
Jeg har forsøkt meg på den umulige oppgaven å sette opp de 10 viktigste appene, til både Android- og iOS-brukere, og uavhengig av demografi.
Det finnes en app for (nesten) alt
Det finnes millioner av apper. Og det finnes en app for det aller meste. Begrepet «there’s an app for that» ble merkevarebeskyttet av Apple tilbake til 2010, men selv om det finnes en app for det meste, er det til syvende og sist ikke så veldig mange apper du og jeg bruker i det daglige. Sannheten er at de aller fleste appene vi laster ned, blir kun brukt et par ganger, før de blir glemt eller slettet.
Likevel omsettes det i app-butikkene til Apple og Google for over 5000 milliarder kroner i året. Samtidig er det forholdsvis få apper som står for den største omsetningen og det er forsvinnende få apper som blir brukt av deg og meg i det daglige. Av de 1,2 millioner apper som er tilgjengelig i Apple sin app store, tilfaller 98 prosent av omsetningen, kun 2 prosent av utviklerne.
Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet Acast, Apple Podcaster, Overcast, TuneIn Radio, Spotify, Google Podcasts, Podimo og PodMe.
En umulig oppgave
Nå kunne det her handlet om hvilke apper som er de mest populære, sett ut ifra app-butikkene til Apple og Google, men det skal det ikke. I stedet skal det handle om hvilke apper jeg mener eller anbefaler at alle bør ha installert på sine respektive smarttelefoner, og da uavhengig om du har en Android- eller iOS-mobil.
Ideen til det her fikk jeg av Dagbladets journalist Amalie Skuseth Flo som for kort tid siden stilte følgende spørsmål, til en sak hun jobbet med. Spørsmål jeg brukte fryktelig lang tid på å svare på, rett og slett fordi det er veldig vanskelig å svare på hvilke 10 apper alle – fra 6 til 90 år gammel – bør ha på sin telefon. Og hvorfor jeg mener de bør ha disse 10 appene installert. I tillegg ville Amalie vite hvilke apper jeg anbefaler for å holde seg orientert i nyhetene, samt andre anbefalinger til de som har fått seg en ny smarttelefon.
Spørsmål det er vanskelig å svare generelt på, men også spørsmål det er vanskelig å svare kort på. Og svar det er veldig lett å være svært uenig med meg i. Og med tanke på hvor lite det skal til for at folks følelser tar overhånd i sosiale medier, er det å bli titulert som en teknologiekspert og samtidig «påstå» hvilke 10 apper som er de viktigste, på grensen til farlig. Ikke minst når det er stor risiko for at mye av det jeg har svart blir klippet vekk, for å passe inn i papiravisens format. Derfor gjengir jeg hele mitt svar her, slik at du har all informasjon tilgjengelig for å kunne gjøre deg opp din formening og dine tanker om mine anbefalinger og bakgrunnen for dem.
Abonner på YouTube-kanalen min nå
Ikke sponset av Google
Det første du kanskje vil legge merke til, er at jeg kommer med flere Google-apper blant mine anbefalinger. Jeg er ikke sponset, men med tanke på hvor store Google er og hvor godt appene fungerer på tvers av alle plattformer – og at det ikke handler kun om apper kun for de som har en Apple iPhone, er det mer riktig å anbefale Google fremfor Apple. For mens Google sine apper fungerer på Android og Apple, er ikke det motsatte tilfelle.
Og har du andre apper du mener fortjener en Topp 10-plass blant de viktigste appene du bare må ha på mobilen, så legg gjerne igjen en kommentar.
Mine 10 viktigste app-anbefalinger
- Vipps. Ikke nødvendigvis like viktig for alle, ei heller tilgjengelig for absolutt alle, men en av de beste appene når det kommer til å håndtere alt fra betaling av regninger, billetter, varer og tjenester, til å støtte veldedige organisasjoner eller andre tiltak, håndtere utlegg på venneturer, overføre noen kroner til barna som «tigger» på SMS eller logge seg på alt fra nettaviser til kundeklubber, med mer.
- Google Photo. Vi filmer og fotograferer til alle døgnets tider. Og med stadig større kameraer og oppløsning, tar innholdet vårt mer og mer plass. Med Google Photo kan du få bilder og videoer lastet opp i skyen, slik at du aldri behøver å være redd for å miste dem, samtidig som du kan slette dem på mobilen din, slik at du aldri går tom for plass. Med Google Photo kan du også enkelt lage automatiske album, basert på familie, venner, kollegaer, kjæledyr, med mer, som du definerer og som Google Photo «automagisk» kjenner igjen og kategoriserer ved hjelp av kunstig intelligens.
