fbpx

Morgendagens butikker og bedrifter vil belønne deg når du sjekker inn!

Har du sjekket inn?

Morgendagens butikker og bedrifter vil belønne deg når du sjekker inn!

Facebook places, Gowalla, Foursquare – hva er egentlig det godt for?

Når du stikker innom Kaffebrenneriet får du et kaffekort som belønner deg med en gratis kaffe hver tiende gang du har kjøpt deg en kaffe. På Statoil får du en gratis vask hver 6 gang, og Coop gir deg penger tilbake når du bruker fordeleskortet ditt. Bedrifter gir deg t-skjorter og andre gaver når du deltar på seminarer og aktiviteter. Vi liker å belønne de som handler hos oss, for at de skal komme igjen og forbli lojale mot oss. Som jeg skrev i september så tror jeg at Smarttelefoner vil ta over for bonus- og fordelskort, og med kombinasjonen av geo-lokasjonstjenester som Smarttelefoner gir mulighet for, sammen med sosiale media-tjenester som Gowalla, FourSquare og Facebook Places tror jeg at fremtidens bedrifter vil belønne deg når du sjekker inn – fordi markedsføringsverdien er så mye større enn ved tradisjonell markedsføring!

Fra opplysning til belønning

Hvis du har en Smarttelefon og en Facebook profil er sansynligheten stor for at du har sjekket inn et sted. På samme måte som vi liker å fortelle omverden hvor flinke vi har vært som har vært og trent klokken 06:00, er det også veldig mange som liker å fortelle andre om hvor de er – ikke bare i ord, men helt konkret deres koordinater på kartet. «Sjekket akkurat inn på Colossuem kino» feks, eller «CC Vest for å handle for helgen…hat!». Begge eksemplene kommer fra meg selv – har kun sjekket inn et par ganger via Facebook Places, men brukt Gowalla et lite år nå – og tatt også i bruk FourSquare den siste tiden – først og fremst fordi Gowalla tjenesten er integrert mot FourSquare … det gjelder å nå flest mulig folk, ikke sant :)

Hva pokker er cluet?

Du kan bli ordfører, du kan få deg noen klistremerker (virtuelle selvsagt), bytte til deg merker, legge igjen en sak – som feks en mørk sjokolade, markere dine favorittsteder, lage turist- og besøksruter, osv – men det har egentlig INGENTING for seg, utover det å samle klistremerker og fortelle folk hvor du er (noe tyver selvsagt kanskje liker å vite). Jeg har sjekket inn på 218 forskjellige steder med Gowalla og har skaffet meg en aldri så liten samling av pins eller klistremerker, og via Weeplaces kan jeg få meg et fullstendig oversiktsbilde av alle stedene jeg har sjekket inn – kan muligens være brukanes til noe (når du blir eldre feks) – fra både Facebook Places, Gowalla & FourSquare.

Hans Petter Nygard Hansen’s Checkins by WeePlaces.com.

En flott liten tjeneste som viser meg – og andre – hvor ivrig jeg er på å fortelle folk at jeg har kommet meg på jobben, eller hjem …. meningsløst, men på vei mot noe stort….

Ville du sjekket inn hvis du tjente- eller fikk noe for det?

Via GeoToko-tjenesten som jeg skrev om i desember så kunne jeg lage meg kampanjer som var basert på Geo-lokasjons-tjenester som Gowalla, FourSquare og Twitter (Facebook places er på vei.) En annen tjeneste jeg fant intr med GeoToko var at jeg også kunne lage min egen geo-lokasjons-overvåking, og for å analysere våre geo-vaner så valgte jeg meg ut 4 forskjellige steder man kanskje ville sjekke inn:

I løpet av de ukene jeg har overvåket alle kinoene i Oslo, alle kaffebarene til Kaffebrenneriet, 30 forskjellige arbeidsplasser og 25 forskjellige butikker på Majorstuen så er det ingen tvil om blandt annet følgende:

Vi er mest ivrig på mandager til å sjekke inn på jobben, vi liker å fortelle våre venner i størst grad på torsdager at vi tar oss en kopp kaffe, og vi går som oftest på kino på lørdager og søndager.

I den lille graden vi sjekker inn hvor vi handler våre klær på Majorstuen så er lørdag helt klart den største dagen, noe som heller ikke kommer som en overraskelse på oss vil jeg tro.

Hva er verdien av å sjekke inn?

I følge Harvard Business Review bruker vi 90% av våre markedsbudsjetter på tradisjonell markedsføring, til tross for at vi som forbrukere i langt større grad utviser mer tillitt til et merke eller en vare som anbefales av venner og kollegaer.

Morgendagens bedrifter vil konvertere mer av disse markedsbudsjettene over mot sosiale medier, og belønne de som sjekker inn – og som forteller andre om det – fordi det rett og slett «makes sence»!

