Med Google Adwords kan du annonsere raskt og enkelt til «hele verden». Men det er fort gjort å annonsere på nettsteder du ikke vil bli assosiert med. Slik kan du enkelt hindre det.
En kort «undersøkelse» av flere tvilsomme nettsider, avslørte raskt at norske virksomheter finansierer falske nyheter gjennom Google Adwords. Google tilbyr norske (og utenlandske) virksomheter å annonsere gjennom både programmatisk annonsering hvor man kjøper seg en målgruppe, eller såkalt remarketing/retargeting, hvor annonser fra merkevarene vises hvis man har besøkt nettsiden til en bedrift, eller en spesifikk nettside, men for eksempel ikke konvertert.
Les også: Norske selskaper finansierer Breitbart News og falske nyheter
«Umulig for oss å holde styr på»
Jeg tok kontakt med flere av de aktuelle selskapene som lot sine annonser vises på disse sidene, og konsensusen i tilbakemeldingene var at «dette er det umulig for oss å holde styr på», og «dette er et problem annonseplattformer som Facebook og Google må ta stilling til hvordan de skal håndtere».
Nå har Google svartelistet over 200 nettsider som ikke får tilgang til Google Adsense, som er motparten til Google Adwords. Nettsider som skal tjene penger på Google annonser bruker Adsense, mens selskaper som skal annonsere på plattformen til Google, bruker Adwords.
Les også: Google har bannlyst 200 publisister siden de lanserte en ny polise mot falske nyheter (recode)
Det er derimot langt fra godt nok. Selskaper som annonserer via Google sitt annonsenettverk, bør være bevisst på hvor annonsene deres vises. Det mest effektive tiltaket for å stoppe spredningen av falske nyheter, er å stoppe finansieringen. Og da blir ekskludering av nettsider et veldig effektivt virkemiddel. Og det kan selskapene selv gjøre, eller overlate arbeidsoppgaven til deres respektive mediebyrå.
Google verktøy for å ekskludere
Google kommenterer ikke på spesifikke websider, men har flere verktøyer som annonsører kan bruke for å selektere sine visninger.
Det er fullt mulig å ekskludere underveis, men også å etablere ferdige lister over nettsider man vil ekskludere, som man kan bruke på tvers av alle kampanjer man kjører via Google Adwords:
- Ekskludering av plassering lar deg spesifisere sider, mobilapper og video man ønsker å ekskludere fra dine Google Display Network-kampanjer.
- Ekskludering av temaer hindrer at dine annonser vises sammen med utvalgte temaer. Du kan for eksempel ekskludere annonsene dine mot å vises i sammenheng med politiske-, religiøse eller andre temaer du ikke ønsker å bli assosiert med.
- Digital Content Labels fungerer på samme måte som aldersgrenser for filmer. Velger du en «Digital Content Label» for din kampanje, vil annonsene dine kun vises hvis innholdet er passende for det publikumet du ønsker å nå.
Ekskludering fra start
Marius og jeg – som står bak podkasten MediaPuls – har valgt å teste ut en annonse for MediaPuls via Google sitt annonsenettverk en liten periode fremover. I den forbindelse valgte vi fra første visning å være spesifikke på ord vi ikke ønsket at vår annonse skulle bli assosiert med. Som vi ikke anser som relevant, og som vi ikke ønsker å bli knyttet til.
Dernest valgte vi ut et lite antall nettsider vi ikke ønsker å bruke annonsevisninger og klikk – og dermed penger på. Til slutt valgte vi vekk emner vi mener ikke er relevante med innholdet til MediaPuls. I tillegg har vi også valgt vekk enkelte aldersgrupper som ikke er relevante. Utover det vises annonsene til begge kjønn, og på norske nettsider med norsk språk.
Vi vurderer derimot å åpne opp annonsene våre for utenlandske nettsider som har innhold vi mener er relevant, som for eksempel på Mashable, Business Insider, Recode, Tech Crunch, med flere.
Slik så ekskluderingen ut før kampanjen ble startet:
Løpende ekskludering
I tillegg til oversikten vi etablerte innledningsvis, er vi løpende innom Google Adwords for å ekskludere fortløpende. Ikke kun de vi mener skriver støtende eller falske nyheter, men nettsider vi ikke ønsker å bli assosiert med. Det anbefaler vi alle å gjøre minst en gang hver dag.
Nettsider som du ønsker å ekskludere, kan du legge til den samme listen, slik at du ikke behøver å gjøre jobben mer enn en gang. Neste gang du kjører en Adwords-kampanje, kan du da enkelt bruke listen for å ekskludere fra første dag.
Som du kan se av tabellen over, har flere nettsider blitt manuelt ekskludert av meg. Flere nettsider vil i denne kampanjen rekke å ha visninger (og kanskje også klikk) før jeg får stoppet de. De nettsidene jeg ekskluderer vil derimot ikke dukke opp neste gang jeg kjører en Google Adwords-kampanje. En del jobb første gang, deretter mindre og mindre jobb etter hvert som man kjører flere kampanjer, og ekskluderer fortløpende.
Falske nyheter og dårlig omdømme
Det er ingen grunn til å si at man ikke kan gjøre det her, like mye som det ikke er noen gode grunner til å finansiere nettsider som sprer falske nyheter, propaganda eller annet tvilsomt innhold. Du er hva du kommuniserer, men også hva andre kommuniserer om deg. Er det ikke godt nok argument å ikke finansiere falske nyheter gjennom Google Adwords, så er det kanskje aktuelt å ekskludere tvilsomme nettsider som kan påvirke selskapets omdømme.