Kunstig intelligens – Teknologiens Gud og menneskets nye religion
Mens ChatGPT 4.0 har nesten utviklet seg til å bli en medarbeider, bruker jeg også flere andre AI-verktøy som assisterer og effektiviserer jobben min som kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder og innholdsskaper.
Kunstig intelligens har transformert arbeidet mitt
I hverdagen min har kunstig intelligens gått fra å være en fascinerende mulighet til å bli en uunnværlig del av arbeidsflyten. AI har virkelig transformert måten jeg jobber på, ved å assistere meg i praksis med alt som handler om kognitive prosesser – fra den spede begynnelsen av en idé til produksjon og publisering.
Dette har ikke bare økt produktiviteten, men også kvaliteten på arbeidet. De AI-verktøyene jeg benytter i hverdagen min kan deles inn i to hovedgrupper: A-laget og B-laget. A-laget er de verktøyene jeg bruker jevnlig i hverdagen, mens B-laget inneholder de verktøyene jeg bruker titt og ofte. Verktøyene er alfabetisk sortert.
A-laget:
A-laget består av verktøyene jeg bruker nesten daglig for å effektivisere og forbedre arbeidet mitt.
- Adobe Podcast Enhance – Gratis-versjonen som lar meg enkelt forbedre et lydopptak til tilnærmet studiokvalitet
- ChatGPT – 4.0 versjonen er et «must have» og benyttes til alt som har med tekst å gjøre. Har også begynt å leke litt med egne GPT-er, som for eksempel Teknologitrender Bot-en som er min GPT av podkasten med samme navn.
- Clipdrop.co – Gratis-versjonen benyttes til å oppskalere bilder, generativ fill, fjerne elementer fra bilder, med mer.
- Eleven Labs – Fortsatt det beste verktøyet til å klone stemmer. Eneste jeg savner er støtte for norsk (noe som ifølge selskapet selv skal komme i løpet av første halvår 2024).
- InVideo – Lag en syntetisk versjon av din egen stemme, skriv inn en detaljert prompt og få tilbake en fullstendig video på flere minutter, som innholder alt fra en god fortellerstemme, et fullstendig manus, alt av b-roll video og matchende musikk. Alt kan enkelt redigeres i etterkant, både tekst og video, slik at du kan laste opp dine egne videoklipp.
- Jojo – VG har utviklet et fantastisk verktøy for å transkribere lyd og lage undertekster. Støtter de fleste språk inn, og kan tekste ut på norsk og engelsk. Gratis i tillegg. Helt nydelig.
- Luminar AI – Applikasjonen benytter AI for å forbedre (og manipulere) bilder. Verktøyet har i dag blitt erstattet av Luminar Neo.
- Midjourney – Selv om OpenAI har integrert Dall E3 i ChatGPT 4.0, er Midjourney fortsatt mitt «go2» verktøy for å lage fotorealistiske bilder. Mens jeg tidligere brukte stockfoto til mine foredrag og artikler på HansPetter.info, bruker jeg utelukkende Midjourney i dag.
- Runway ML – Allsidig verktøy som blant annet kan lage svært gode videoer av et bilde.
- Stable Audio – I stedet for å kjøpe musikk og korte lydspor som jeg ofte bruker til illustrasjoner, introduksjoner og ikke minst til «teaser-videoer» for mine foredrag, skriver jeg inn en prompt til Stable Audio og får nøyaktig den musikken jeg trengte tilbake.
- WriteSonic – I tillegg til ChatGPT bruker jeg veldig ofte WriteSonic til å få meg i gang med en artikkel. Verktøyet tilbyr veldig mange tjenester, mens jeg bruker det mest av alt til å researche andres artikler, og da mest av alt når jeg skal skrive eller produsere videoer som omhandler teknologi og produkter.
Disse verktøyene hjelper meg å navigere i komplekse kreative prosesser, fra å forbedre podcastlyd til å generere visuelt innhold og skrive assistanse.
B-laget:
B-laget inkluderer verktøy som spiller en viktig rolle når spesifikke behov oppstår.
- Adobe Firefly – Tilsvarende Clipdrop.co, men koster fort mer enn det smaker (for mitt behov).
- Dall-E3 – Integrert i ChatGPT 4.0, men lager mest av alt avanserte tegninger, ikke fotorealistiske bilder.
- D-ID – Lager video, med stemmer av et bilde.
- Fliki.ai – En enkel tekstprompt kan skape en fullstendig video med stemmer og tekst. Veldig bra for å lage korte videoer til sosiale medier.
- FreePik – Hvis du ikke liker Dall E3 og synes Midjourney blir for dyrt og avansert.
- HeyGen – Det beste deepfake-verktøyet for å skape svært realistiske videoer av deg selv som ved hjelp av et tekstmanus kan si hva som helst og på alle språk.
- Insta Headshot – Har du ikke råd til en profesjonell fotograf til å lage portrettbilder til jobben din, kan dette være et godt alternativ
- Kaiber – Lager video av tekstprompt og bilder, men ikke like godt som Runway ML.
- Magisto – Redigerer som regel mine egne videoer ved hjelp av Wondershare Filmora, men av og til, når jeg har gode rå-klipp og skal lage en enkel (og kort) video hvor musikk og overganger matcher, kan Magisto gjøre redigeringsjobben for deg.
- Mubert – Brukte Mubert til å lage musikk for meg før Stable Audio dukket opp.
- Sonix.ai – Brukte dette verktøyet til å transkribere videoene mine før VGs Jojo ble tilgjengelig.
- Unboring – Først og fremst et morsomt verktøy som kan deepfake for eksempel mitt ansikt til hvilken som helst video.
- Wonder Dynamics – Dette verktøyet kan potensielt revolusjonere videoproduksjonen. Skal bli spennende å se hvordan jeg for eksempel kan bruke Wonder Dynamics kombinert med OpenAIs Sora i fremtiden til å skape realistiske b-roll-videoer til mine egne videoer.
Selv om disse verktøyene ikke er i daglig bruk, er de avgjørende for å utføre spesifikke oppgaver og prosjekter som krever deres unike kapasiteter.
AI endrer alt
Kunstig intelligens er ingen hype selv om antall verktøy og tilbydere er hypet. AI har kommet for å bli og vil bli dypt integrert i arbeidslivet. Det å jobbe side om side med AI er ikke lenger en visjon for fremtiden, men en daglig praksis.
Mennesker som omfavner og utnytter kraften i AI vil utvilsomt stå sterkere i konkurransen, ikke bare ved å øke sin egen effektivitet og kreativitet, men også ved å drive innovasjon og forbedring i alle aspekter av sitt arbeid. Denne symbiosen mellom menneske og maskin åpner for ubegrensede muligheter og definerer en ny æra i profesjonell utvikling og produksjon.
Bilde: Midjourney