stadia

Google vil disrupte spillbransjen med Stadia

Spillbransjen er en milliard-industri. Den bransjen vil Google disrupte med Stadia, som vil bli spillbransjens svar på Spotify. Det er ikke nødvendigvis gode nyheter for spillutviklere.

– Fremtiden til spillbransjen er ikke en boks, men et sted.

Spill online direkte, fra nettleseren

Slik beskriver Google Stadia, deres nye online-gaming-tjeneste, som ble lansert under årets Game Developer Conference – GDC – for kort tid siden. Stadia, som har gått under prosjektnavnet Stream og Yeti, ble delvis vist frem tidligere i år, og vil være en online spill-tjeneste som lar oss strømme spill direkte. Direkte via Google Chrome, til Chromecast-enheter og Pixel-mobiler, og vil bli lansert i løpet av 2019 til USA, Canada, Storbritannia og Europa. 

Og bare så det er klart; Google sin spill-tjeneste vil ikke være tilgjengelig på iOS-enheter – selv om du har installert Google Chrome. Økosystem-krigen går (fortsatt) sin gang.

Stadia vil bli Spotify for spill

Kort fortalt; Google vil med Stadia bli det Spotify er for musikkbransjen og det Netflix er for TV-serier og filmer.

Ifølge Wired ga Google bort Assasin’s Creed: Odyssey helt gratis. Du trengte ikke å spesifisere hvilken enhet du ville spille det på, eller om du foretrakk å spille på PC eller på et spillkonsoll. Formatet spilte ingen rolle, fordi det skulle spilles fra Google sin infrastruktur i skyen.

Det eneste du i praksis trenger er et raskt internett-abonnement. Og et abonnement til Stadia. Per dags dato vet vi ikke nøyaktig når Stadia blir tilgjengelig – verken i USA eller for oss i Europa. Vi vet ikke hva et abonnement vil koste, og hvor mange spill-titler som vil være tilgjengelig ved lansering. Og vi vet heller ikke hva spillutviklere vil tjene for hver gang hver og en av oss spiller akkurat deres spill. 

Men det vi vet, er at Google vil med Stadia, det Microsoft vil med Xcloud, det Amazon angivelig holder på å utvikle og det Sony tildels satser på med Playstation Now – at spill ikke vil kjøpes på DVD-plater. At spill ikke vil kjøpes for å lastes ned på et spill-konsoll, men at du vil abonnere på en gaming-tjeneste for å strømme spillene – direkte over internett.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

«And then there is Apple»

Apple har også valgt å satse på en abonnementstjeneste for spill. Men ikke på samme måte som Google, Microsoft og Amazon har planer om. Apple vil ikke gå for en strømmetjeneste, men har valgt å lansere Apple Aracade, som de kaller for «verdens første online abonnementstjeneste for iPhone, iPad, MacBook og Apple TV. En abonnementstjeneste hvor du betaler et fast beløp for å få tilgang til en rekke spill fra mange forskjellige – store og små – spillutviklere. En abonnementstjeneste som er plattformavhengig, med spill som kun er tilgjengelig via Apple Arcade – som du vil kunne abonnere på via App Store.

Under Apple sitt event 25. mars, kunngjorde de at Apple Arcade vil bli lansert til høsten, inneholde over 100 spill, spill som du kan spille offline, kun på Apple sine produkter, og som ikke vil inneholde noe reklame.

Hva det vil koste og når det kommer til Norge er det ingen som vet. Som spillutvikler vil jeg påstå dette er et enda større spill enn det Google Stadia kommer med. Først må du som spillutvikler ta risikoen ved å eksklusivt kun tilby spillet ditt til Apple sine produkter. Dernest vil spillet kun være tilgjengelig via Apple Arcade.

 

Milliardbransje i spill

Med Stadia vil Google gjøre det samme for spillbransjen, som Netflix har gjort for TV-serier og filmer, Spotify har gjort for musikk og som aktører som Storytel forsøker å gjøre for lydbøker. For å nevne noen eksempler.

Og det er ikke en liten bransje Google nå vil ta en del av kaka av. I 2018 omsatte spillbransjen for nesten 135 milliarder dollar – en vekst på over 10 prosent fra 2017.

