kunstig intelligens

Fremtidens personlige helseteknologi vil forstå oss både psykisk og fysisk

Ved å kombinere smartringer, smartklokker og AirPods med avanserte sensorer og kunstig intelligens, kan vi få en helhetlig overvåkning av vår helse, noe som kan forbedre livskvaliteten og redusere presset på helsevesenet. 

Etter at OpenAI og Google lanserte en rekke oppdateringer og oppgraderinger til sine respektive AI-løsninger, henholdsvis 13. og 14. mai, har filmen “Her” fra 2013 fått ny vind i seilene. Filmen følger Theodore Twombly, spilt av Joaquin Phoenix, en ensom forfatter som nylig har gått gjennom en skilsmisse. Han kjøper et nytt, avansert operativsystem. Operativsystemet inkluderer en AI-assistent som heter Samantha, spilt av Scarlett Johansson, som er designet for å lære og utvikle seg basert på interaksjonene med han. Etter hvert som Theodore og Samantha tilbringer mer tid sammen, utvikler de et komplekst og dypt forhold som utfordrer grensene mellom menneskelige følelser og kunstig intelligens. 

Resonnerende, interaktive og proaktive AI-assistenter

Nå begynner vi å nærme oss “Her” med stormskritt. Både OpenAI og Google demonstrerte hvor nært opp til virkelig menneskelige stemmer de har klart å få til, hvor deres AI-assistenter også har blitt multimodale – de forstår alt fra tekst, bilder, lyd og video – og har blitt utvidet slik at de skal også kunne forstå mye mer kontekst og kunne resonnere i mye større grad enn tidligere. Ikke bare begynner vi å nærme oss “Her” fra 2013, men også min egen prediksjon fra 2013 om at AI-assistenter vil erstatte for eksempel fantasivennen til Albert Åberg, og at det kun er spørsmål om tid (og muligens reguleringer) før de vil være tilgjengelige på alle mulige måter i våre liv. Ikke bare på smarttelefonen vår, men på øret vårt når vi har på oss hodetelefoner, i AR-briller (tilsvarende Meta sine Ray-Ban-briller) og smartringer, og etter hvert også i form av subdermal teknologi som vil være direkte tilkoblet hjernen vår

Enn så lenge er GPT-løsningene reaktive, men mye tyder på at OpenAI blant annet vil lansere ChatGPT 5 i løpet av året, og da er det snakk om at den vil være både proaktiv og interaktiv. AI-aktørene snakker om “Agents” fremfor “Bots”, og at disse agentene – i Google sitt tilfelle direkte integrert som en del av Android-OS-et (tilbake til “Her” igjen), mens Apple sannsynligvis i første omgang vil lisensiere ChatGPT fra OpenAI, fordi deres egen løsning ikke er kraftig nok enn så lenge. 

AI-assistenter til å hjelpe oss å ta bedre vare på egen helse

Ett av de mange bruksområdene som vil bli revolusjoner av slike proaktive, interaktive og resonnerende AI-assistenter, er hvordan vi kommer til å ta bedre vare på vår egen helse. I mitt eget tilfelle, for eksempel, som en diabetiker, så har jeg installert Libra Freestyle 3 på min underarm. Den overvåker og måler blodsukkeret mitt døgnet rundt og er koblet til min iPhone. I tillegg går jeg hele tiden med en Oura-smartring, som overvåker søvnen min, den registrerer all fysisk aktivitet, hvilepuls, HRV (Heart Rate Variability), blant annet for å vurdere stressnivå og generell hjertehelse, i tillegg til respirasjonsrate og variasjoner i kroppstemperaturen min, som kan identifisere tidlige tegn på sykdom eller endringer i min generelle helse. Når jeg er ute på fotturer, lange som korte, bruker jeg også min Apple Watch Ultra, som i tillegg også måler oksygennivået i blodet mitt. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Hva jeg spiser, hvor mye jeg spiser og når jeg inntar mine måltid påvirker blodsukkeret mitt. I tillegg vil glukosen min også påvirkes av hvor aktiv jeg er, hvor mye jeg beveger meg og hvor høy puls jeg har. Med Libra Freestyle 3, Apple Watch Ultra og Oura – som integreres mot Google FIt – har jeg fått god kontroll på hvordan det står til med helsen min, selv om det fortsatt er mye jeg ennå kunne ha gjort annerledes. Og her vil de proaktive, interaktive og resonnerende Agentene komme inn. For fremtidens ChatGPT vil ikke bare bli proaktive, de vil også kunne integreres med andre tjenester, som feks min glokusemåler og smartring. Det ryktes også at Apple jobber med å integrere en glukosemåler i deres smartklokke, men Apple stopper (selvsagt) ikke der.

