Giske-dans og elendig omdømme – VG går så det griner

– Det er publikum som avgjør om VG har tillit – ikke medie­synserne, skriver generalsekretæren i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen. Alt tyder på at publikum fortsatt har tillit, selv om omdømmet er dårlig.

«Giske-saken», “Giske-dansen” eller «Giske-gate»  har vært i sentrum av en lengre presseetisk diskusjon i store deler av 2019. Saken handler i korte trekk om VG brøyt med god presseskikk da de publiserte Giske dansende “oppå” Sofie Bakkemyr en februar-kveld på et utested i Oslo.

Historiens største fellelse i PFUs historie

For kort tid siden ble VG felt av pressens faglige utvalg på 5 punkter. I tillegg ble VG felt på to punkter for sin egen evaluering av dekningen. Fellelsen er den mest omfattende i PFUs historie. Men hvor mye har dette kostet VG i kroner, øre og ikke minst tillit? 

Under Arendalsuka i midten av august presenterte Respons Analyse den store nasjonale tillitsundersøkelsen, som ble gjennomført i juni. Den viste kun en liten nedgang i nordmenns tillit til norske medier fra 2018 til 2019 – fra 58 til 55 prosent. Det gjaldt da andelen nordmenn som hadde stor eller veldig stor tillit til norske medier som aviser, radio og tv. 

Arne Jensen – generalsekretær i Norsk Redaktørforening – skriver 2 september i Medier24 – hvor mange av Giske/VG-diskusjonene har blitt publisert – at «det er publikum som avgjør om VG har tillit»

Og det er et godt poeng. 

Dårlig omdømme, men god «business»

Samtidig er det også et poeng i at dårlig omdømme eller svekket tillit ikke nødvendigvis trenger å gå ut over “businessen”. Det har vi for eksempel sett når det kommer til Facebook. Elendig omdømme og lav tillit, men omsetningsmessig går det så det griner. I stedet har det slått ut på Facebook sin attraktivitet som arbeidsgiver.

I våres publiserte PR-byåret Apeland sin årlige omdømme-oversikt for Norges 50 mest synlige selskaper. Tine kom best ut, mens de fire selskapene som kom dårligst ut var VG, Facebook, McDonalds og Ryanair. Og det som enda verre er – undersøkelsen ble gjennomført før VGs “Giske-gate”

omdømme

* Omdømme-undersøkelsen RepTrak Norge 2019 fra Apeland og Reputation Institute.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Elendig omdømme. Fra publikum

Derimot ser det ikke ut til at vi nordmenn slutter å besøke VG.no av den grunn. En liten kikk på VGs nettrafikk via SimilarWeb viser at trafikken er stabil. I perioden februar til juli har trafikken ligget på omlag 70 millioner sidevisninger på desktop og mobil hver måned, med unntak av mars – hvor trafikken steg til nærmere 80 millioner. Kanskje på Giske-saken i seg selv? 

omdømme

* Trafikk fra desktop og mobil til VG.no i perioden februar til juli, ifølge SimilarWeb.com

Ifølge analysetjensten Storyboard, som måler nettsiders engasjement og deling i sosiale medier, står det heller ikke så dårlig til med VG så langt i 2019.

omdømme

* VG.no er kun slått av NRK.no, når det kommer til nordmenns engasjement i sosiale medier. Kilde: Storyboard.mx

Ikke er VG spesielt avhengig av sosiale medier heller, hvis vi skal tro oversikten fra SimilarWeb. Kun 5 prosent av desktop-trafikken inn til VG.no, kommer fra sosiale medier, hvor Facebook står for nesten 65 prosent, etterfulgt av YouTube med 27 prosent og Twitter for 5 prosent.

omdømme

* Nesten 9 av 10 desktop-trafikken til VG.no, kommer direkte. Kilde: SimilarWeb

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Pilene peker oppover økonomisk

Og omsetningsmessig ser det heller ikke ut til at Giske-dansen har ført til “tøffere tider”. Kampanje skriver 19. juli at pilene faktisk peker oppover etter et tøft første kvartal. Økt omsetning, økt driftsresultat, økte annonseinntekter og kraftig vekst i digitale abonnementsinntekter er fasiten. 

 

Da har vel publikum (leserne) talt da. 

Vi liker deg (VG) kanskje ikke så godt.

Men vi kommer gjerne på besøk (til VG.no).

Og vi betaler (abonnerer) gjerne for å komme også.

Ingen grunn til å sparke sjefen (Gard Steiro) da, er det vel?