fbpx
iPhone

Disse produktene elsket jeg å lage film med i 2022

Av de 101 videoene jeg publiserte på YouTube i løpet av 2022, handlet flere av dem om mine turer ut i naturen. Her er oversikten over hvilke produkter og tjenester jeg brukte til å dokumentere disse opplevelsene.

Det enkle er ofte det beste

La det være sagt med en gang; jeg har kjøpt meg flere forskjellige kameraer i løpet av de siste årene, fra Canon sitt speilrefleks-kamera til DJI sin Pocket 2. Men de ble ikke brukt én eneste gang i løpet av 2022. Det beste kameraet er det du alltid har med deg, og det er smarttelefonen din. I løpet av fjoråret filmet jeg med tre forskjellige smarttelefoner, et par action-kameraer og to forskjellige droner. Og det gjorde jeg fra Lofoten i nord til Bali i sør.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Mine favorittprodukter for 2022

I løpet av 2022 fikk jeg anledning til å filme med tre forskjellige smarttelefoner;

Tre flaggskip-telefoner som alle er ekstremt gode på alle måter. Stor skjerm, kraftig batteri, flere forskjellige kameraer, gode mikrofoner og mulighet for å filme med bokeh-effekt. Sistnevnte er ikke nødvendigvis så viktig ute i naturen, for da vil du få med deg så mange detaljer som mulig (i alle fall vil jeg det).

Om du har et stort behov for å filme med denne filmatiske effekten, er min klare favoritt Apple. Min gamle iPhone 13 Pro Max opplever jeg også å være klart best av de tre når det kommer til å fokusere godt under dårlige lysforhold. Alt i alt er fortsatt min Apple iPhone 13 Pro Max mitt favoritt-kamera å filme med, og det tror jeg den kommer til å være i 2023 også.

Her er en liten oversikt over tilleggsprodukter jeg bruker for å filme med smarttelefon:

Når jeg ikke filmer med smarttelefonene mine, tar jeg ofte i bruk et action-kamera. Nærmere bestemt et 360-graders kamera. Og alltid festet på en lengre selfiestang, slik at jeg kan filme fra alle mulige vinkler, og så i postproduksjon velge ut akkurat det snittet jeg ønsker å bruke til å fortelle min historie. I 2022 filmet jeg med både:

Min klare anbefaling her er Insta360 X3. Og da på alle måter faktisk, ikke minst hva gjelder alle mulighetene du har i postproduksjon via din smarttelefon. Insta360 har kommet lysår lengre enn GoPro til å ta i bruk kunstig intelligens for å skape helt unike filmer. Men aldri et 360-kamera uten en selfiestang, og jeg har alltid med meg en 3-meter lang stang på mine turer.

Begge stengene er gode og i begge tilfeller blir også stangen borte fra videofilmen din. I alle fall hvis den er montert riktig og så lenge stangen er rett og ikke buet, noe som kan skje med den lette utgaven hvis det blåser fryktelig mye. Den tyngre utgaven er bedre å holde i hånden, men mye tyngre å holde i når stangen er satt ut i maksimal lengde.

Sist, men ikke minst, filmer jeg også mange av mine natur-opplevelser med drone. Fra tidligere hadde jeg DJI Mavic Air 2, men i løpet av fjoråret tok jeg i bruk DJIs tredje utgave av deres minste drone, Mini 3 Pro. Med under 250 gram i vekt, noe som inkluderer et batteri som byr på over en halvtime flyving, i tillegg til 4K-video, mange automatiserte video-shots, objekt-identifisering for å følge eller unngå å kollidere og veldig mye mer, er utvilsomt DJI Mini 3 Pro min klare favoritt. Spesielt hvis jeg skal ut på en tur hvor vekt i sekken er en avgjørende faktor.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Postproduksjon

Når jeg så har kommet meg hjem fra turen, forsøker jeg etter beste evne å produsere filmen min mens opplevelsen er fersk. I 2022 som i årene før, bruker jeg Wondershare Filmora til å redigere mine filmer. I noen tilfeller bruker jeg også Magisto, som på mange måter automatiserer video-produksjonen ved hjelp av kunstig intelligens. Mange ganger, som i dette tilfellet da jeg produserte oversikten over alle turene mine i 2022, brukte jeg Magisto først (etter at jeg hadde klippet meg ned til ca 100 klipp) og deretter Wondershare Filmora til å legge på mitt fargefilter, tekst og lydeffekter.

Det er for eksempel lett å glemme at droner ikke tar opp lyd. Av naturlige årsaker. Derfor legger jeg på alt fra billyder, måkeskrik, sauer som breker, bjellesauer, vind, bølgesus, med mer i postproduksjon. Både musikk og lydeffekter henter jeg fra Artlist.io.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

2023?

I år tror jeg det kommer til å gå mye i det samme. Med noen unntak.

Satser på å gå til anskaffelse av DJI Avata. FPV-dronen til den kinesiske drone-giganten. Planlegger flere «luftige» turer i 2023, hvor en FPV-drone kan komme godt med. Tror nok jeg blir ved min Apple iPhone 13 Pro Max minst ett år til. Det samme gjelder Insta360 X3. Så kan det tenkes at jeg går til anskaffelse av en DJI Osmo Mobil for å få enda bedre og «smoodere» filmatisk opplevelse når jeg filmer mens jeg går. Bildestabiliseringen på iPhone 13 Pro Max er fantastisk, men ikke helt strøken. I tillegg risikerer du å croppe mye av filmen når du filmer rett fra mobilen på den måten.

Vi får se. Kommer uansett til å investere mer i selve turene og mindre i teknologien i år.

Ser frem til mange nye opplevelser og gleder meg til å vise dem til deg.