kamel uten filter

Kamel uten filter

Jeg klarte ikke å legge fra meg Anita Krohn Traaseths roman etter at jeg først hadde begynt å lese. 

– Alle ledere faller.

Slik begynner historien om Hilde Skjæret og Brage O. Jensen. Hilde er lederen som gikk fra en suksessfull karriere i det private næringslivet til jobben som kommunaldirektør i Oslo kommune. Brage er gravejournalisten som skulle plukke opp den tredje prisen for årets gravejournalistikk. En dyster skildring om det å feile og falle. Både som leder, journalist og person.

For ordens skyld: Dette er ingen anmeldelse av en skjønnlitterær bok. Til det har jeg ingen forutsetninger. Derimot har jeg anmeldt det her som en bok som tar oss med inn i maktspillet som kan utspille seg i offentlig sektor, i form av en roman.

Makt og verdighet

Hovedpersonene befinner seg i et auditorium på Universitetet i Oslo, for å være med på masterprogrammet «Makt & Verdighet».  Anita Krohn Traaseth skildrer på en svært engasjerende måte hvordan destruktive krefter, det være ledere, mellomledere, tillitsvalgte og medier, samles for å motarbeide omstillinger og endringer.

Anita har gått på skrivekurs hos forfatter Jan Kjærstad. «Oppgraderingen»  fra «Godt nok for de svina« til «Kamel uten filter» er formidabel. Språket er rikt, noe som drar deg inn i hodene på hovedpersonene. Referansene spenner fra Ibsen, Machiavelli og Bibelen, til de mer «klassiske» ledelsesbøkene. Alt fortalt via foreleseren bak masterprogrammet.

Takk skal du ha, Jan

I tillegg har Anita klart å «lure» inn en liten takk-for-skrivehjelpen til Jan Kjærstad, ved å skrive inn en fiktiv bok som handler om «hvordan den korrupte forretningsmannen Trevor Dunhill vant presidentvalget i USA». Et ganske så smart og finurlig grep.

Hvem er hvem og hva er fiksjon?

Selv om Anita har skrevet en roman, er det ingen tvil om at boken er inspirert av egne erfaringer fra hennes fem år som toppsjef i Innovasjon Norge. Fem år hvor hun har fått erfare hvordan det er å stå i i «omgang» med alt fra offentlige maktkonstellasjoner, interne mytterier, drittpakker og journalistenes evige jag etter forsider og journalistpriser, «koste hva det koste vil».

Maktspill

«Kamel uten filter» er en bok som tar for seg maktspillet i næringslivet, og da spesielt i offentlig sektor. Om konsekvensene av å ikke være forberedt på hvor stor forskjellen er fra privat- til offentlig sektor. Om konsekvensene av å ikke ligge i forkant og ikke styre narrativen i mediene. Og om det å bli «tatt av sine egne». Om kvinner som blir ledere når tiden for oppgang og vekst er over, og omstilling og endring må til.

Provoserende og lærerik

Du trenger ikke kjenne Anita Krohn Traaseth – slik jeg gjør – for å like boken «Kamel uten filter». Du trenger ikke å ha fulgt med i mediene da det blåste som verst rundt hennes egen rolle i Innovasjon Norge. Er du bare litt opptatt av offentlig sektor, næringsliv, ledelse og medier, er jeg overbevist om at du vil like – eller til og med elske – boken.

Den er spennende, samtidig som den er lærerik. Den provoserer deg, samtidig som du blir inspirert. Dette er på mange måter faglitteratur-møter-skjønnlitteratur. For her er det virkelig mye å lære. Om alt fra ledelse, endring, omstilling og motgang. Om det å svelge kameler, både på jobb og privat. Om det å falle (eller feile), men ikke minst om det å reise seg igjen.

Om å gå seg vill midt i livet, om fraskrivelse av ansvar, skjulte konflikter og maktkamper på arbeidsplassen.

Spent på mottagelsen

Jeg er overbevist om at «Kamel uten filter» vil bli en stor boksuksess. Større enn «Godt nok…» også. Samtidig er jeg spent på hvordan den vil bli mottatt i offentlig sektor og i mediene.

Anbefales på det sterkeste!