Hvordan jeg – ChatGPT – bidrar til hverdagen til Hans-Petters arbeidshverdag
Tirsdag 11. september ble endelig Google Assistant tilgjengelig på norsk.
I midten av august i år ble Google Assistent tilgjengelig på svensk. Og selv om noen få (vilkårlige) nordmenn har fått testet ut Google Assistent på norsk, ble den først offisielt lansert på norsk 11. september. Og før du kaster deg over dine Google Home-høyttalere, må jeg skuffe deg. Google Assistant er «kun» tilgjengelig på norsk til din iPhone- eller Android-telefon.
Men fortvil ikke. Google Assistant er på vei til dine smarthøyttalere også.
Ikke helt Google Assistant ennå
Jeg har fått anledning til å leke meg litt med Google Assistant på norsk. På både iPhone og Android. Ikke overraskende er integrasjonen «tettest» på Android.
For begge versjoner er ikke stemmegjenkjenning tilgjengelig ved lanseringstidspunktet. Dermed er heller ikke støtte for multiple brukere tilgjengelig. Og når Google Assistant ikke kan kjenne igjen din stemme, vil det heller ikke være mulig å aktivere assistenten kun ved å si «Ok Google».
På iPhone må du for eksempel først starte appen og deretter klikke på mikrofon-ikonet. På Android vil du aktivere assistenten ved å holde inn Home-knappen. Litt lavere terskel med andre ord. Det gjør det hele litt (unødvendig) tungvindt. Heldigvis vil stemmegjenkjenning komme. Og med det vil terskelen reduseres.
Bruker du mobilen hjemme til å snakke til Google, og du ber den sette på musikk, så vil den også spille musikken automatisk på din Google Home-høyttaler. Etter hva jeg har registrert, så spilles musikken av på den høyttaleren som er nærmest til der du befinner deg. Uten at jeg skal være 100% bastant her.
Ikke bare svare, men «gjøre ting»
Med norsk utgave av Google Assistant vil ogs norske tjenester komme på «løpende bånd». Flere er allerede på plass, selv om noen av dem i svært begrenset form. Det vil derimot kun være snakk om kort tid før tjenestene vil bli mer omfattende, bedre og ikke minst integrerte seg i mellom.
Det viktigste her er at Google Assistant vil kunne gjøre ting for deg. Sende tekstmeldinger, sette opp en telefonsamtale, eller ta notater, for å nevne noen få eksempler. Dagligvarekjeden Meny har for eksempel laget en en liten tjeneste som gjør at du kan legge til varer i handlelisten din. Bor du i Oslo kan du «snakke» med Oslo Bysykkel og sjekke om det er noen ledige sykler i nærheten av der du bor.
Og vil du sjekke siste nytt, kan du «snakke» med VG eller NRK.
Enn så lenge snakker vi om forholdsvis «enkle» oppgaver. Personlig ser jeg for eksempel frem til at jeg kan be Meny om å legge til varer i handlelisten. Og så be Meny om å få det sendt ut til meg. Etter at jeg har betalt selvsagt. Og jeg håper ikke det stopper her. Jeg ser frem til at ikke bare Google Assistent kan utføre handlinger for meg reaktivt, men også proaktivt.
Lag dine egne «actions»
Du og jeg kan lage egne «actions» – handlinger som Google Assistant kan gjøre med andre ord. Det er ved hjelp av dette Google-verktøyet her, at VG, NRK og Meny har utviklet sine Google Assistant-tjenester. Noen fungerer bedre enn andre, kan vel også nevnes.
Det skal bli spennende å følge med utover høsten på nye tjenester fra norske selskaper her.
Kort om Google Assistent
- Google Assistent er en praktisk, stemmestyret hjelper som bistår på en rekke dagligdagse områder via mobil eller tablet.
- Assistenten forstår og svarer på norsk, og når du bruker den blir den løpende bedre til å forstå både stemmen din og hva du er opptatt av, så den blir stadig mer relevant, personlig og anvendelig.
- Google Assistent fungerer til både Android (fra 5.0 Lollipop) og iOS (versjon 10 og høyere, med en egen app).
- Google Assistent bygger på Googles omfattende erfaring innen språkteknologi, stemmegjenkjennelse og søk.
