økonomisk vekst

Akersgata, Oslo, Norge. Foto av Schibsteds konsernsjef Kristin Skogen Lund. FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD / PARAGON FOR SCHIBSTED

Det er slutt på den økonomiske veksten

Ifølge verdens ledere, som er intervjuet for 23. gang i PwCs topplederundersøkelse, er det slutt på den økonomiske veksten. 

-Vi venter på smellen

Ordene kommer fra Kristin Skogen Lund, CEO i Schibsted. – Av erfaring vet vi at det går i bølger og vi venter på en økonomisk smell nå. 1581 ledere ble intervjuet i 83 land i september og oktober 2019, og over 50 prosent av lederne frykter en økonomisk nedgang, og at BNP vil synke. For to år siden var det bare 5 prosent av lederne som trodde det samme.  Pessimismen har ikke vært større siden Finanskrisen i 2009.

Rett vest det neste året, men ikke med egen bedrift

7 av 10 nordiske ledere (157 ledere intervjuet) mener den globale økonomien vil gå rett vest det neste året. Men 77 prosent mener det vil gå bra med egen bedrift.

– Vi er ikke immune mot de globale trendene selv om det går bra økonomisk i Norge. Det er gresset som lider når to elefanter sloss, sier Skogen Lund.

 

Klimaendringer er ikke en av ti største trusler for verdens ledere

Klimaendringer er ikke på listen over topp 10 trusler som virksomhetene står ovenfor. Bare i Vest-Europa og Asia er klimaendringer på 10.plass. I alle andre deler av verden er den ikke på listen.

– Dette er overraskende da jeg opplever at ledere jeg møter fra hele verden tar klima på alvor, sier Skogen Lund. Asiatiske ledere er de som ser flest nye muligheter med klimaendringene. 

Halvparten av lederne i Vest-Europa og Asia sier de er på vei til en grønnere økonomi.

En av fire globalt svarer at klimaendringer vil gi nye muligheter for virksomheten, som service og nye produkter. Virksomheter i Vest– Europa og Asia er mest optimistiske. USA er mest negative og bare 15 prosent her mener endringene gir muligheter.

– Jeg tror at om 50 år, så vil det å si at bedriften din ikke er klimanøytral være like ille som å drive barnearbeid, sier João Paulo Ferreira, sjef for Natura i Brasil.

 

Tror de store tek-selskapene blir splittet

7 av 10 ledere tror internett-innhold(inkludert sosiale medier) kommer til å bli mer regulert, og over 6 av 10 tror at de store tek-selskapene blir splittet. Over 50 prosent tror privat sektor blir tvunget til å betale for data de samler inn fra privatpersoner.

Kompetansegapet stor utfordring

Kompetansegap ligger på 6. plass over hva lederne bekymrer seg mest for. 30 prosent av alle jobber kan bli automatisert bort innen 2035, viser PwCs analyse av mer enn 200.000 jobber i 29 land. 3 av 4 vil gjerne lære nye ferdigheter, men bare 1 av 3 føler de har fått muligheten. 1 av 5 ledere sier de har startet et opplærings-program for sine ansatte.

Dette frykter topplederne mest:

Klikk her for å gå til PwCs undersøkelse.