fbpx

Bedrifter i Lofoten gjør det ekstremt dårlig på nett

Selskapet Nettrakett utførte nylig en undersøkelse av bedrifter i Lofoten. Konklusjonen var at bedriftene generelt gjorde det veldig bra på nett. Det jeg kunne se, var derimot ekstremt dårlig.

 

– Vinteren 2017 utførte Nettrakett en større undersøkelse av utvalgte bedrifter i Lofoten. I undersøkelsen kom det frem at bedriftene generelt gjør det veldig bra på nett.

 

Slik starter pressemeldingen jeg mottok på e-post fra digitalbyrået Nettrakett, som holder til i Bø i Vesterålen.

Selskapet har gått i de digitale sømmene til 286 utvalgte bedrifter i Lofoten, og selv om de starter med å skrive at bedriftene gjør det godt på nett, så modererer de seg litt avslutningsvis. Heldigvis. De oppsummerer pressemeldingen slik:

– Selv om det er flere lyspunkter blant bedriftene i Lofoten sin satsing på digital kommunikasjon, så er tallenes tale klare. Hovedinntrykket er at det fins et stort uforløst potensiale hos svært mange.

Alle er på internett i 2017!

I 2017 er vel «alle» virksomheter på nett (les: internett). Og nå som vi alle vet at mobilen er den enheten vi bruker mest av alt til å være på nett, så kan vi regne med at også «alle» virksomheter har mobiltilpasset nettsidene sine. Og om ikke alle har kommet i mål med sin nettside hva gjelder innhold, utforming, hastighet og sikkerhet, så kan vi vel regne med at alle er godt på vei.

Slik tolket jeg også pressemeldingen og analysen fra Nettrakett, men etter å ha lest igjennom hele rapporten, sitter jeg skuffet og nesten sjokkert igjen. Representerer funnene fra de 286 virksomhetene i Lofoten å være «veldig bra på nett» blir jeg svært bekymret for hvordan det ser ut for alle virksomheter som gjør det dårlig.

Det eneste lyspunktet er at de fleste av de 286 bedriftene i Lofoten som Nettrakett hadde analysert, hadde en nettside. Men derifra pekte pilene kun en vei, og det var nedover.

Så langt unna «veldig bra» man kan komme

Svake på nett

Enda svakere i sosiale medier

Størst lyspunkt må være Nettraketts fremtid

For Nettrakett må det her være oppløftende resultater. Som et digitalbyrå som «får fart på din nettsatsning» vil jeg tro de vil ha mye å gjøre fremover. Gitt at Lofotens største bedrifter kommer til en erkjennelse av at internett og sosiale medier er en viktig del av forretningsstrategien. Verden digitaliseres og globaliseres. Og selv om digitalisering på ingen måte handler om å «komme seg på nett», så er internett en viktig komponent i digitaliseringen.

Samtidig skulle jeg gjerne likt å sett de bedriftene i Lofoten som går det dårlig på nett. For hvis det jeg så her er «veldig bra», så er det grunn til å være bekymret for alle de som gjør det dårlig.

For de største virksomhetene i Lofoten ser det mest av alt ut som om digitalisering kun handler om å flytte telefonkatalogen over fra papir til internett. Og at telefonkatalogen leses med en smarttelefon. Utover det ser det veldig analogt ut i Lofoten dessverre.

Foto: Harshil.Shah Norway – Lofoten Islands via photopin (license)