Når dårlig nytt er big business, er det viktig å være godt forberedt.
«It’s a first time for everything» skrev jeg på Instagram, da jeg la ut bildet av forsamlingen på Radisson Blu Plaza, som deltok på IDCs konferanse om IT-sikkerhet. Det er vel ikke ofte kommunikasjonsbyråer blir invitert til slike eventer, i alle fall var det første gangen for meg.
Tema for min seanse var krisekommunikasjon i lys av sosiale medier, og selv om temaet skulle handle om IT, så diskriminerer sjeldent kriser. Noen er selvsagt større enn andre og enkelte er langt mer alvorlige enn de fleste. Heldigvis.
Poenget er at det ofte er en slags brist mellom hva selskapene mener er viktig å få frem i forhold til hva media kan være på jakt etter, og det er viktig å forstå.
Bad news sell more newspapers
Der hvor et selskap har lyst til å få pressens oppmerksomhet for sine gode nyheter er i mange tilfeller pressen først og fremst opptatt av de dårlige. Konflikter, sensasjoner og dårlig nytt selger bedre enn «feel good» nyheter. Det er ikke mange som har lyst til å lese at jobben din ikke har hatt noen hacker-angrep den siste uken, eller at Cisco-ruteren din ikke har hatt noe nedetid det siste halve året.
Derimot er det langt enklere å få medienes oppmerksomhet hvis nyheten handler om intriger, innbrudd, angrep, konflikter, oppsigelser, nedskjæringer, osv. Og årsaken til at mange kriser havner i media, er nettopp det at man ikke har tatt høyde for hvordan en krise skal håndteres.
I IT-sammenheng handler det selvsagt om infrastruktur, nettverk, produkter og applikasjoner, men det handler også om hvordan IT-avdelingen jobber sammen med ledelsen, HR-avdelingen, markedsavdeling og kommunikasjon. Alle må vite hva man gjør i en gitt krisesituasjon.
Det som var en krise i august, at norske virksomheter outsourcer eller offshorer, er ingen krise i september, for da er norske virksomheter faktisk sinker. Og skal vi tro norske medier er vi sinker på det meste, noe vi forsåvidt også har vært de siste 20 årene – spesielt innenfor IKT.