Den bransjen kan raskt “disruptes” ved at hele spill-modellen endres. Fra det å kjøpe dedikerte maskiner til å spille på, til å kunne spilles på alt som har en nettleser. I Strada sitt tilfelle – alt som har en Chrome-leser eller Chromecast. Med unntak av iOS-enheter.

Google lanserer også en egen spill-kontroller til Stadia. En kontroller som har innebygd WiFi, samt innebygd mulighet til å enkelt strømme at du spiller – til YouTube. I tillegg er også Google Assistant – Googles egen stemme assistent – integrert, slik at du kan få hjelp – der og da – til det aktuelle spillet. Det betyr samtidig at din spill-kontroller også har en innebygd mikrofon. 

Og YouTube-integrasjonen stopper ikke der. Når Stadia er lansert vil du for eksempel kunne starte et spill, direkte fra en YouTube-trailer for det aktuelle spillet. Men spillet ditt kan også startes fra andre steder. Via en teknologi som Google har kalt State Share, kan spillere opprette egne lenker fra hvor som helst i et spill, og invitere andre til å delta i for eksempel et multiplayer-spill, uavhengig av hvilken enhet de spiller på.

Dette er utvilsomt gode nyheter for alle som elsker å spille. Samtidig er det kanskje dårlige nyheter for de som lever av å selge spill-konsoller, men også for de som lever av å lage spill.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Ikke kjøpe, ikke leie, bare abonnere

På samme måte som det kun er noen få som virkelig tjener store penger på Spotify-musikken sin, vil det også bli vanskeligere for mindre spill-utviklere å tjene penger ettersom de kun (kan vi anta) få betalt for hver gang noen spiller deres spill. Du og jeg vil kanskje betale en hundrelapp i måneden for å få tilgang til Stadia. Spill-utviklere vil kanskje få noen øre hver gang vi spiller deres spill. For de største spill-utviklere kan det bli “god butikk”. For de mindre, ikke like bra.

Forestill deg om tilsvarende modell hadde eksistert på Google Play eller App Store (slik Apple nå har planer om med Apple Arcade). Hvor mange app-utviklere vil tjene “til livets opphold” om de kun får betalt et par øre hver gang vi bruker appen deres, vel vitende at det kun er snakk om noen ytterst få apper mange av oss bruker hver dag. Og hvor mange forskjellige spill er det vi spiller jevnlig? 

5G vil bli perfekt for Stadia

En rask internett-forbindelse vil være avgjørende for å kunne spille via skyen. Selv relativt små tidsforsinkelser vil gjøre det umulig å skape en god spillopplevelse. Derfor vil Stadia være ubrukelig via mobilt internett. Inntil 5G er på plass. Med 5G får vi ikke bare et mye raskere internett, men internett-forbindelsen vil også være tilnærmet fri for tidsforsinkelser.

Internett-forbindelsen min hjemme viser i gjennomsnitt en tidsforsinkelse på rett under 10 ms. 4G-forbindelsen min ligger typisk på et sted mellom 20 og 40 ms. Med 5G vil tidsforsinkelsen være ned mot 1 millisekund. Det vil kunne gjøre det mulig å fjern-operere pasienter på et sykehus via avansert Virtual Reality-utstyr. Eller fjernstyre en bil eller et fly. Eller strømme Stadia-spill fra skyen.

Men det vil også kunne “disrupte” spillbransjen – til det bedre for noen få, men til det verre for “de mange”. Og etter hvert som de store plattformgigantene – som Apple, Google, Microsoft og Amazon – vil satse tungt på å ta sin “fair share” av dette 130+ milliarder dollar-markedet, kan vi nok regne med at store deler av suksessfaktoren vil være å kunne tilby spill du ikke får hos andre.

Det vil ikke forundre meg om vi vil se – om ikke i 2019, så i 2020, flere oppkjøp av uavhengige spillutviklere, som vil bli en del av GAAM – eller kanskje GAAFM – for vi kan vel regne med at også Facebook vil bli en del av dette nye markedet.

Mange musikk-artister er frustrert over hvor lite penger de tjener på å tilby musikken sin over en abonnementsbasert strømmetjeneste. Hvor mange spillutviklere vil tilsvarende frustrerte over hvor lite de vil tjene på spillene sine over en tilsvarende modell?

Bilde: Skjermdump fra Stadia-lanseringen på YouTube