Influencere er elsket og hatet, og bruken av dem til markedsføringskampanjer havner ofte i medienes søkelys (og i kommentarfeltets gapestokk). Det hindrer dog ikke at markedsførings-metoden vokser, både i volum og i popularitet.
Det bør egentlig ikke komme som en overraskelse at influencer marketing vokser raskt. Influencer marketing (gjort riktig) fungerer. Markedsføringen når et definert publikum, som både lar seg engasjere og influere. Konsekvensen er at influencer marketing konverterer.
I takt med økende fokus på personvern og sikkerhet, som blant annet har gjort det vanskeligere å drive målrettet markedsføring, har influencernes ofte store nettverk av trofaste, dedikerte og ferdig definerte publikum, økt i både interesse og verdi. Og det har resultert i en ganske så svimlende vekst i bruk av influencere som en del av markedsføringsmiksen.
Ifølge OnlyAccounts.io har annonsører verden over brukt nærmere 1.000 milliarder kroner på influencer marketing i løpet av de siste fem årene. Markedet har således vokst med svimlende 400 prosent siden 2017. I rapporten «State of Influencer Marketing 2023» kommer det frem at nesten halvparten av alle merkevarer, samarbeider med inntil 10 forskjellige influencere.
10-dobling på 10 år
Ifølge Statista, brukte annonsører omtrent 6 milliarder dollar på influencer marketing i 2017. I 2020 hadde omsetningen mer enn doblet seg til 16 milliarder dollar. Og nå forventer Statista at omsetningen vil nesten dobles igjen, til 30,8 milliarder dollar i 2023, noe som tilsvarer en vekst på over 400 prosent siden 2017.
Om fire år er derimot omsetningen for influencer marketing forventet å nærme seg 50 milliarder dollar. Det tilsvarer nesten en 10-dobling på bare 10 år. Det er det få – om noen – andre markedskanaler som kan skilte med.
Her hjemme er også veksten kraftig, skal vi tro Statista. Fra rett i underkant av 500 millioner kroner i 2017, til nærmere 3 milliarder i 2023, og videre til 4 milliarder innen 2027. Da ANFO la frem oversikten over hvor norske annonsører ville bruke pengene sine i 2023, tidligere i år, svarte dog nesten fire av 10 at de ikke tror på influencere.
Under to av 10 svarte at de ville øke investeringen i influencer marketing i løpet av året, selv om ANFO da mente at det ikke ville være helt urealistisk at influencer marketing vil bli en vinner når «støvet har lagt seg etter en periode med flere personvernrestriksjoner, cookie-død og eller et tøffere klima for målrettet markedsføring».
Det er kanskje derfor også andelen av annonsørene som ikke tror på influencer marketing har falt fra 46 prosent til 36 prosent i løpet av de siste tre årene.
Falske influencere i fremtiden
Det som også skal bli spennende å følge, er utviklingen av falske (les: syntetiske) influencere. Med kunstig intelligens-boomen vil garantert flere annonsører begynne å snuse på å utvikle sine egne influencere ved hjelp av generative AI-verktøy som innen 2027 vil gjøre det forholdsvis enkelt å produsere alt fra bilder, video og lyd. Så får vi se hvordan lov og reguleringer vil følge den utviklingen.
Bilde: MidJourney