- Assistenten bruker avansert maskinlæringsteknologi, og er knyttet til en rekke av Googles tjenester som kart, oversetter, kalender og mer. I tillegg kan aktører som ønsker det bygge sine egne integrasjoner til assistenten gjennom Actions on Google-programmet
Tallene bak
- Google Assistent er nå tilgjengelig på mer enn en halv milliard enhenter over hele verden.
- Ved utgangen av 2018 vil assistenten være lansert i 80 land og på over 30 ulike språk.
- Det forventes at over halvparten av alle søk i USA vil gjøres med stemmen innen 2020.
Globalt forventes det at markedet for stemmeteknologi og talestyrte tjenester vil vokse til over 30 milliarder dollar innen 2024, ifølge Global Market Insights.
Google personlighet
Det har tatt Google en god stund å få på plass en norsk utgave av Google Assistant. Det er kanskje ikke så rart med tanke på språket vårt. Ikke bare har vi mange dialekter, men vi har mange forkortelser og ikke minst sammensetninger av to ord til ett. I tillegg har Google gjort en innsats for at assistenten skal ha en personlighet som «matcher» oss nordmenn.
Spør Google på engelsk hvordan hun ser ut så får du et helt annet svar, enn om du spør på norsk. Rett og slett fordi personlighetene våre er ulike.
Maskinlæring vil gjøre assistenten bedre for hver dag
Lurer du på når Vinmonopolet nær deg stenger? Spør du din Google Assistant så skal hun forstå at «polet» er det samme som Vinmonopolet. Google Assistant forstår også oppfølgingsspørsmål. Men hun er på ingen måte perfekt. Ikke ennå. Her kommer vi inn. Brukerne. Våre stemmer, våre spørsmål, våre dialekter og måten vi stiller spørsmål på, vil kontinuerlig gjøre assistenten bedre.
Og du skal ikke se bort i fra at hun også kommer til å forstå deg, selv om du kommer rett hjem fra tannlegen med bedøvelse. Eller om du ber henne om å låse døren for deg etter en «fuktig» tur på byen.
* Publisert med tillatelse fra TV 2
En virkelig assistent i hverdagen
Ved lanseringen av Google Assistant er flere store norske selskaper på plass. NRK, VG og Meny som nevnt. Men også andre selskaper som DNB, Tine, SAS, Telia, SR Bank, med flere.
Jeg ser frem til at Google Assistant blir tilgjengelig på norsk i mine Google Home-høyttalere. At assistenten klarer å skille mellom meg, min kone og våre barn. At jeg kan be henne om å booke en reise med SAS til Bergen. Og reservere favorittrommet mitt på Grand Hotel Terminus. Men også advare meg at det vil regne, slik at jeg husker å ta med meg regnjakke og paraply.
Jeg gleder meg til at hun vil minne meg om at jeg glemte å skru på alarmen da jeg dro. Og at hun samtidig foreslår hva jeg burde lage til middag når jeg kommer hjem. Det skal også bli veldig kjærkomment om hun kan fortelle meg siste nytt om det selskapet jeg er i ferd med å besøke. Eller at hun kommer med en vennlig påminnelse om den viktige mailen jeg har glemt å svare på.
Samtidig gleder jeg meg til at hun kan hjelpe meg til å bli bedre på kjøkkenet. For gudene skal vite at jeg trenger all den hjelp jeg kan få.
Finn ut mer om Google Assistant på norsk her.
Og som med alt som har med Google å gjøre – hold deg oppdatert på hva Google vet om deg via Min aktivitet.
Google Assistant til iPhone (iOS) vil du finne på Apple App Store, mens assistenten til din Android-telefon vil være integrert i din Google-app, så fremst du har Android-versjon Lollipop eller senere og siste oppdaterte utgave av Google-appen.
I dag er Google Assistent tilgjengelig på over 500 millioner enheter, og blir innen utgangen av året tilgjengelig på over 30 språk. Assistent er kompatibel med over 5000 smart-enheter for hjemmet rundt om i verden. Den finnes også tilgjengelig i biler fra mer enn 40 ulike produsenter, og er innebygget i flere av de nyeste bilmodellene.
Hva er dine tanker her? Kommer du til å bruke Google Assistant til din smarttelefon, eller ser du også mest av alt frem til den kommer på norsk til din(e) Google Home-høyttaler(e)?