Er AI kun et magisk verktøy som kan løse alle problemer, eller er det en kompleks teknologi som krever dyp forståelse og strategisk planlegging? Her er hva alle ledere bør vite om kunstig intelligens nå.
I 2023 er det ett ord som har gått igjen i hvert eneste møterom, i hver eneste jobbsamtale og på samtlige seminarer og konferanser. Jeg snakker selvsagt om kunstig intelligens eller bare AI. Men buzzordet, samtalene, spørsmålene og ikke minst undersøkelsene vitner om at AI rommer et univers av kompleksitet og et potensial som få ser ut til å fullt ut forstå konsekvensene av.
Er AI noe for meg?
Det kan virke som om mange, ledere inkludert, betrakter kunstig intelligens som en slags magisk boks eller et magisk verktøy som kan installeres og dermed løse alle problemer. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg får spørsmål i retning av;
- Hvilke muligheter kan AI by på?
- Hva vil AI bety for utviklingen i markedet vårt?
- Er AI noe vi kan bruke i dag på jobben vår?
Korte spørsmål som hver for seg rommer en enorm kompleksitet, og som er umulig å svare kort på, uten å begrense omfanget av mulighetsbildet.
Snakker vi om hvordan den daglige driften vil påvirkes av AI, hvordan AI vil påvirke overvåking og drift av IT- og OT-systemene, eller hvordan AI vil påvirke og forbedre alt fra selskapskultur, strategi og utvikling? Eller tenker man mer i retning av hvordan AI vil påvirke HR-avdelingers fokus på kunnskap, livslang læring, personalisert opplæring og oppfølging? Eller er det mer i retning av hvordan generativ kunstig intelligens vil påvirke alle kreative arbeidsoppgaver og påvirke alt fra produksjon av tekst, bilder, video og lyd?
Samtidig kan det også tenkes at noen blir usikre på hvordan AI vil utfordre de ansatte, gitt den kraftfulle intelligensen verktøy som blant annet ChatGPT har i dag. Men ikke minst hvor kraftfull den kunstige intelligensen vil være i morgen.
Reguleringer for å sikre sunn konkurranse
Toppsjefen i Nvidia anslår at AI-teknologi vil være én million ganger mer kraftfull om ti år. Det vil by på muligheter for noen, men vil være utfordrende for de mange. Prøv bare å forestille deg den ødeleggende kraften i å ha slik kapasitet i hendene på et fåtall aktører som har kunnskap, kapasitet og ikke minst kapital for å drive slike AI-verktøy. Det koster for eksempel OpenAI nærmere 10 millioner kroner hver dag for å kjøre ChatGPT. Uten riktige reguleringer, kan vi risikere å ende opp med et monopolisert landskap der kun de rikeste kan konkurrere.
En ny æra av innovasjon drevet av AI
Men la oss ikke glemme en annen og muligens et enda mer revolusjonerende aspekt ved kunstig intelligens, og det er teknologiens potensial til å være en kreatør i egen rett. Frem til nå har menneskelig intelligens funnet opp, skapt og bygd alt vi omgir oss med. Vi har alltid vært arkitektene bak våre egne verktøy. Men med kunstig intelligens står vi på terskelen til en ny æra, hvor kunstig intelligens ikke bare vil være et verktøy, men en medskaper.
Forestill deg en nær fremtid der AI-systemer kan designe nye materialer, utvikle nye medisiner, eller til og med komponere musikk og kunst. Ikke i form av generativ kunstig intelligens som er basert på eksisterende data, men skapt fra bunn av. Science fiction i dag, men science fact i morgen. På den ene siden både fascinerende og spennende, men også en utrolig stor utfordring som vil kreve en helt ny tilnærming til etikk, eierskap og regulering.
I dag diskuterer vi hvem som eier bildene GAI-tjenester som Dall E 2 og Midjourney har skapt, basert på eksisterende bilder og malerier. I morgen vil vi diskutere hvem som eier opphavsretten til en idé generert utelukkende av kunstig intelligens. I tillegg vil vi også diskutere hvorvidt AI-en skal skattlegges og hvordan vi vil sikre at AI-drevet innovasjon blir brukt til det beste for alle, og ikke bare for de som har ressursene til å utvikle og kontrollere disse avanserte systemene.
4K: Kultur, Kompetanse, Kapasitet, og Kapital
For å kunne utnytte mulighetene og samtidig forstå utfordringene som følger med utviklingen av kunstig intelligens, er det avgjørende at ledere har et aktivt forhold til sin egen 4K:
- Kultur for omstilling,
- Kompetanse innen AI,
- Kapasitet i form av nødvendige ressurser, og
- Kapital for å finansiere investeringene.
Mangelen på én eller flere av disse kan føre til at en bedrift blir utkonkurrert før den i det hele tatt kommer i gang med sin AI-satsing. Og nettopp derfor vil også ledelsens evne til å forstå hvor strategisk viktig HR-avdelingen vil være for å attrahere, utvikle og beholde AI-kompetansen, være en avgjørende faktor.
Tid for realitetsorientering
Hvis du som leder ønsker å være konkurransedyktig i tiden fremover, kan du ikke lenger behandle AI som et buzzord eller en fjern fremtid. Kunstig intelligens er her allerede, og påvirker og former alt fra søkemotorer til lagerstyring. Skepsis til AI er forståelig, men den er også en luksus vi ikke lenger har råd til.
Kunstig intelligens er i ferd med å revolusjonere hvordan vi forstår, analyserer og løser dagens og morgendagens utfordringer. Kunstig intelligens vil ikke bare endre min og din arbeidshverdag. Kunstig intelligens vil endre alt, fra hvordan vi lever, leker, lærer og jobber. Hvis du vil være en del av denne fremtiden, er det på tide å våkne opp og ta AI på alvor. Det vil kreve en dypere forståelse og en proaktiv tilnærming, ikke bare spørsmål stilt i forbifarten i et møte, hvor det forventes et kort svar tilbake.
Det er tid for en realitetsorientering, kjære ledere.
For AI-fremtiden er her allerede.