Hva fungerer og ikke på Facebook? Må du promotere postene dine? Fungerer video bedre enn bilder og lenker? Og hvor gode er norske selskaper på Facebook? Facebook-Effekt 2016 gir deg svarene!
De fleste (?) norske virksomheter har en Facebook-side. Men lykkes de? Og hva som definerer suksess avhenger av hva man ønsker å oppnå ved å være på Facebook. Mens noen bruker Facebook som en distribusjonskanal som mest av alt skal føre trafikk tilbake på egen nettside, bruker andre Facebook til kundeservice, salg, merkevare- og omdømmebygging, rekruttering og deling av kunnskap, erfaring og informasjon.
Les også: Hva er suksess på Facebook?
For å «lykkes» er det derfor viktig å ha en klar formening om hva man ønsker å oppnå. Hvilke endringer tilstedeværelsen skal føre med seg. Ståle Lindblad i Areca skriver det veldig godt i «Facebook-Effekt 2016»-rapporten:
– Den eneste fornuftige grunnen til at en virksomhet skal bruke ressurser på Facebook eller andre sosiale medier er for å øke verdiskapingen.
Ståle Lindblad i Areca har skrevet en fantastisk nyttig rapport for alle som har – eller planlegger å ha – en Facebook-side. Ståle har analysert over 210,000 Facebook-poster som norske virksomheter postet i løpet av 2016, og har dissekert ned disse postene basert på postens innhold;
- Bilder
- Eventer & arrangementer
- Notater (Facebook bloggposter)
- Status-oppdateringer
- Video
- Lenker, og
- Tilbud
Foruten å analysere i detalj forholdet mellom organisk rekkevidde (andelen av de som liker Facebook-siden som ser det du legger ut), viral rekkevidde (spredningen som kommer gjennom den organiske rekkevidden når du liker, kommenterer og deler) og betalt rekkevidde (når du promoterer/sponser en Facebook-post, så har også Ståle analysert bransjene som sådan for å se hvordan bransjene seg i mellom skiller seg ut.
– I hele januar har jeg sittet foran PCen og analysert Facebookposter. Over 210.000 poster som norske virksomheter har delt på Facebook i 2016 er analysert for å finne ut av hvilken effekt norske virksomheter fikk av sine Facebook-aktiviteter i 2016. Jeg ville finne ut av hva som virket og hva som ikke virket. / Ståle Lindblad. Areca
Les også: Hva er din SomeStatus?
Ni bransjer er analysert. Og analysen av de 210,000+ Facebook-postene i 2016 er utført via gratisverktøyet SoMeStatus, som Ståle Lindblad utviklet seg i 2015.
Facebook-Effekt 2016 oppsummert
Facebook-Effekt 2016-rapporten er på 40 sider. 40 sider spekket med detaljert innsikt om hva som fungerer (og ikke) på Facebook. Mediebedriftene poster, ikke overraskende mest. De får flest klikk, men oppnår sjeldent god rekkevidde. Restaurantene oppnår derimot god effekt, men poster veldig sjeldent. Og IT-bedriftene, som blant annet jobber med å få oss online, fremstår tilsynelatende offline selv. I alle fall på Facebook. De har den laveste frekvensen av alle bransjer som er analysert spesifikt. Derimot er det norske kjøpesentre som kommer aller dårligst ut i Facebook-Effekt 2016-rapporten. De har lav rekkevidde og scorer lavt på flere andre kriterier.
Her er 16 fakta – eller funn – fra Facebook-Effekt 2016-rapporten
- Stort avvik mellom den effekten norske virksomheter har på Facebook, og det som beskrives i amerikanske og andre utenlandske artikler.
- Norske virksomheter når i stor grad ut med innholdet sitt på Facebook uten å betale.
- Du bør ikke bruke annonsering til å kompensere for dårlig organisk rekkevidde. Dårlig innhold blir ikke bra av at du betaler for det. Godt innhold gir høy organisk rekkevidde.
- Lenkeposter med stort engasjement har færre klikk enn tilsvarende poster med mindre engasjement.
- Gjennomsnittlig organisk rekkevidde for alle 210,000 postene var på 32,8%, noe som er betydelig høyere enn det gjennomsnittet det normalt opereres med i amerikanske og andre internasjonale rapporter.
- Gjennomsnittlig viral rekkevidde var på 33,8%
- Facebook sine tiltak mot klikkfisking har tilsynelatende hatt den ønskede effekten. Etter at klikkfisking-tiltaket ble innført i august, ble den organiske rekkevidden for video- og lenkeposter merkbart redusert.
- Videoposter nådde i gjennomsnitt mer enn dobbelt så mange brukere organisk, sammenlignet med bildeposter, og nesten tre ganger så mange som lenkeposter. Mens gjennomsnittlig organisk rekkevidde for videoposter som ikke var promotert var på 69%, hadde promoterte videoposter en gjennomsnittlig organisk rekkevidde på 140%.
- Videoposter er den posttypen som gir «mest for pengene» ved promotering. Videoposter som promoteres/sponses når dobbelt så mange brukere organisk, sammenlignet med videoposter som ikke promoteres.
- I gjennomsnitt Liker vi 199 ganger per 1000 visninger av en post på Facebook. Vi deler derimot oftere enn vi kommenterer. Vi kommenterer mest på bilder, og minst på lenker.
- Analysen viser at hvis målet er få flest mulig klikk på lenkeposter, så bør man samtidig unngå å ha fokus på å få mange likes.
- Virksomheter ser ut til å bruke Facebook mest av alt som en trafikkdriver til egne nettsider. Hele 56% av de analyserte postene var rene lenkeposter.
- Video har størst effekt, men brukes minst. Kun 9% av de 210,000 postene var video.
- Selv de dårligste videoene når langt flere brukere enn bilder, lenker og andre posttyper.
- Over halvparten av videoene som ble postet på Facebook var på mindre enn 60 sekunder.
- Kun 2 av 10 ser en Facebook-video ferdig, og nesten bare 1 av 10 ser på en Facebook-video med lyd.
Driver du en Facebook-side og lurer på hva som fungerer – og ikke. Med Facebook-Effekt 2016-rapporten kan du ikke bare se hva som fungerer i din egen bransje, men også i andre bransjer. Og har du ikke testet ut SoMeStatus-verktøyet som Ståle Lindblad i Areca har utviklet, bør du gjøre det nå.
Alt annet er meningsløst :)