Jeg har tidligere skrevet at Apple utforsker muligheten til å integrere EEG-sensorer og kameraer i AirPods, for å kunne lese og tolke vår hjerneaktivitet, og bruke kunstig intelligens til å gjenkjenne omgivelsene våre. Dette representerer et banebrytende skifte i personlig helseovervåking. EEG-sensorene vil kunne måle elektrisk aktivitet i hjernen, mens kameraene hjelper til med å forstå omgivelsene. Disse teknologiene kan sammen overvåke og analysere alt fra vår kognitive tilstand og stressnivåer til søvnkvalitet. Forestill deg at dine personlige helseprodukter kan merke de tidlige tegnene på et hjerteinfarkt og varsle deg umiddelbart. Eller hva om AI-assistenten kan forstå hva som er i ferd med å skje og kontakte nødetatene automatisk, noe som kan redde liv ved å sørge for raskere respons.

Kunstig intelligens som forstår hvordan vi har det, både psykisk og fysisk

Ved å kombinere smartringer, smartklokker, smarte briller og AirPods sammen med AI-agenter, vil vi få en personlig digital assistent som kan både se, høre og forstå hvordan vi har det, både psykisk og fysisk. Disse nye AI-assistentene vil kunne samle inn og analysere helsedata kontinuerlig, gi skreddersydde råd og tiltak, og til og med utføre handlinger på våre vegne. For eksempel kan assistenten automatisk booke legeavtaler, sørge for at medisiner blir levert, og arrangere transport til og fra helsetjenester. I tillegg til at de kan komme med fortløpende råd om alt fra hva vi burde spise, ikke spise og hvor mye vi bør være i aktivitet for vår egen helse. Dette er ikke bare en naturlig evolusjon av teknologi, men også en nødvendighet for velferdsstaten. Med en aldrende befolkning og økende helseutfordringer vil det være avgjørende at hver enkelt av oss blir flinkere til å ta vare på vår egen helse. Ved å bruke personlig helseteknologi og avanserte AI-assistenter kan vi redusere belastningen på helsesystemet og kanskje til og med redusere behovet for å kontakte fastlegen med opptil 100 prosent. En digital assistent vil kunne følge med på helsen din kontinuerlig og ta nødvendige tiltak før et problem eskalerer.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Muligheter og utfordringer

Med disse teknologiske fremskrittene følger også betydelige etiske og moralske spørsmål. Personvernet står i fare når kommersielle aktører, hovedsakelig amerikanske selskaper, står bak utviklingen. Disse selskapene har ofte økonomiske motiver som kan komme i konflikt med våre personlige interesser. Det er derfor avgjørende at vi får på plass strenge reguleringer for å sikre at bruken av denne teknologien er trygg, ansvarlig og bærekraftig. 

Mange fantastiske muligheter: 

Men det er også flere utfordringer og bekymringer knyttet til denne utviklingen:

Politikerne må på banen

Nå forventer jeg på ingen måte at denne teknologien vil være fullt ut implementert i løpet av de neste årene, men innen 2030 er det svært sannsynlig at vi alle vil kunne ha personlige digitale assistenter som hjelper oss med å ta bedre vare på vår egen helse. Denne utviklingen har potensial til å redde liv, forbedre livskvaliteten og redusere presset på vårt helsesystem. Men vi må også være bevisste på de etiske implikasjonene og arbeide aktivt for å beskytte vårt personvern og våre rettigheter. Politikerne må raskt på banen for å ivareta det norske folks helse og velvære, for dette er teknologi som garantert er på vei. 

Og i tilfelle du lurte; det gikk ikke så bra med kjærlighetsforholdet til Theodore og hans AI-Samantha. Med tanke på hvor mange som sliter allerede i dag med å finne seg kjæreste, hvor mange som føler seg ensomme og isolerte, som er både deprimerte og ulykkelige, frykter jeg at disse utfordringene kan forverres. Selv om OpenAI har klart å lage en utrolig menneskelignende stemme, som flørter åpenlyst med nesten alle hun snakker med, er jeg bekymret for at denne teknologiutviklingen kan øke følelsen av isolasjon og ensomhet hos mange.

Fremtiden er falsk og syntetisk

Og som en siste fotnote, så har den samme Scarlett Johansson fra «Her»-filmen fra 2013, reagert kraftig på at OpenAI og Sam Altman har laget en syntetisk stemme, som så til de grader ligner på hennes, til tross for at hun klart og tydelig takket nei til å dele sin stemme.

kunstig intelligens

For ordens skyld hevder OpenAI i en uttalelse at det ikke stemmer at Sky, som for øvrig er den stemmen jeg har brukt tidligere til å snakke med ChatGPT i en podkast-episode, er av Scarlett Johansson.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

Når det er sagt, kommer det også frem at OpenAI har valgt å fjerne stemmen til Sky – som Scarlett Johansson synes ligner veldig på hennes Samantha fra «Her«-filmen fra 2013.