offline

Ingen fremtid for butikker som er små, selvstendige og offline

Butikkene blir nok ikke borte med det første, men de blir færre og helt annerledes. Og de som ikke tilbyr varene sine online, går en svært usikker fremtid i møte.

– Er du for treig, dør du uansett, sier Altor-partner og Rossignol-styreformann Hugo Maurstad til E24.

Apokalyptisk

Han sikter til netthandelen som for alvor gjør det tøffere for den tradisjonelle varehandelen. For mens netthandelen vokser, går varehandelen ned. Butikker går konkurs og Hovedorganisasjonen Virke kaller situasjonen “apokalyptisk”.

Historien gjentar seg. Vi endrer oss ikke før vi må – og når ting endres stadig raskere – pga teknologien, adferdsendringer, bilfrie sentrum, med mer – så er det ofte for sent når krisen oppstår.

 

– Når skal norske virksomheter akseptere og forstå at digital er en del av hverdagen og ikke en mulig trend?

 

Det skrev jeg i Aftenposten for snart 5 år siden. Desember 2013 hadde blant annet Sortland Næringsforening oppfordret kundene sine til å droppe netthandel for å redde det lokale næringslivet. Kanskje de hadde hørt på Trond Aam som skrev samme måned at “nettbutikken er en fiasko”.

 

– For den store hop, som kjøper på impuls og er irrasjonelle, er nettbutikken fullstendig uinteressant og ubrukelig.

 

Sannheten ligger et sted i mellom. Nettbutikker vil ikke ta over for all butikkhandel, men har du ikke en nettbutikk og du driver alene, kan du egentlig finne på noe annet. Er du liten og alene, bør du i alle fall tilby svært gode og forholdsvis unike produkter og tjenester som nærmest ingen andre enn deg kan tilby. 

Amazonization

DNB skriver om “Amazonization” som endrer amerikansk detaljhandel radikalt. Netthandel i USA står for kun 5% av all detaljhandel, men nedgangen i antall fysiske butikker er høyere nå enn under finanskrisen. Og Amazon alene har over halvparten av all netthandel. 

Under Singles Day sist uke, omsatte Alibaba for svimlende 31 milliarder dollar på 24 timer. Mer enn de omsatte under Cyber Monday og Black Friday til sammen i 2017!

4-star og uten «kassadamer»

Detaljhandelen er under enorme endringer. Liten og offline er en sikker vei mot kirkegården. Stor og online er fremtiden. Men den vil også kreve tilstedeværelse offline. Derfor åpner Amazon opp butikker for å selge sine varer – men bare de mest populære produktene, basert på våre (les: kundenes) anbefalinger. Derfor vil butikkene også hete “4-star”

Amazon, som også har begynt å rulle ut Amazon Go – dagligvarebutikker uten “kassadamer” og som kjøpte Whole Foods sist sommer, har planer om å åpne over 3000 kassadame-frie-butikker innen 2021

Butikkene blir nok ikke borte med det første, men de blir færre og helt annerledes. Og de som ikke tilbyr varene sine online, går en svært usikker fremtid i møte. Og de små og selvstendige vil slite mest av alle. 

Les også: Når blir Sandvika Storsenter et boligkompleks?

 

Bilde: Tim Mossholder via Unsplash