teknologi trender

Dette er teknologitrendene som vil prege 2020!

«Kroppens Internett», grønn teknologi,  gjør-det-selv-AI og digital tillit  er noen av de viktigste trendene som vil påvirke folks hverdag i 2020, ifølge Telenor. 

Teknologitrender 2020

På veien ut av ett år og inn mot et nytt, er det naturlig å se på hva det er som vil prege det nye året. Telenors forskningsavdeling har sett på de 20 største teknologitrendene de mener vil prege 2020. Og ifølge Telenor vil det nye året bli både spennende, kaotisk og komplekst.

 

– Mange av trendene vi har pekt på for det neste året viser at nyskaping skyter raskere fart enn noensinne, godt hjulpet av økt tilgang til og etterspørsel etter teknologi, i tillegg til revolusjonerende teknologiplattformer og samfunnspolitiske krefter, sier Bjørn Taale Sandberg, Telenors forskningssjef.

teknologi trender

Nyskapning skyter raskere fart enn noensinne, sier Bjørn Taale Sandberg, Telenors forskningssjef. Foto: Martin Fjellanger

 

– Samtidig peker andre trender på at vi opplever en felles teknologisk åpenbaring, en slags digital erkjennelse. Folk har våknet opp til hvordan teknologi som kunstig intelligens, maskinlæring, Tingenes Internett og nettverksinnovasjoner best og sikrest kan gjøre den digitale hverdagen enklere og mer effektiv. Teknologiens verden har ikke én enkelt historie. Vår jobb er å forstå det store bildet og den til tider motsigende verden vi lever i – både i og utenfor den digitale virkeligheten. Denne forståelsen peiler oss inn mot de viktigste trendene som forandrer livene våre, legger Sandberg til.

 

Rapporten fokuserer på i alt 20 trender som peker frem mot et spennende, kaotisk og komplekst 2020:

1 Kroppens Internett

Et voksende «Internett» av sammenkoblede enheter knyttet til helse, medisin og kommunikasjon – som er koblet til kroppen vår

Begrepet tingenes Internett (Internet of Things, IoT) har fått mye spalteplass de siste årene, særlig i utgivelser innenfor forretningsliv, teknologi og handel. Men sensorer på konteinere, produksjonssystemer og infrastruktur i landbruket er ikke noe hverdagsbrukeren av teknologi bryr seg nevneverdig om. I 2020 vil derimot denne teknologien komme mye nærmere hjemmet vårt. Synes du at de fleste mer eller mindre er vokst sammen med mobilteknologien? Fremover kan de bli det helt bokstavelig. Det kommende året vil «kroppens Internett» bli det neste store.

I dag og i enda større grad til neste år vil vi koble opp kroppen vår ved hjelp av en rekke overvåkningsenheter som måler blodtrykk, oksygeninnhold i blodet, aktivitet, puls, arytmi og til og med snorking. Og i 2020 vil vi få de første appene som ikke bare overvåker, men som også griper inn. Et eksempel på dette er insulinpumper. Den store gruppen «We are Not Waiting» har flyttet grenser på dette området over lengre tid, og i 2020 vil vi se de første kommersielle systemene som automatiserer avlesing av blodsukker og injeksjon av insulin i kroppen. Biohackbedrifter som Elon Musks oppstartsbedrift Neuralink er fortsatt langt fra å være kommersielt lønnsomme, men det finnes omsorgsintensive og kostnadskrevende lidelser og tilstander som vil ha stort potensial for «IoB».’

2 «Green gets mean»

Grønn innovasjon blir mer enn bare en snakkis

Gjenbrukbare handleposer, forbud mot plastsugerør og flyskam har vært hete temaer blant påvirkerne i sosiale medier. I 2020 vil ingen lenger være fornøyd med tomme ord, grønnvasking eller en-dråpe-i-havet-løsninger. Det kommende året vil vi se at den grønne innovasjonen blir mer enn bare en snakkis. Ved hjelp av tingenes Internett, stordata og kunstig intelligens vil vi kunne måle forbruk, redusere etterspørsel og redusere karbonavtrykket vårt betraktelig samtidig som vi gjør innsparinger og etablerer nye inntektsstrømmer. Dette er et resultat av at forbrukere, investorer og innkjøpere i forretningsverdenen og ansatte krever at vi tar oss sammen.

