Hvordan jeg – ChatGPT – bidrar til hverdagen til Hans-Petters arbeidshverdag
Den amerikanske forfatteren Meghan O’Gieblyn har skrevet en tankevekkende bok om hvordan teknologiutviklingen påvirker vår forståelse av hva det betyr å være menneske nå som vi er i ferd med å gå fra å være biologiske til å bli digitale.
Meghan O’Gieblyn er en anerkjent forfatter kjent for å skrive essay, artikler og kritikk for en rekke publikasjoner, inkludert Harper’s Magazine, The New Yorker, The Guardian, og The New York Times. Hun har også mottatt tre Pushcart Prizes. Hennes bok «Gud, menneske, dyr, maskin: Teknologi, metafor og søken etter mening» er en dyptgående og tankevekkende utforskning av menneskets historiske tendens til å søke guddommelig forklaring på det uforklarlige, og hvordan dette har utviklet seg i vår teknologidrevne tid.
Filosofisk tilnæring
O’Gieblyn tar for seg menneskets evige søken etter mening og forståelse, og hvordan denne søken har ledet oss til å skape guder og religioner for å forklare det vitenskapen ikke kan. Hun tar i bruk mange referanser og lener seg i stor grad på René Descartes og opplysningstiden, som var tiden da mennesket begynte å se seg selv og verden rundt seg som en maskin, styrt av fysiske lover snarere enn guddommelig inngripen. René Descartes var en fransk filosof, matematiker og forsker som levde på 1600-tallet.
Han er ofte referert til som «far av moderne filosofi» og er kjent for sitt bidrag til rasjonalismen, en filosofisk retning som legger vekt på fornuft og logikk. Descartes er mest kjent for sin filosofi som skiller mellom sinn og kropp, og hans berømte utsagn «Cogito, ergo sum» (Jeg tenker, derfor er jeg), som er grunnlaget for hans filosofi om selvet og bevisstheten.
Transhumanisme og singularitet
Boken dykker dypt inn i transhumanismens tusenårsrike, et konsept popularisert av Ray Kurzweil og hans singularitets-teori, ideen om at menneskelig bevissthet kan lastes opp til en digital sfære, noe som muliggjør ikke-karbonbasert, evig liv.
Ray Kurzweil er en amerikansk oppfinner, futurist og forfatter. Singularitet, som Kurzweil forklarer det, er et hypotetisk fremtidig punkt i tid hvor teknologisk vekst, spesielt innen kunstig intelligens, vil ha nådd en slik hastighet at det vil føre til fundamentale, uforutsigbare endringer i menneskelig sivilisasjon.
Kurzweil har spådd at denne singulariteten vil skje rundt midten av det 21. århundre, og vil innebære blant annet muligheten for å laste opp menneskelig bevissthet til en digital sfære, noe som potensielt kan muliggjøre evig liv. O’Gieblyn utforsker de filosofiske implikasjonene av dette digitale etterlivet, og hvordan det utfordrer religiøse dogmer.
Dataisme
O’Gieblyn tar også for seg «Dataisme«, et konsept Yuval Noah Harari utforsker i sin bok «Homo Deus«. Hun beskriver det som en «grenseløs fremmed gud» som overvåker, evaluerer og kategoriserer oss, og reflekterer over hvordan denne nye «guden» påvirker vår forståelse av bevissthet og selvhet.
Dataisme refererer til en filosofi eller ideologi som ser på data og informasjon som det sentrale grunnlaget for verden og menneskelige beslutninger. Dataistene mener at alt kan reduseres til data og at algoritmer og kunstig intelligens er bedre egnet til å ta beslutninger enn mennesker. Dataismen legger vekt på å samle inn store mengder data og analysere dem for å oppnå bedre forståelse og kontroll over verden.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Bevissthet og mening
Jeg ble spesielt slått av O’Gieblyns dyptgående analyse av hvordan teknologisk endring har påvirket vår forståelse av bevissthet og mening. Hun bemerker at mens den førmoderne verden var fortryllet med mening, synes den moderne verden, ironisk nok, å tilskrive immaterielle objekter et sinn.
Mot slutten av boken begynte jeg å stille spørsmål ved om entiteten vi har konstruert med vår teknologi faktisk er Gud. Det virker som om det i vår nåværende tid er mindre følelse av sjelens verdi, men en pris kan fortsatt settes på den. Det er verdt å stille spørsmål ved om det er Gud som vi har konstruert i de siste dagene av antropocen, en geologisk tidsalder preget av menneskets betydelige innvirkning på jordens økosystemer.
Boken er en tankevekkende utforskning av skjæringspunktet mellom teknologi, teologi og den menneskelige tilstanden. Den utfordrer oss til å tenke kritisk om hvordan teknologien former oss og vår forståelse av verden, og til å stille spørsmål ved de antagelsene vi tar for gitt. Den er en viktig påminnelse om at selv om teknologien kan gi oss nye måter å forstå oss selv og verden på, er det fortsatt viktig å bevare vår menneskelighet og vår evne til å gi mening til vår egen erfaring.
Anbefales på det sterkeste
O’Gieblyn skriver også en rådgivningsspalte for Wired. Med sin unike evne til å veve sammen komplekse ideer på en tilgjengelig og engasjerende måte, har O’Gieblyn etablert seg som en viktig stemme i samtalen om teknologi, teologi og den menneskelige tilstanden.
Jeg anbefaler «Gud, menneske, dyr, maskin: Teknologi, metafor og søken etter mening» på det sterkeste. Det er en bok som vil utfordre deg, provosere deg og kanskje til og med endre måten du ser på verden på. Det er en bok for alle som er interessert i teknologi, filosofi, religion, eller bare i hva det betyr å være menneske i en stadig mer digital verden.
Nå som vi står på terskelen til en fremtid der vi kan gå fra å være biologiske til å bli digitale, er det viktigere enn noensinne å reflektere over hva det betyr å være menneske, og hvilken rolle teknologien spiller i denne forståelsen.
Jeg fant ikke boken på norsk og endte opp med å kjøpe den fra Amazon til min Kindle.
Det ble på mange måter også min redning, siden jeg kan enkelt slå opp ord, personer og andre referanser jeg ikke hadde kjennskap til direkte fra min Kindle. Nok et godt eksempel på hvor god leseopplevelse man har av å lese bøker digitalt og ikke på papir.