Den franske avisen Libération har gode erfaringer etter to måneders testing av Facebook Instant Articles. 12. april blir tjenesten tilgjengelig for alle publisister.
Schibsted har valgt å ikke satse på Facebook Instant Articles. Dagbladet tester det ut. Amedia ser også ut til å ha et anstrengt forhold til den nye Facebook-tjenesten, mens det ikke skulle forundre meg om NRK vil gå «all in» og publisere samtlige av sine nyheter som Instant Articles. Med «all in» tenker jeg da ikke på at man forlater sin egen plattform, men tilrettelegger for at samtlige artikler kan leses «som normalt» på egen plattform, i tillegg til Facebook Instant Articles.
Dette er Facebook Instant Articles
Facebook Instant Articles er en ny måte for utgivere å lage raske, interaktive artikler på Facebook, som ligger hos Facebook, og som lastes ned fra Facebook. Du forlater med andre ord aldri Facebook-applikasjonen fra din mobil, for å lese artikler, bloggposter og nyheter.
- Instant Articles er Facebook sitt publiseringssystem (CMS).
- Utnytter den samme teknologien som de bruker for å vise bilder og video.
- Artikler lastes så mye som 10 ganger raskere enn hva tilfellet er med standard mobile nettsider.
- Facebook gir utgivere 100 prosent av annonseinntekter hvis utgiveren selger annonsene selv, og tar 30 prosent hvis annonsene selges via Facebook-nettverket.
- Instant Articles er kun tilgjengelig på mobil
- Fra 12. april 2016 er Facebook Instant Articles tilgjengelig for alle som har en Facebook-side.
- Instant Articles markeres med et lite «lyn» øverst til høyre på artikkelens bilde.
80 prosent av tiden vi bruker våre smarttelefoner, kommer fra fem applikasjoner
Digital-ansvarlig (CTO) hos den franske avisen Libération, Xavier Grangier, skriver i en post på LinkedIn at erfaringene de har hatt etter to måneder med testing av Facebook Instant Articles, har vært svært gode. I Norge har debatten blant norske mediehus i stor grad handlet om hvorvidt Facebook er en venn eller en fiende. Samtidig anerkjenner de samme mediehusene det faktum at Facebook er en viktig trafikk-driver og distribusjonskanal for deres nyheter. Ifølge en undersøkelse gjennomført av Forrester Research, kommer 84 prosent av tiden vi bruker våre smarttelefoner fra fem applikasjoner, og sjeldent er nyhetsapplikasjoner (som VG, Dagbladet, NRK, Aftenposten, mf) blant disse. Derfor mente Libération at det var imperativt for dem å være på så mange av disse applikasjonene som mulig. Ikke overraskende er Facebook en av disse, mens to av de andre applikasjonene kommer fra Google, i form av YouTube og Gmail.
Økte inntekter per artikkel, økt rekkevidde, økt fanbase og økt leser-engasjement
Libération valgte å la Facebook selge annonser for dem. Da sitter avisen igjen med 70 prosent av annonse-inntektene, mens Facebook tar de siste 30, samme inntektsfordeling som Apple gjør med sin App Store. Facebook vil da plassere en ny annonse etter 350 ord. Xavier argumenter for 70/30-valget ved at ingen kjenner sine egne brukere bedre enn Facebook selv. Alle artiklene gjennom Instant Articles er monetized via Facebook’s Audience Network. Gjennom Facebook Audience Network har du i praksis tilgang til over 1,5 millioner annonsører, og Facebook vil plassere relevante annonser fra sine annonsører basert på brukerens profil, og hva hun eller han ellers ville blitt eksponert for av annonser på Facebook.
Se videoen under for å lære mer om Facebook Audience Network
Libération opplevde at eCPM for å plassere en annonse i Facebook Instant Articles lå på ca 1,8 USD. Annonser ble plassert flere ganger avhengig av lengden på de respektive artiklene. eCPM er forkortelse for “Effective Cost per Mille”, hvor Mille er latinsk for 1,000. eCPM representerer da omsetningen som en annonse genererer for hver 1,000 visninger, hvor avisen får 70 prosent, mens Facebook tar de resterende 30. Libération opplevde ikke en spesiell stor økning i antall klikk på annonser via Instant Articles. Derimot registrerte de at «fill raten» var veldig høy. «Fill raten» er forholdet mellom antall ganger en Instant Article «ber» Facebook Audience Network å plassere en annonse i Libération sin artikler, og antall ganger Facebook har en annonse å plassere der. Facebook selv rapporterer om en «fill rate» på omlag 70 prosent – at de altså har et varelager av annonser de kan bruke i 70 prosent av tilfellet hvor du har en ledig plass til en annonse.
Nesten 3,000 artikler publisert på Instant Articles på to måneder
I tillegg god inntjening på artiklene – Xavier avslører ikke noe mer utover de 1,8 USD per annonse, og at inntektene er tilsvarende de de hadde via mobilutgaven av nettsiden – så opplevde også Libération at antallet fans/følgere på Facebook-siden deres vokste 10 prosent mer enn normalt – altså i perioden før de begynte med Instant Articles. Samtidig konkluderer de med at rekkevidden på artiklene har økt drastisk.
Her er noen oppsummerende punkter fra Liberation sin erfaring med bruk av Facebook Instant Articles:
- 10 prosent økning i normal vekst av nye Facebook-fans.
- Sterk økning i total rekkevidde (tall eller prosent ikke oppgitt)
- 33 prosent økning i lesetid. Fra et snitt på 3:30 til 4:40 min.
- 40 prosent av mobiltrafikken kommer fra Instant Articles.
- Inntektene via Facebook Instant Articles er på samme nivå som den mobile nettsiden.
Vil du gå «all in» på Facebook Instant Articles?
For Libération har erfaringene etter to måneder med Instant Articles vært gode. Både i form av omsetning og inntjening, men ikke minst også i form av brukernes engasjement og opplevelse. 12. april blir løsningen tilgjengelig for alle med en Facebook-side. For HansPetter.info og MediaPuls – med hver sin Facebook-side – er planen å gå «all in» så raskt som overhodet mulig. Og siden HansPetter.info er basert på WordPress, håper jeg å få brukt Dekode sitt WordPress-innstikk slik at publiseringen til Instant Articles kan gå «smooth» for seg.
Les også: Dekode har gjort WordPress klare for Instant Articles
Hva med deg? Har du en Facebook-side? Kommer dere til å gå «all in» eller avventer dere å se?
[polldaddy poll=9357948]