Fra 0 til over 5.000 milliarder på 15 år

På knappe 15 år har det blitt skapt en milliard-industri av apper til det som har blitt «verdens viktigste dings». Og veksten ser ikke ut til å stoppe opp med det første. 

Fra 0 til 5.300 milliarder kroner i omsetning på 15 år. Det er helt utrolig. Og da snakker jeg selvsagt om app-markedet. Ikke kun Apples App Store, men det hele globale markedet, som startet med Apple, men ikke med lanseringen av iPhone i 2007, for da Steve Jobs lanserte iPhone, var det ingen App Store. Og det var Steve Jobs sin skyld. Jobs ble derimot til slutt overtalt, og 10. juli 2008 ble App Store lansert, med 500 apper tilgjengelig. 

Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotifyGoogle Podcasts, Podimo og PodMe.

Snart 300 milliarder nedlastinger

I løpet av inneværende år forventes den globale app-omsetningen å passere 430 milliarder dollar, tilsvarende 4.650 milliarder kroner, mens omsetningen vil passere 5.300 milliarder i 2023, fordelt på 299 milliarder nedlastinger. 

App Store

Kilde: Statista

Verdens viktigste dings

Kun 15 år tidligere var dette et ikke-eksisterende marked. I dag har mobilen for lengst blitt vår viktigste dings, og en forlengelse av oss selv. Og selv om Meta snakker om at metaverset vil bli den neste versjonen av det mobile internett, er det ingenting som tyder på at smarttelefonen er død med det første. Selv om Microsoft hevdet akkurat det for snart 6 år siden allerede, og siktet til VR-briller som det nye grensesnittet. 

App-omsetningen har gjennom alle årene vokst kraftig, men akselererte veldig de siste årene, og da spesielt etter pandemien. I 2019 lå den globale app-omsetningen på 253 milliarder dollar, tilsvarende 2.735 milliarder kroner, ifølge en undersøkelse fra Statista. På fire år vil omsetningen med andre ord dobles. Det er intet mindre enn helt vanvittig. 

«Alle i hele verden har en smarttelefon»

Nå er det jo ikke bare antall apper som gjør at markedet vokser så kraftig. Antall brukere verden over som har en smarttelefon har også skutt i været. For 15 år siden i dag, var det i praksis ingen som hadde en smarttelefon. Nå har over 80 prosent av hele verdens befolkning “internett i hånda”. Og mens Apples App Store hadde 500 apper tilgjengelig i 2008, har du og jeg ca 5 millioner apper å velge mellom i dag. Og mens vi måtte nøye oss med Edge-hastigheter i 2007 – tilsvarende 250 kbps – kan vi surfe på nettet i dag med enorme hastigheter, og det med ubegrensede datapakker, til slikk og ingenting. 

Android er størst, Apple omsetter mest

Ifølge Statcounter har Apple med iPhone og iPad rett i underkant av 30 prosent markedsandel. Samtidig vil de samme enhetene generere 63 prosent av omsetningen i 2023. 

App Store

Kilde: Statcounter

I Norge er forholdet nesten snudd på hodet, hvor Apple har nærmere 60 prosent og Android med de siste 40. Huawei, som lanserte sitt eget OS, Harmony OS og egen app-butikk, App Gallery, i 2021, har til tross for over 100.000 apper, ikke klart å karre til seg en markedsandel som synes i Statcounter, verken i Norge, Asia – hvor Android har over 80 prosent markedsandel – eller i verden for øvrig. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

«Gaming ruler»

Det er, ikke overraskende, gaming som er den største omsetnings-kategorien, med over 50 prosent markedsandel, etterfulgt av sosiale medier. Disse to kategoriene vil sammen stå for over 70 prosent av den samlede omsetningen i 2023. 

Ifølge Statista vil 51 prosent av app-omsetningen komme fra omsetning i appen, mens kjøp-i-appen, som for eksempel skins og våpen i spill, men ikke minst abonnement, vil komme like etter. 

Av de 260 milliarder app-nedlastinger vi vil foreta oss i løpet av neste år, er det ikke overraskende at det er gaming som er den største kategorien, med 135 milliarder, etterfulgt av foto- og video-apper på andreplass og sosiale medier på tredje. Disse tre kategoriene alene vil stå for to tredjedeler av alle nedlastinger i 2023. 

Apper skaper enormt mange arbeidsplasser

Jeg husker godt da Eva Grinde i Dagens Næringsliv omtalte Mark Zuckerberg i daværende Facebook som “arbeidsplassdødaren” i 2017. Sannheten er vel heller helt motsatt. 

Og da tenker jeg ikke bare på de 85.000 ansatte i Meta, men alle nye arbeidsplasser som har blitt skapt direkte og indirekte som følge av smarttelefonen. En dings som ikke fantes for 15 år siden, men som 6,6 milliarder mennesker bruker i dag. Hver dag. Og til stadig flere ting. 

Personlig bruker jeg mobilen mest til sosiale medier som Facebook, Instagram, LinkedIn,, etterfulgt av produktivitets og finans-apper som e-post, Slack og Vipps og underholdnings-apper som Netflix og TV2 Play, men også YouTube og PodMe. 

Bruker ikke mange apper i det daglige

Og når alt kommer til alt, er det tross alt ikke altfor mange apper vi bruker i hverdagen, selv om vi har 5 millioner å velge mellom. Undersøkelser avslører at nesten samtlige apper som lastes ned blir fjernet i løpet av den første uken etter nedlastingen.

 

Aktuelle lenker

Bilde: hpnhansen / MidJourney