Telekomselskapene vil oppfordre utstyrsleverandører, og produsenter av IoT-maskinvare og mobiltelefoner til å sette seg høyere klimamål ved å bruke resirkulerte råstoffer, tenke ansvarlig ved anskaffelse av mineraler, bruke fornybar energi, finne nye måter å transportere produktene på og bruke bærekraftig emballasje.

Når vi nærmer oss 2030 vil bedrifter, særlig i Europa, være på vei mot 100 prosent fornybar elektrisitet og dermed legge grunnlaget for klimanøytral forretningsdrift. Og for forbrukerne vil mobiltjenester fortsette å yte kapasitet til bruk av apper og tjenester som vil spre og effektivisere grønne vaner overalt. På teknologiområdet vil vi også se mer sjenerøs offentlig og privat finansiering av grønne oppstartsbedrifter og vekstbedrifter. Hvordan lykkes man med grønne tiltak i forretningsbransjen? En kombinasjon av bærekraftige forretningsmodeller, tilgang til data, digital kompetanse og godt lederskap.

3 Skitne data er de nye falske nyhetene!

Begrepet «skitne data» vil bli brukt til å stille spørsmål ved troverdigheten til kunstig intelligens.

Når vi står overfor et valg, ønsker vi alltid å velge det beste. I dag har vi store mengder data og avanserte analyser som kan peke ut det beste alternativet eller til og med gjøre valget for oss. Men hva hvis datasettene og prosessene er upresise, har skjevheter eller er tuklet med? Da kan beslutningene bli feil – eller til og med ulovlige.

Vi kaller dette «skitne data», et begrep som i 2020 kan bli like vanlig som falske nyheter. Etter hvert som datadrevne beslutninger basert på kunstig intelligens eller maskinlæring blir mer vanlig, vil det også komme i offentlighetens søkelys. Folk vil spørre om løsningene er rettferdige og objektive, eller om dataene som ble brukt til å trene dem, var «skitne».

I databransjen er man bevisst på denne utfordringen, og man arbeider hardt for å sikre datakvalitet. Oppstartsbedrifter som spesialiserer seg på datarevisjon ser dagens lys, og det blir gjort viktig forskning for å finne løsninger. Spørsmålet er om ekspertene vil klare å holde tritt med farten de nye dataene skapes i.

4 Er det egentlig gratis?

Flere og flere får øynene opp for at gratis søkemotorer og sosiale medier ikke egentlig er gratis.

Konkurransen om tilliten din vil bli intensivert i 2020, og kamparenaen vil være mobiltelefonen din. En lang rekke skandaler har rammet mange av Internett- og sosiale medier-selskapene som utnytter nettbruken vår, og folk har begynt å se på disse virksomhetene med et mer kritisk blikk. Tillit er kjernen i alle forhold, inkludert kundeforhold, men sannheten er at de fleste av oss nå deler flere personopplysninger på nettet enn vi gjør med legen. Det er enklere, det er innebygget i den daglige atferden vår, og til nå har det vært mye mindre regulert enn i helsevesenet.

De fleste innbyggerne i så forskjellige markeder som Norge, Malaysia og Pakistan tror fortsatt at «gratis» tjenester faktisk er det, men vi ser at flere og flere forstår at disse selskapene tjener penger på dataene våre ved å bruke dem til å selge skreddersydde annonser. I 2020 tror vi at kundene i økende grad vil basere tilliten sin på hvorvidt selskapene har andre inntektskilder enn personopplysningene våre.

5 Bygg ditt eget nettverk

P2P-teknologi og apper som bruker maskenettverk, gjør det mulig å etablere egne, selvbygde kommunikasjonsnettverk

Teknologiselskaper og myndigheter samler inn mer data om kommunikasjonsmønstre og Internett-bruk. Dette bruker de til å lage nye produkter, tjenester og tilbud – og i noen deler av verden, til overvåkning. Resultatet er at flere og flere ønsker å beskytte kommunikasjonen sin. I tillegg til fullt ut krypterte apper er det ventet at apper som bruker maskenettverk eller P2P-teknologi, vil bli mer populære etter hvert som teknologien for å etablere nettverk uten en sentralisert infrastruktur blir bedre. Med andre ord vil innbyggere og organisasjoner kunne etablere sine egne kommunikasjonsnettverk, slik vi nylig har sett under Hongkong-protestene.