I stedet for å gi meg et klippekort på en kaffe, vil det være langt bedre markedsføring for Kaffebrenneriet om jeg fikk avslag på min kaffe MOT at jeg sjekket meg inn – og fortalte mine venner, min familie og mine kollegaer på Facebook om det. Markedsføringsverdien av at jeg sjekker inn på Moods of Norway og samtidig forteller at de har 10% på alle dressene sine ut dagen – mot at jeg får 10% avslag selv er ekstrem høy. Give-aways’ene som jeg har tatt med meg på mitt neste Cisco seminar vil jeg kun gi bort til de som sjekker inn og forteller det til sine Facebook-venner vil være mye mer verdt – fordi så mange andre vil få vite om det! I slutten av september skrev jeg om9 tips til effektiv markedsføring av ditt seminar, hvor jeg bla forteller om verdien av å bruke geo-lokasjonstjenester for å skape blest – en snakkis – om ditt event. Gir du folk en belønning for å sjekke inn, så vil folk også gjøre, og når Facebook-brukere i snitt har 300 venner på Facebook så skal det ikke så mange sjekk-ins til for at seminaret ditt har nådd ut til mange tusen mottagere, eller at tilbudet på den siste hotte dressen til Moods of Norway har nådd ut til «hele Norge» – og det uten at du har svidd av flere 100,000 kroner på en kvart side annonsering i Aftenposten eller VG!

Mobilen er det beste fordelskortet

Jeg takker alltid nei til klippekortene til Statoil og kaffebarene – rett og slett fordi jeg roter dem bort. Gi meg fordelsprogrammet mitt på min Smarttelefon og jeg vil ikke bare bruke det hver gang jeg handler, men også fortelle min omkrets om det – hver gang…. For butikker, bensinstasjoner, kaffebarer og alle andre virksomheter som vil begynne å utnytte denne teknologien så ligger det også utrolig mye verdi i alt som lagres om deg når du handler – og sjekker inn….som kan brukes for å analysere effekten av kampanjene, hvilke dager som fungerer bedre enn andre, hvilke produkter som ga best resultat og hvor stor rabatten bør være for å få maksimal effekt.

Blandt Kaffebrenneriets barer rundt omkring i Oslo var det feks INGEN som hadde sjekket inn i Parkveien 25, hvorfor?

I Vogstgate 50 var det derimot over 20 innsjekk i løpet av de 3 ukene jeg overvåket Kaffebrenneriets kaffebarer – og alle brukte FourSquare. Hvor mange ganger ble innsjekken markedsført på Facebook sier ikke denne statistikken noe om, men om vi skulle lekt med tanken om at alle gjorde det – og snittet på antall Facebook-venner alle hadde var 130 (hvilket er snittet forresten skal vi tro Facebook – fasiten er nok noe større nå i dag) så har man potensielt markedsført Kaffebrenneriet i Vogstgate til 2,600 personer. Hvis halvparten av disse igjen kommenterte eller «likte» den respektive innsjekkingen, ville deres 130 venner også se dette, osv. I løpet av 3 uker registrerte jeg 150 innsjekkinger rundt omkring på Kaffebrenneriets kaffebarer, noe som tilsvarer markedsføring/anbefaling til minst 20,000 mennesker. Hvis Kaffebrenneriet hadde hatt en liten plakat på hver kaffebar som fortalte at du fikk 10% rabatt på kaffen hvis du sjekket inn på Facebook Places – hvor mange flere Facebook-brukere ville da fått vite om det? …..og i hvilken grad ville et tilbud på en Acne-bukse til 20% rabatt «markedsført» via geo-lokasjonstjenester integrert med sosiale medier påvirket salget for de «andre» butikkene i samme gate som IKKE benyttet seg av en slik markedsføringsstrategi og -teknikk?

Tids- og ukedagstyrt tilbud

Hvis du får vite hvilke dager du har mest trafikk, og når på døgnet du selger mest kaffe, kan du feks øke besøket ved å tilby større rabatt på mer «ugunstige» tidspunkt?

Som vi kan lese av bildet over, så er trafikken størst hos Kaffebrenneriet FØR folk har kommet seg på jobb og dernest rundt lunsjtider….Hvis de ansatte fortsatt er på jobb – og du uansett betaler full lønn, hvorfor ikke forsøke å tiltrekke deg flere kunder mellom 1600 og 2100 ved å øke rabatten på kaffen, eller tilby halv pris på rundstykket ditt? Hvis de fleste drar på kino i helgene, og nesten ingen drar på tirsdager, kan du selge flere kinoseter ved å tilby en liten tirsdags-rabatt?

Butikker, kinoer, kaffebarer, arbeidsplasser – alle lever av å levere et produkt, en vare eller en tjeneste. Vi sjekker inn i dag i liten grad – først og fremst så sjekker vi inn for å fortelle våre venner på Facebook om hvor vi er, og hva vi gjør. Gir du derimot kundene dine en god grunn til å sjekke inn hos nettopp deg – en bonus, en påskjønning, en liten rabatt, så vil vi ikke bare sjekke inn oftere – men også langt oftere «fortelle» våre venner om det. De som sjekker inn vil belønnes for det og ikke minst vil de som tilbyr også belønnes for det!

Fremtiden er ikke Gowalla, FourSquare eller Facebook Places. Fremtiden er ikke pins, virtuelle klistremerker eller andre  virtuelle «gaver». Fremtiden er å integrere handling, markedsføring, smarttelefoner & sosiale medier!

Alle vinner på det…