, og samtidig redusere behovet for teknisk kompetanse blant de cyberkriminelle. Dette vil tilrettelegge for en kraftig økning i antall cyberkriminelle og deres kapabiliteter. GKI vil også understøtte endringer i kjente innholdstyper gjennom økt automatisering, kvalitet, effektivitet og autonomi. Dette inkluderer muligheten for å generere falske alibier, endre på originalt digitalt innhold, og designe sofistikerte phishing-kampanjer.

Slik bør du forberede deg mot en fremtid med langt flere cyberangrep

For å forberede oss mot det verste, må individer og virksomheter være proaktive i å forstå og adressere truslene som GKI kan medføre. Noen viktige tiltak inkluderer:

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Myndighetene må reagere

Kripos fremhever behovet for en koordinert innsats fra norske myndigheter for å etterforske og pågripe cyberkriminelle. Dette inkluderer:

Planlegg for det beste. Forberedt på det verste

GKI representerer en spennende fremtid med tilnærmet ubegrensede muligheter. Men med alle nye muligheter, kommer det også nye og komplekse trusler. Kripos sin rapport gir verdifull innsikt og fornuftige råd for å forberede oss på disse truslene. Imidlertid blir utfordringene veldig store, gitt den generelle lave kunnskapen om IT, cybersikkerhet, og kunstig intelligens i samfunnet.

Det hjelper ikke at vår regjering ikke har en egen digitaliseringsminister, noe som kan tyde på en mangel på fokus på dette viktige området. Ressursene til politiet er allerede sprengt, og regjeringens valg om å redusere antall IT-studieplasser vil bare forverre situasjonen. Dette vil føre til at kompetansemangelen bare vil vokse i årene fremover, noe som vil skape enda større utfordringer.

Disse faktorene sammen skaper et bilde av et samfunn som kanskje ikke er fullt forberedt på de potensielle farene som GKI kan medføre. Det understreker behovet for en helhetlig strategi som ikke bare adresserer teknologiske løsninger, men også investerer i utdanning, kompetansebygging, og samordning på tvers av sektorer. Gjennom økt bevissthet, investering i teknologi, opplæring, nasjonal og internasjonal koordinering, og tilpasning av lovgivning, kan vi ta skritt for å sikre at vi utnytter potensialet i GKI mens vi beskytter oss mot de potensielle farene.

Uten en slik integrert tilnærming kan vi risikere å bli etterlatt sårbare i møte med en stadig mer digitalisert og kompleks verden.

Hele rapporten til Kripos kan du lese her.