Kommunikasjon uten et sentralt koordinerende nettverk kan være aktuelt av mange grunner, og i 2020 regner vi med at flere velger det i konfliktsituasjoner, for å mobilisere til protester og for å holde seg under radaren. Maskenettverksapper kan også være verdifulle i situasjoner der vanlige nettverk ikke er tilgjengelig, for eksempel i villmarken, når nettet er nede eller ved hendelser eller situasjoner der man må kommunisere med venner og familie i nærheten.

6 Bransjesamarbeid preget av kompetansedeling og samarbeid

5G, Tingenes Internett og kunstig intelligens vil skape bransjesamarbeid preget av kompetansedeling og samarbeid om å skape revolusjonerende plattformer

2019 var år 0 for kommersielle 5G-tjenester, og i 2020 vil denne teknologien lanseres bredt i de fleste industriland. Mobilselskapene vil vektlegge 5G-nettets hastighet og kapasitet, men de virkelige nyhetene – og dermed også endringene i samfunnet – skjer bak scenen, der bransjeaktører går sammen for å utnytte hverandres kunnskap.

Dette omfatter network slicing, som vil gjøre at avgjørende systemer i bedrifter vil kunne kjøre problemfritt over mobilt Internett. Det åpner også for noe som kalles, nettverksfunksjonsvirtualisering (NFV), som gjør at nettverkstjenester kan utvikles av programvare. Det vil gjøre at utviklingen av tjenester går mye raskere. Med mindre latenstid (ingen signalforsinkelser, alt i sanntid) og et mye høyere antall IoT-enheter i verden vil nødsystemer, e-helsesystemer, logistikksystemer, sikkerhetssystemer og fjernetterforskning kunne kjøre på kvalitetsnettverk, slik at man kan bruke video, droner og sensorer til å overføre data på en sikker måte.

For at dette skal gå fra å være teoretiske muligheter til å bli skalerbare innovasjoner i 2020, må bransjene og myndighetene bruke den samlede kompetansen sin til å skape tjenester sammen. Teknologien er her, men det er ingen enkeltselskaper som har evne til å utnytte den fullt ut alene.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

7 eSIM tar av

I 2020 vil eSIM-teknologi bli vanlig i både forbrukerelektronikk og Tingenes Internett for bedrifter. Brukerne vil kunne aktivere og endre abonnement uten å måtte vente på å få et nytt SIM-kort i posten eller hente det i butikken. Digitalt salg av mobilabonnementer er allerede tilgjengelig, men den kommersielle innføringen av eSIM vil sette fart på overgangen fra fysisk til digitalt salg, og vi kan vente en rekke nye eSIM-tjenester og -apper på markedet i løpet av det kommende året.

8 Elbildominans

Det går ikke lenger an å overse elbilen. I 2020 vil nesten alle større bilprodusenter komme med større familie-elbiler som er bygd for lengre avstander. Det holder ikke lenger at elbilen skal være en bybil. Når det kommer en rekke nye biler med mange forskjellige størrelser, rekkevidde og ladekapasiteter, vil prisene gå ned, og forbrukerne vil benytte seg av det økte tilbudet.  Dermed vil 2020 også innebære det første tilbakesteget for elbileiere fordi myndighetene vil redusere kjøpsinsentivene for å verne om inntektene, og fordi etterspørselen etter ladestasjoner kan bli større enn tilbudet.

9 Søvnteknologi

Sov du godt? Spørsmålet er like vanlig som «hvordan står det til?». Selv om de fleste vanlige treningsapper har søvnovervåkning er ikke søvn noe de fleste av oss analyserer bortsett fra at vi vet når vi la oss, hvor lenge og noenlunde hvordan vi sov. I tillegg er presisjonen og kvaliteten på dagens søvnovervåkningsverktøy sterkt varierende. I 2020 vil det komme en ny generasjon treningsenheter som ikke bare måler puls og bevegelse, men også oksygeninnhold i blodet og kanskje til og med hjerneaktivitet. Som følge av ny teknologi venter vi at klokkene vil få funksjoner for søvnapné på samme måte som de fikk funksjoner for hjertearytmi i fjor.  Søvnteknologien vil ikke bli perfekt, men den vil utgjøre en forskjell i de mulighetene vi har til å måle, overvåke og optimalisere søvnen. Kan 2020 bli året da forbrukerelektronikken nærmer seg presisjonen til medisinsk utstyr? La oss sove på det.