- Snapseed. Gjør et godt bilde mye bedre ved hjelp av Snapseed. Funksjonsrikt, intuitivt og helt gratis. Fjern uønskede elementer, fremhev med lys og farger, og juster størrelse og format på sekunder.
- Spotify. Ingen over, ingen ved siden. Alle trenger litt musikk i livet og ingen andre musikktjenester er like flinke til å bruke algoritmer (kunstig intelligens) til å utvide ditt og mitt musikk-univers, slik Spotify er. Ikke bare får du musikk via Spotify, men også podkaster. Radio på dine premisser. Og enda bedre; veldig gode anbefalinger på konserter du bør få med deg, fra artistene du elsker mest av alt. Til og med noen du ikke visste du elsket.
- Nordpass. Brukernavn og passord er ikke bare vanskelig å huske, men de har en lei tendens til å komme på avveie. Og nå som reglene for personvern og sikkerhet har blitt mye strengere, opplever vi, til vår store irritasjon, at vi stadig vekk må logge oss inn på nytt, på de samme, gamle tjenestene. Og når det skal gjøres fra kanskje en smarttelefon, et nettbrett eller en datamaskin, er det ikke rart det er lett å glemme brukernavn og passord. Da er det greit å bruke et program som tar vare på passordene dine på en sikker måte og på tvers av enhetene dine. Supplert med tofaktor-autentisering der det er mulig, slik at du ikke risikerer å bli hacket og frastjålet din konto. Eller enda verre, bli svindlet og frastjålet din identitet.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
- Posten. Sannsynligheten for å bli utsatt for svindel via internett er fryktelig stor. Og i mange tilfeller forsøker svindlere seg med SMS-er og e-poster hvor de utgir seg for å være fra Posten. Eller fra den nettbutikken du sannsynligvis har handlet fra. Som regel har de en plausibel unnskyldning for hvorfor de vil at du skal klikke på den vedlagte lenken. Som leder deg til en nettside hvor du må logge deg på med sensitiv personinformasjon. Gjerne for å betale litt ekstra i porto eller bare for å bekrefte din adresse. ALDRI klikk på slike lenker. Finner du ikke pakken i appen fra Posten, PostNord, UPS eller andre spedisjonsfirmaer, er det ingen pakker på vei. Bruk appene, aldri lenkene!
- Google Maps. Definitivt den beste karttjenesten. Og så mye mer. Hvor travelt er det på bussen, t-banen, trikken, toget eller på E18 fra Oslo til Kristiansand fredag ettermiddag klokken 17:00? Hvordan kommer du deg fra A til B, hvor er jeg, eller hvor er sønnen min, sånn at jeg får hentet han der han står og fryser. Hvor er nærmeste bensinstasjon, matbutikk, kafe eller restaurant? Og hvor god mat serverer dem? Alt det og fryktelig mye mer kan Google Maps hjelpe deg med.
- Google Fit. Det er viktig å bevege seg. Holde seg i form. Få nok søvn. Om du har en smarttelefon i lomma når du går tur, en smartklokke som registrerer alt fra puls til GPS, en smart-ring som måler søvnkvaliteten din, osv, kan Google Fit være en strålende app hvor all data og informasjon om din helse blir lagret. Google samarbeider med Verdens Helseorganisasjon om det de kaller for Hjertepoeng. Klarer du minst 150 hjertepoeng i uken, bidrar det til å holde deg i form. Det er ikke minst viktig å være litt bevisst på, nå i disse dager hvor FHI advarer mot at de aller fleste av oss er overvektige.
- YouTube. Norges nest største søkemotor heter YouTube. YouTube er også Norges største strømmetjeneste. I tillegg er YouTube et fantastisk sted å gå til når man lurer på noe eller vil lære noe. Mens vi i «gamle dager» leste manualer når vi hadde kjøpt et nytt produkt, bruker vi YouTube til det i dag. Skal vi reparere noe, eller finne ut av noe som ikke ser ut til å virke som det skal, bruker vi YouTube. Er vi usikre på om vi skal kjøpe A, B eller C, bruker vi YouTube til det også. Eller om vi bare ønsker å bli underholdt, inspirert eller undervist.
