Hvordan blir man flink til å skrive?

Den beste måten å bli god på å skrive godt, er å skrive. Det er lettere sagt enn gjort.

Det er ikke mange i næringslivet som blogger. Som skriver for å kommunisere med sitt publikum. Det meste av kommunikasjonen er fortsatt preget av tradisjonelle pressemeldinger, hvis formål handler om å fortelle om seg selv. Selvskryt kan vi kanskje kalle det. Upersonlige og formelle er pressemeldingene som oftest. For å gjøre det hele litt mer personlig legger virksomhetene ofte til et (fabrikert) sitat – gjerne fra en i ledelsen.

Pressemeldinger har «alltid» eksistert, og formatet er mer eller mindre uforandret. Men har pressemeldingen samme effekt som tidligere, eller må «bedrifter» ordlegge seg i et mer personlig og uformelt format for å nå frem? Jeg tror svaret er ja, og at det å blogge kan være et perfekt format. Mens virksomhetens nettside på mange måter er en informasjonsbank som handler om selskapet, produktene, varene og tjenestene, kan bloggformatet være en virkningsfull måte å få frem kunnskapen; selskapets humankapital. Da er det viktig at vi skriver på en måte som når frem til målgruppen eller målgruppene.

Vi skriver bloggposter hver dag

De fleste av oss har allerede skrevet mange gode bloggposter, vi vet det bare ikke selv. Tenk litt på det – på formatet; personlig og uformelt. Akkurat slik vi skriver eposter. Forskjellene er ikke store. Den største er knyttet til mottageren. Når vi skriver en epost vet vi hvilken målgruppe vi skriver til. Når vi skriver en bloggpost må vi forestille oss det. Av og til skriver vi kanskje en epost til en direktør, andre ganger til en ingeniør. Og veldig ofte skriver vi eposter til våre partnere og leverandører. Slik kan vi også tenke oss utformingen av en bloggpost – hvem er det vi først og fremst ønsker skal lese det vi skriver? Hvem er det som typisk vil søke etter hva vi «driver med»?

I flere tilfeller hvor jeg har jobbet med kunder (bedrifter) som sliter med å få med seg de ansatte til å blogge, har vi gått frem på denne måten. Markedssjefen har «latt» som hun har vært i et møte med for eksempel en direktør hos en potensiell kunde, og fått spørsmål knyttet til et produkt. Et spørsmål kun produkteksperten kan svare på – og som eksperten må forklare på en måte som gjør at direktøren forstår det. En slik forespørsel på epost blir ofte raskt besvart. Og sammen med svaret kommer ofte linker til bilder, video og andre dokumenter.

Svarene har vi nesten kopiert ord-for-ord inn i en bloggpost og presentert for selskapets ansatte etterpå, til stor begeistring for alle som har vært til stede. Det har rett og slett handlet om å ta de ansatte i en situasjon de har vært trygge i, og overført det til en situasjon de føler ubehag ved – uten at de vet om det selv.

Å skrive bra handler også om å skrive dårlig

I løpet av de snart fem årene som har gått siden jeg lanserte HansPetter.info har jeg skrevet over 800 bloggposter. Noen korte, mange lange. Noen gode, veldig mange dårlige. Bloggposter har vært skrevet for et forskjellig publikum; mange for de som er opptatt av teknologi – for nerder hvis du vil. Andre for kommunikatører og markedsfolk, men i stor grad har jeg også skrevet for ledere – både topp- og mellomledere. Jeg håper og tror at kvaliteten på det jeg skriver har blitt bedre med tiden, for jeg er ganske sikker på at man blir bedre skribent av å skrive. På samme måte som en skiløper blir bedre av å trene, blir du bedre til å skrive av å skrive.

Norges eneste tekstdoktor

tekstdoktor-christine-calvertEn som har undervist og holdt utallige skrivekurs opp gjennom årene, er Norges eneste tekstdoktor, Christine Calvert. Derfor tok jeg også kontakt med Christine for å få hennes betraktninger rundt det å skrive godt, og hvorfor det er så vanskelig.

– Jeg har hatt stor glede av å undervise i språk på bachelor i Journalistikk på Norges Kreative Høyskole. Studentene lærer seg ganske raskt å skrive bedre. Det handler om at de blir bevisst hva de selv synes er godt og dårlig språk, og at de stopper opp og legger merke til tekster i alle kanaler og hva de gjør, eller ikke gjør, med oss. 

– Skal du skrive godt, er det en ubetinget fordel å ha kontroll på språkets byggeklosser – dvs. grammatikk, rettskriving og tegnsetting. Når det er sagt – jeg synes det er viktigere at folk skriver, enn at teksten er helt perfekt. Jeg digger at Erna tvitrer selv, og jeg ser ingen grunn til å rette på folk i all offentlighet.

Christine holder kurs og foredrag i det å skrive godt, og har også flere bøker på samvittigheten. Foruten å skrive mye for å bli bedre på å skrive, mener Christine at man kan lære seg å bli bevisst på valg av ord og variasjon. At man kan lære hva slags tekster som selger, hva som fungerer og ikke fungerer på nettsider og i e-poster. Christine mener det er viktig at man ikke gir seg førsteutkastet, men at man må være innstilt på å redigere, fikse og pusse til teksten virkelig skinner. En viktig læring er å kunne «slå seg løs kreativt», og at man ofte må skrive dårlig først for å kunne skrive bra.

– Jeg gir ofte oppgaver som ikke henger sammen med det deltakerne på at kurs jobber med til daglig – nettopp for at de skal kunne å riste litt på skrivemusklene og frigjøre seg fra den vante tankegangen.

10 tips for å skrive godt

Det finnes mange (gode) råd for å skrive godt. Jeg har lært meg noen «triks» i løpet av mine 800 bloggposter og tusenvis av eposter. Kanskje noen av mine råd kan fungere for deg, og inspirere deg til å skrive enda bedre:

Les også: Slik skriver du den perfekte bloggposten og Godt innhold slår kort innhold

Synes du det er vanskelig å skrive godt, og hva er det som er vanskelig?

photo credit: past its prime via photopin (license)