10 Kampen mellom strømmegigantene

Det var en gang da lineære TV-programmer som «Venner for livet» dominerte det sosiale livet og praten over kaffemaskinen i hele verden. Siden den gang har vi fått aktører som Netflix og HBO inn i stua, som kommer i tillegg til et fortsatt solid TV- og kabel-TV-tilbud. Hakk i hæl kommer de nye plattformene AppleTV+, Disney+ og trolig flere, som tilbyr innhold med favorittstjernene våre. Budsjettene ligner kinoproduksjoner og brukerne kan koble seg til dem fra alle sine enheter. 2020 vil preges av kamper mellom strømmegigantene, og resultatet blir mer og bedre innhold enn noen gang før.

11 Gullrush for gaming

2020 vil bli et godt år for de som liker dataspill. Apple har allerede lansert Arcade, og Google lå ikke langt etter med Stadia, som begge utgjør en fornyelse av spillbransjen. Apple Arcade gir abonnentene tilgang til å laste ned alle de eksklusive spillene og spille dem uten nettilgang. Google Stadia er basert på strømming og erstatter lokal datakraft med skytjenester . I 2020 vil vi se at begge utvider spillbransjens fotavtrykk, og at de vil gi Microsoft (Xbox) og Sony (PlayStation) hard konkurranse. Vi forventer at flere bransjer (inkludert telekombransjen) vil jobbe hardt for å få et stykke av den lukrative spillkaken i året som kommer.

12 Hjemmelagd kunstig intelligens

Det er stor etterspørsel etter kunstig intelligens, men holdes igjen på grunn av stor mangel på kompetanse og ferdigheter innenfor bygging og opplæring av moderne kunstig intelligens til produksjonsbruk. Kunstig intelligens-plattformer med automatiserte maskinlæringsfunksjoner vil bli stadig mer populære fordi de har et praktisk brukergrensesnitt som gjør kunstig intelligens tilgjengelig for ikke-eksperter. Dette vil bidra til at flere folk og virksomheter kan utvikle sin egen kunstig intelligens-teknologi. Forventningen er at generelle forretningsbrukere vil kunne ta i bruk slike løsninger uten støtte fra eksperter fordi teknologien vil være selvlærende.

13 Deepfake til massene

Bruk av nye AI-metoder som Generative Adversarial Networks (GAN) har fått oppmerksomhet på grunn av deepfake-teknologi, og samtidig har bruken av lignende teknologi for å skape digitalt innhold og underholdningsapper blitt mer avansert og mer populært. I 2020 vil man ikke nøye seg med kunstig intelligens-baserte filtre, og bruken av innhold generert av kunstig intelligens til videoer vil danne grunnlag for nye, populære apper. En lignende utvikling ser vi med kameraene på smarttelefoner der kunstig intelligens brukt til databasert fotografering vil heve det digitale innholdet til et nytt nivå – for eksempel ved å flette flere bilder sammen for å skape et bilde som det ikke er mulig å få til med ett fotografi.

14 Realitetsorientering for store teknologiselskaper

De store teknologiselskapenes makt og påvirkningskraft vil nå et vendepunkt i 2020. Det har blitt tydelig at noen få verdensomspennende nettselskaper kontrollerer informasjon, skaper endringer i arbeidsmarkedet og utgjør en stadig større del av verdensøkonomien. Denne stillingen gir dem et nesten-monopol på verdifulle data som trengs for å utvikle kraftfulle AI-algoritmer for en automatisert fremtid. Det vil oppstå et sterkere ønske om lovregulering fra myndighetenes og forbrukernes side. Dette kan omfatte beskatning, personvern og sikkerhet, restriksjoner for politisk reklame og mulig oppløsning av selskaper.

15 Etisk bruk av kunstig intelligens tar seg opp

Etisk bruk av kunstig intelligens fremmes i politikken, i næringslivet og blant forskere – særlig i Europa, men også i andre deler av verden. Teknologiselskapene vil oppleve press fra lovgivere, investorer, egne ansatte og samfunnet som helhet for å utvikle og kommersialisere kunstig intelligens som forhindrer skade, er til nytte for menneskeheten, øker sosiale og miljømessige forhold og overholder menneskerettighetene. I 2020 vil vi se konkrete politiske handlinger på dette området, og bedrifter vil arbeide for å knytte etikk, kunstig intelligens og verdiskaping sammen. Rammeverk for styringen av kunstig intelligens vil bli vanlig i teknologibransjen. Dette vil inkludere (men ikke være begrenset til) frivillige etiske regelverk, prinsipper for etisk design av programvare, nye styringsstrukturer og opplæringsprogrammer for ansatte.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