- NRK. NRK-lisensen finansieres over skatteseddelen. Du betaler for NRK enten du vil eller ikke. Derfor er også NRK-tjenestene frie for reklame. I tillegg er mer og mer av NRKs unike innhold, som blant annet podkaster, kun tilgjengelige via NRK sine egne apper. NRK leverer et bredt spekter av innhold for alle. Alle bør ha en dose med NRK-innhold hver dag.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Hva med sosiale medier?
Nå har jeg med viten og vilje ikke tatt med noen sosiale medier her. Årsaken til det er at demografien er for bred. Ikke minst med tanke på at de fleste sosiale mediene krever at du er minst 13 år (selv om vårt eget politi hyret inn 10-åringer for å bli ekspert på TikTok). Skulle jeg nevnt ett sosialt nettverk, måtte jeg egentlig tatt med flere, fordi de forskjellige nettverkene er også populære for forskjellige formål.
Og i så måte burde jeg også nevnt de mest populære meldingstjenestene som Apple iMessage, Meta Messenger, WeChat og Snapchat. Derfor er alle utelatt. Når det er sagt brukes mobilen til veldig mye og veldig ofte. Så på generelt grunnlag vil jeg anbefale alle å laste ned færrest mulig sosiale medier til sin smarttelefon og konsekvent slå av varslinger. Ikke la telefonen ta over livet ditt ved å hele tiden friste deg med potensielt dopamin på den ene siden og frykten for å gå glipp av noe (FOMO) på den andre siden. Til hjelp anbefaler jeg eventuelt å ta i bruk Fokus-tjenestene til Apple og Google, hvor du kan styre hvem som kan ringe og forstyrre deg, avhengig av tid på døgnet og ukedag, i tillegg til å sette opp konkrete begrensninger på hvor mye tid du får lov til å bruke på telefonen, gjerne ned på de forskjellige appene.
Du kan også laste ned One Sec-appen, som hjelper deg å bruke mindre tid på sosiale medier på din mobil. Eventuelt, hvis du vil forsikre deg om at du ikke svir av hele livet ditt på sosiale medier på din mobil, kan du kanskje bare slette appene totalt, og kun være på sosiale medier på laptopen. For når alt kommer til alt har jeg liten tro på at du og jeg, når vi er i ferd med å forlate tiden, kommer til å angre på at vi ikke brukte mer tid på mobilene våre. Eller på sosiale medier for den sakens skyld. Tvert imot.
Nyheter via podkast
På spørsmålet om hvilke apper jeg bruker for å holde meg orientert om dagens nyheter, er ikke svaret avis-appene, men podkast-appene Podme og Overcast. Og her abonnerer jeg på nyhetspodkaster fra de aller fleste store og redaktørstyrte norske mediehusene, i tillegg til at jeg også abonnerer på en rekke utenlandske. Nyhets-apper generelt har jeg av-installert for å ikke falle for fristelsen til å bli forstyrret hele tiden. I stedet abonnerer jeg på en rekke nyhetsbrev fra de viktigste mediehusene, som jeg også abonnerer på.
Med et nyhetsbilde som gjerne sprer seg som ild i tørt gress via sosiale medier som vil varsle deg og nyhetsmediene selv som vil varsle deg, er den beste medisinen for at ikke mobilen skal eie deg og ikke motsatt, at man holder antall apper og varslinger på et minimum. I tillegg vil jeg også anbefale «folk flest» å kommentere minst mulig på nyheter i sosiale medier også. Det er nesten ingen som egentlig er opptatt av dine meninger, de er kun opptatt av å få frem sine egne. Og det er mange i tillegg også villige til å kjempe for med stygge ord, trusler og det som verre er. I beste fall får du heller dele nyheter som du anser som viktig på din egen profil. Det er gjerne litt tryggere.
Bruk mer tid på det som gir deg energi
Men det beste er å lese nyheter i fred og ro, eventuelt å lytte på nyheter via podkast. Alternativt se på nyhetene via en strømme-app, for deretter å diskutere nyhetene med familie, venner, kollegaer og bekjente. Og da er det gjerne enda mer konstruktivt å gjøre det ansikt-til-ansikt. Det sier egentlig ganske mye om miljøet og temperaturen i sosiale medier når selv trollene opplever at de blir trollet. Da har virkelig tiden kommet for å bruke livet sitt på noe som gir deg energi og ikke bare tar det fra deg. Og her skal mobilen, som er med oss til alle døgnets tider, ha mye av skylden. Skylden for at du og jeg i liten grad har vært gode til å disiplinere oss selv til å ikke bruke den til absolutt alt, absolutt hele tiden.
Lykke til med å redusere tiden du bruker på din mobil.
I alle fall den tiden du misbruker.