fbpx
abonnement

Facebook vil la deg betale for å lese nyheter

The Wall Street Journal hevder at Facebook vil lansere en abonnementsløsning for nyheter for Instant Articles i løpet av 2017.

Abonnementsinntekter er i ferd med å bli den primære inntektskilden til mediehusene. Annonsemarkedet er i fritt fall, og det som er igjen blir i stor grad plassert hos Facebook og Google. Facebook har ikke «innfridd» med Instant Articles, og forsøker å gjøre noe med det nå ved å tillate flere annonser. Men «lets face it», reklame er for de «fattige». Kan vi unngå annonser, unngår vi dem. Ved å kjøpe oss fri, eller ved å blokkere. Nettopp derfor blir det stadig viktigere å kunne ta seg betalt for journalistikken.

Mikrobetaling ble heller aldri en suksess. Ikke fordi teknologien ikke er tilgjengelig. Ikke fordi leserne ikke vil ha det, men fordi mediehusene mest av alt vil selge abonnement, og frykter at mikrobetaling vil kannibalisere inntektene fra abonnement.

Facebook til unnsetning

I USA har Amazon lansert sin «universale» abonnementsløsning for aviser. Med «Subscribe with Amazon» kan publikum abonnere på flere aviser via ett og samme markedsplass. Noe tilsvarende har vi ikke i Norge, selv om mediehus som Schibsted, Amedia og Polaris har snakket lenge om et slikt samarbeid.

Mandag 12. juni skrev The Wall Street Journal at Facebook planlegger å tilby mediehusene en mulighet til å la brukerne abonnere på aviser direkte fra mobilappen. I samme artikkel sies det at funksjonen forventes å dukke opp innen året er omme.

Etter hva jeg kan forstå handler det om å gi leserne tilgang til enkelte artikler kostnadsfritt via Instant Articles, men etter et visst antall leste artikler, vil Facebook blokkere (betalingsmur-prinsippet) artiklene så fremst du ikke betaler. For de av oss som hadde håpet på en mikrobetalingsløsning, ser det ikke ut som det er veien Facebook velger å gå. Det vil være abonnement som gjelder. Det er også uklart om Facebook vil ta en «cut» av abonnementsinntektene, eller føre hele beløpet tilbake til det respektive mediehuset. Facebook kan for eksempel håndtere selve betalingen, men gi for eksempel Aftenposten alle pengene.

I tillegg til flere annonser i en Instant Articles-sak, har Facebook også tilrettelagt for at mediehusene kan oppfordre leserne sine til å registrere seg til å abonnere på nyhetsbrev. Så spørs det da, om abonnements-betaling via Facebook Instant Articles er nok til å blidgjøre norske redaktører. Men ikke minst, om leserne blir fornøyde med å betale for avis-abbonement via Facebook.

Les også: Slik vil jeg betale for nyheter

Personlig håper jeg de respektive mediehusene tilrettelegger for rabatter når man abonnerer på flere aviser innenfor samme mediehus. I dag betaler jeg 100 prosent for både Aftenposten og VG+. Jeg vil mer enn gjerne betale for å lese aktuelle nyheter og artikler fra både BT og Fædrelandsvennen, men det er uaktuelt å betale 100 prosent for disse to avisene i tillegg. Her bør det være mulig å kjøpe enkeltartikler, eventuelt få en sterk rabattert pakkepris.