16 Digitale tvillinger gir digital gevinst

Digitale tvillinger vil bli vanlig i 2020. De vil bli et vanlig verktøy for planlegging, utvikling, drift og vedlikehold av eiendeler og infrastruktur. En digital tvilling er en kopi av et fysisk objekt, som en bil, en bygning, en vei eller en by. Tvillingen oppdateres kontinuerlig med sanntidsdata og gjør omfattende bruk av sensorer og andre programvareverktøy. Kunstig intelligens (AI) og maskinlæring (ML) brukes deretter for å forutse fremtidige tilstander og dermed foreslå handlinger som kan gjøres med den fysiske tvillingen (for eksempel den faktiske veien, den faktiske bygningen e.l.).

17 Bekjempelse av telefonsvindel med maskinlæring

Telefonsvindelen vil øke i 2020. Det kan dreie seg om at noen ringer ett ring før de legger på, slik at man får et ubesvart anrop fra et utenlandsk eller uvanlig nummer. Man kan da bli fristet til å ringe tilbake, og minuttprisen kan være skyhøy, slik at brukeren må betale mye for dette. Folk kan også motta robotsamtaler om at bankkontoen deres er sperret, og at de må ringe et svindelnummer for å gjenåpne den. For å beskytte kundene legger mobiloperatørene ned mye arbeid i å oppdage og blokkere disse svindlerne. I 2020 vil maskinlæringsteknikker bli et effektivt verktøy for å unngå slik svindel og beskytte kundene.

18 Arbeiderrettigheter i oppdragsøkonomien

Internett har vært en plattform selskaper som transporttjenestene Uber og Lyft, og matleveringstjenester som Foodora har brukt til å skape en ny type økonomi. Delingsøkonomien, som den gjerne kalles, har også ført til mange spørsmål om arbeidstakernes rettigheter. De fleste av disse selskapene opererer nemlig ikke med faste ansettelser eller arbeidsavtaler for budene og sjåførene, selv om de er ryggraden for driften. De leier ut arbeidskraften sin, men går glipp av de fleste frynsegoder og faller utenfor mange av sikkerhetsnettene i arbeidslivet. De har allerede begynt å kreve sin del av kaken, og vi regner med at dette vil skape flere avisoverskrifter verden rundt i året som kommer.

19 Mobilgjenbrukens år?

Flere og flere vil bli oppmerksom på den galopperende prisen på nye toppmodeller av smarttelefoner og klimapåvirkningen ved å produsere dem. Det å hente ut metaller for å lage mobilene er forbundet med et omfattende karbonavtrykk. Det finnes ikke mange opplysninger om miljøpåvirkningen ved produksjon av smarttelefoner, men FN hevder at 80 prosent av en smarttelefons karbonavtrykk oppstår i produksjonen, rundt 4 prosent under transporten og 16 prosent ved bruken av den. For klimabevisste forbrukere blir det å beholde den smarttelefonen man har – eller kjøpe en brukt telefon – stadig mer aktuelt i 2020.

20 Verdensrommet åpner seg i 2020

Siden romkappløpet i 1960-årene har rommet bare vært tilgjengelig med dyre raketter som ikke kan gjenbrukes. Nå blomstrer imidlertid optimismen i bransjen, og selskaper som SpaceX har kuttet kostnader ved å gjøre pionerarbeid når det gjelder gjenbrukbare raketter. Billigere tilgang til verdensrommet og fortsettelsen av Moores lov, som gjør elektronikk mindre i størrelse og mindre energikrevende åpner for nyskaping: Satellittsvermer som kontinuerlig overvåker jorden, kommersielle reiser til romstasjoner og månen, og en planlagt lansering i 2020 av rombasert bredbånd til områder uten dekning. Utviklingen fører med seg både store muligheter og betydelige regulatoriske og kommersielle utfordringer. Når verdensrommet blir stadig mer tilgjengelig, vil rollen det spiller for å knytte oss sammen, bli enda viktigere.

Opplyste fordeler

Som Opplyst-medlem får du 20 prosent rabatt når du booker meg som foredragsholder.

Øvrige Opplyste-artikler finner du her.