fbpx
teknologitrender

De 10 viktigste appene til smarttelefonen din

Jeg har forsøkt meg på den umulige oppgaven å sette opp de 10 viktigste appene, til både Android- og iOS-brukere, og uavhengig av demografi.

Det finnes en app for (nesten) alt

Det finnes millioner av apper. Og det finnes en app for det aller meste. Begrepet «there’s an app for that» ble merkevarebeskyttet av Apple tilbake til 2010, men selv om det finnes en app for det meste, er det til syvende og sist ikke så veldig mange apper du og jeg bruker i det daglige. Sannheten er at de aller fleste appene vi laster ned, blir kun brukt et par ganger, før de blir glemt eller slettet. 

Likevel omsettes det i app-butikkene til Apple og Google for over 5000 milliarder kroner i året. Samtidig er det forholdsvis få apper som står for den største omsetningen og det er forsvinnende få apper som blir brukt av deg og meg i det daglige. Av de 1,2 millioner apper som er tilgjengelig i Apple sin app store, tilfaller 98 prosent av omsetningen, kun 2 prosent av utviklerne.

Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotifyGoogle Podcasts, Podimo og PodMe.

En umulig oppgave

Nå kunne det her handlet om hvilke apper som er de mest populære, sett ut ifra app-butikkene til Apple og Google, men det skal det ikke. I stedet skal det handle om hvilke apper jeg mener eller anbefaler at alle bør ha installert på sine respektive smarttelefoner, og da uavhengig om du har en Android- eller iOS-mobil. 

Ideen til det her fikk jeg av Dagbladets journalist Amalie Skuseth Flo som for kort tid siden stilte følgende spørsmål, til en sak hun jobbet med. Spørsmål jeg brukte fryktelig lang tid på å svare på, rett og slett fordi det er veldig vanskelig å svare på hvilke 10 apper alle – fra 6 til 90 år gammel – bør ha på sin telefon. Og hvorfor jeg mener de bør ha disse 10 appene installert. I tillegg ville Amalie vite hvilke apper jeg anbefaler for å holde seg orientert i nyhetene, samt andre anbefalinger til de som har fått seg en ny smarttelefon. 

Spørsmål det er vanskelig å svare generelt på, men også spørsmål det er vanskelig å svare kort på. Og svar det er veldig lett å være svært uenig med meg i. Og med tanke på hvor lite det skal til for at folks følelser tar overhånd i sosiale medier, er det å bli titulert som en teknologiekspert og samtidig «påstå» hvilke 10 apper som er de viktigste, på grensen til farlig. Ikke minst når det er stor risiko for at mye av det jeg har svart blir klippet vekk, for å passe inn i papiravisens format. Derfor gjengir jeg hele mitt svar her, slik at du har all informasjon tilgjengelig for å kunne gjøre deg opp din formening og dine tanker om mine anbefalinger og bakgrunnen for dem.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Ikke sponset av Google

Det første du kanskje vil legge merke til, er at jeg kommer med flere Google-apper blant mine anbefalinger. Jeg er ikke sponset, men med tanke på hvor store Google er og hvor godt appene fungerer på tvers av alle plattformer – og at det ikke handler kun om apper kun for de som har en Apple iPhone, er det mer riktig å anbefale Google fremfor Apple. For mens Google sine apper fungerer på Android og Apple, er ikke det motsatte tilfelle. 

Og har du andre apper du mener fortjener en Topp 10-plass blant de viktigste appene du bare må ha på mobilen, så legg gjerne igjen en kommentar. 

 

Mine 10 viktigste app-anbefalinger

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Hva med sosiale medier?

Nå har jeg med viten og vilje ikke tatt med noen sosiale medier her. Årsaken til det er at demografien er for bred. Ikke minst med tanke på at de fleste sosiale mediene krever at du er minst 13 år (selv om vårt eget politi hyret inn 10-åringer for å bli ekspert på TikTok). Skulle jeg nevnt ett sosialt nettverk, måtte jeg egentlig tatt med flere, fordi de forskjellige nettverkene er også populære for forskjellige formål. 

