«Influensere er grunnen til at mange har jobb»: En forenkling eller en realitet?
Markedsføring, salg, informasjon, kommunikasjon – hvilket verktøy er best til hva?
Disclaimer: I fare for å hisse på meg virkelige eksperter på Sosiale Medier så vil jeg bare begynne med å si at jeg IKKE er en ekspert selv, hverken på Sosiale Medier eller på Facebook og Twitter som separate verktøy – tvert i mot faktisk, men jeg har lært mye på kort tid og har begynt å merke meg sakte men sikkert også hva som fungerer og ikke – og det er det jeg ønsker å dele, formidle, skrive om. Forhåpentligvis på et enkelt språk også, slik at du som leser kan forstå, og kanskje prøve det ut selv…
Tidlig på’n, men sent i gang
Jeg er som sagt på ingen måte en early adopter på Sosiale Medier, iallefall ikke i strategisk sammenheng…. Jeg var sent ute med å ta i bruk iPhone – først i 2009 faktisk. Jeg var nok heller ikke veldig tidlig ute med å ta i bruk Facebook – LinkedIn derimot begynte jeg å bruke for snart 10 år siden og var blant den første million på verdensbasis, mens Facebook først ble tatt i bruk i mai 2007 – før nettverket hadde rundet 200,000 her til lands.
Jeg har alltid vært tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi, men kanskje brukt lenger tid på å finne ut hvordan teknologien kunne hjelpe meg. I de senere årene har det blitt mer og mer tydelig for meg hvordan enkelte verktøy kan gjøre deg mer produktiv, effektiv – eller som med sosiale medier – gjøre deg mer aktuell og attraktiv, for eksisterende og potensielt nye kunder. Merkevarene står svakere enn noensinne, kunder er mindre lojale enn før, og påvirkningskrefter treffer deg fra alle sider og kanter 24 timer i døgnet. Da er det viktig å ha en god strategi på hvordan sosiale medier kan hjelpe deg, og igjen – hvilke verktøy som fungerer til hva!
Slik ble jeg venn med Twitter
Tilbake til mine forhold til Facebook og andre sosiale nettverk….. Etter en god stund på Facebook ville jeg prøve Twitter. Jeg hadde hørt mye om denne mikrobloggtjenesten, men var skeptisk til hele «maks-140-karakterer-greia»….men selvsagt, nysgjerrig som jeg var – og er – så måtte jeg prøve.
Gikk inn på twitter.com, lagde meg en konto, og skjønte ikke bæret….Hva var poenget, hvorfor skulle jeg bruke Twitter i stedet for Facebook? På Facebook må jeg ikke begrense meg, jeg kan chatte, laste opp videoer, bilder, konversere med venner, sende mail, lage grupper, sider, og veldig mye mer. Twitter var helt motsatt. Etter et par tweets forsvant jeg …. og kom ikke tilbake igjen før 6 mnd senere… Måtte prøve på nytt, lese litt «Twitter for Dummies», forstå hvorfor folk var så gira på det – og med hjelp fra bla TweetDeck for iPad og min MacBook så begynte det å demre…litt etter litt….
Skjønner du ikke Twitter har du bestått IQ-testen
Gay Kawasaki er en ekspert på sosiale medier og var tidlig i gang med Twitter, men først tok det litt tid for han også. Under en presentasjon han holdt via Cisco WebEx uttalte han følgende om Twitter:
«Jeg ser på det som en IQ-test – hvis din første reaksjon til Twitter er at dette er det dummeste jeg har sett, så har du passert IQ-testen. Det tok meg flere uker å «finne Jesus» med Twitter».
Tilsvarende opplevelse hadde jeg også, og jeg vil fortsatt påstå at jeg er en novise på Twitter, men jeg lærer hver dag – om kryptiske koder, alfakrøll og hashtags, korte URLer og ikke minst forskjellen på følgere på Twitter og venner på Facebook… Og kanskje det aller viktigste – forskjellen mellom hva som oppfattes som SPAM på Facebook og markedsføring på Twitter. Der hvor Facebook kan være genialt for å konversere er først og fremst Twitter et godt verktøy for å informere, markedsføre (men ikke selge) om du vil!
Twitter og Facebook – Hva passer til hva?
Twitter er muligens først og fremst et verktøy som egner seg godt til å lytte, delta og generere snakkis – fritt oversatt til et godt verktøy for å markedsføre. I oversatt betydning kan for eksempel Twitter være et godt alternativ – kanskje også erstatte – epost og ikke minst eDM-er da mottagerne av dine tweets har valgt å følge deg – og i den sammenheng er det viktig å huske at de har valgt å følge deg – fordi de synes du bidrar med noe som har verdi for dem – bare husk at de muligens ikke er like interessert budskap som bærer altfor sterkt preg av KJØP, BILLIG, osv – noe du kan lese mer om i en tidligere bloggpost som heter 5 tips for å komme deg raskt i gang med Twitter.
Facebook viser seg å være et bedre verktøy for å skape et forum og bygge et nettverk for diskusjoner og samhandling. Dine tweets bør følgelig også postes på Facebook slik at ansatte, kunder og partnere kan ta del i diskusjonen på Facebook hvor alle «fans» vil kunne følge hele dialogen – mens Twitter blir verktøyet for å skape interessen og «snakkisen» hvis du vil.