Og i så måte burde jeg også nevnt de mest populære meldingstjenestene som Apple iMessage, Meta Messenger, WeChat og Snapchat. Derfor er alle utelatt. Når det er sagt brukes mobilen til veldig mye og veldig ofte. Så på generelt grunnlag vil jeg anbefale alle å laste ned færrest mulig sosiale medier til sin smarttelefon og konsekvent slå av varslinger. Ikke la telefonen ta over livet ditt ved å hele tiden friste deg med potensielt dopamin på den ene siden og frykten for å gå glipp av noe (FOMO) på den andre siden. Til hjelp anbefaler jeg eventuelt å ta i bruk Fokus-tjenestene til Apple og Google, hvor du kan styre hvem som kan ringe og forstyrre deg, avhengig av tid på døgnet og ukedag, i tillegg til å sette opp konkrete begrensninger på hvor mye tid du får lov til å bruke på telefonen, gjerne ned på de forskjellige appene. 

Du kan også laste ned One Sec-appen, som hjelper deg å bruke mindre tid på sosiale medier på din mobil. Eventuelt, hvis du vil forsikre deg om at du ikke svir av hele livet ditt på sosiale medier på din mobil, kan du kanskje bare slette appene totalt, og kun være på sosiale medier på laptopen. For når alt kommer til alt har jeg liten tro på at du og jeg, når vi er i ferd med å forlate tiden, kommer til å angre på at vi ikke brukte mer tid på mobilene våre. Eller på sosiale medier for den sakens skyld. Tvert imot. 

Nyheter via podkast

På spørsmålet om hvilke apper jeg bruker for å holde meg orientert om dagens nyheter, er ikke svaret avis-appene, men podkast-appene Podme og Overcast. Og her abonnerer jeg på nyhetspodkaster fra de aller fleste store og redaktørstyrte norske mediehusene, i tillegg til at jeg også abonnerer på en rekke utenlandske. Nyhets-apper generelt har jeg av-installert for å ikke falle for fristelsen til å bli forstyrret hele tiden. I stedet abonnerer jeg på en rekke nyhetsbrev fra de viktigste mediehusene, som jeg også abonnerer på. 

Med et nyhetsbilde som gjerne sprer seg som ild i tørt gress via sosiale medier som vil varsle deg og nyhetsmediene selv som vil varsle deg, er den beste medisinen for at ikke mobilen skal eie deg og ikke motsatt, at man holder antall apper og varslinger på et minimum. I tillegg vil jeg også anbefale «folk flest» å kommentere minst mulig på nyheter i sosiale medier også. Det er nesten ingen som egentlig er opptatt av dine meninger, de er kun opptatt av å få frem sine egne. Og det er mange i tillegg også villige til å kjempe for med stygge ord, trusler og det som verre er. I beste fall får du heller dele nyheter som du anser som viktig på din egen profil. Det er gjerne litt tryggere. 

Bruk mer tid på det som gir deg energi

Men det beste er å lese nyheter i fred og ro, eventuelt å lytte på nyheter via podkast. Alternativt se på nyhetene via en strømme-app, for deretter å diskutere nyhetene med familie, venner, kollegaer og bekjente. Og da er det gjerne enda mer konstruktivt å gjøre det ansikt-til-ansikt. Det sier egentlig ganske mye om miljøet og temperaturen i sosiale medier når selv trollene opplever at de blir trollet. Da har virkelig tiden kommet for å bruke livet sitt på noe som gir deg energi og ikke bare tar det fra deg. Og her skal mobilen, som er med oss til alle døgnets tider, ha mye av skylden. Skylden for at du og jeg i liten grad har vært gode til å disiplinere oss selv til å ikke bruke den til absolutt alt, absolutt hele tiden. 

Lykke til med å redusere tiden du bruker på din mobil.

I alle fall den tiden du misbruker.