La meg oppsummere fordeler og ulemper med henholdsvis Facebook og Twitter slik:
Fans av Twitter vil kanskje si at Twitter er best, mens fans av Facebook vil mene at Facebook er klart det beste nettverket. Samheten er nok at begge nettverk har sine klare fordeler og ulemper – som nevnt ovenfor – og begge verktøy vil også appellere forskjellig til forskjellige personer av forskjellige årsaker. Hva som er det beste verktøyet har mye med HVA man ønsker å oppnå, og kanskje enda viktigere hva man har anledning til i egen organisasjon til å vedlikeholde!
Det siste er kanskje det viktigste – skal du først begynne med sosiale media-tjenester er det avgjørende for din suksess at din organisasjon forstår at når du først har etablert en dialog på sosiale medier så må du vedlikeholde dialogen – hvis ikke mister dine følgere og fans fort interessen for deg! Via Twitter kan du repetere ditt budskap uten at det oppfattes som SPAM, mens på Facebook hvor dialogen varer lengre er det viktig å posisjonere dine budskap mer strategisk.
Kort oppsummert kan du kanskje si at Twitter egner seg godt til informasjon og de korte samtalene, mens Facebook er bedre til diskusjon og en lengre dialog som varer lengre.
Fordeler med Twitter
- Enkelt å navigere, oppdatere, linke og markedsføre «hva som helst»
- Du kan enkelt nå langt utenfor dine venner som du feks har på Facebook – dine følgere bør med andre ord IKKE kjenne deg, men de liker å følge deg for hva du skriver eller hva du tilbyr/selger
- Alle utsendelser går til alle brukere som følger deg – alle på Twitter kan velge å følge deg, så fremst du ikke blokkerer de (konkurrenter feks)
- Et mer rendyrket informasjonsverktøy
- Du trenger ikke å være online og pålogget for å få oppdateringer, du kan feks bruke en RSS reader (Pulse News, Flipboard, med flere)
- Veldig interaktivt
- Integrasjon mot mange andre apps som Twitterific, Twhirl, med flere.)
- Twitter skalerer kanskje bedre enn Facebook ift antall brukere og tiden du potensielt bruker, noe som kan gi gi Twitter en fordel i forhold til kost/nytte for deg.
Ulemper med Twitter
- Begrenset funksjonalitet; find personer, send korte meldinger, direkte respons. (Informasjon vs kommunikasjon igjen….)
- Begrenset til 140 tegn per melding
- Ikke alle finner det nyttig (ref min introduksjon – det tar tid å ta innover seg hvordan Twitter er genialt…he,he)
- Mange er «over-fokusert» på å ha flest mulig følgere…kvantitet er ikke alt
- Langt færre brukere enn Facebook (75 millioner brukere på Twitter vs 500 millioner på Facebook…and counting – i Norge har det vært svært vanskelig å finne eksakte tall, men fra det jeg kan lese på nettet er det kanskje snakk om 250,000 brukere, mens på Facebook snakker vi det 10x ……)
Fordeler med Facebook
- Veldig omfattende, find personer/venner, del video, bilder, send email, online chat, med mer! Dialog og kommunikasjon fremfor kun informasjon.
- Det er lettere for «folk flest» å forstå Facebook – finne venner, familie, etablere kontakter – og mange (spesielt yngre) har erstattet lynmeldingstjenester og email med Facebook – fordi Facebook har det OG mye mer.
- Mer fokus på tettere forbindelse/kommunikasjon med andre sammenlignet med å telle «hvem har flest følgere på Twitter»
- Du kan etablere både grupper og sider, slik at du mer tydelig kan skille mellom deg som person – med dine venner – og deg som ansatt i en bedrift.
- 500 millioner brukere på verdensbasis, og mer enn 2,5 millioner brukere i Norge
- Enkel, effektiv, tilpasningsvennlig annonseplattform som i tillegg er meget rimelig. (Rart egentlig at ikke flere selskaper markedsførerer seg mer på Facebook??? – Facebook er tross alt den største salg- og markedsplassen i Norge….)
Ulemper med Facebook
- Krever mer tid for å holde siden oppdatert og appelerende
- Med så mange valg vil noen kanskje finne det litt vanskelig å navigere i Facebook – hvordan gjør jeg hva?
- I motsetning til Twitter hvor hvem som helst kan følge deg, krever Facebook en godkjennelse for hver nye «venn»
- Responsen er kanskje ikke like rask – så fremst du ikke er pålogget hele tiden (eller bruker feks samhandlingsverktøy for dine sosiale media verktøy som feks SproutSocial som jeg har omtalt tidligere her).
Twitter foretrukket verktøy for Investor Related informasjon
Selskapet Q4 Web Systems, som er en er amerikansk leverandør av løsninger for IR, kjørte en undersøkelse i USA i juli 2010 og fant ut at de fleste selskaper foretrakk Twitter og LinkedIn fremfor noen andre verktøy når de ville kommunisere og informere om seg selv – med innhold som var spesielt interessant for investorerer, etc:
- Produktlanseringer
- Pressemeldinger
- Årsrapporter med mer
Forskjellige budskap – forskjellige verktøy!
Konklusjon
Tilbake til start – hva er formålet ditt, strategien, taktikken – hvilket nettverk egner seg best til hva? I begge tilfeller er det avgjørende for en suksess med ett eller begge nettverk at man er tilstede og tilfører verdi for målgruppen.