Samtidig er barnas gaming hackernes inngang til arbeidsplassen din.
Ubegrunnet bekymring?
Kan dataspill gjøre barna dine smartere?
Svaret er ja, skal vi tro fersk forskning.
Og godt er det, siden vi vet fra mange undersøkelser at barn og unge bruker stadig mer tid på skjerm. De spiller, ser videoer eller er på sosiale medier. Og det blir jo mange av oss voksne ofte litt bekymret over.
Noen blir såpass bekymret at de mener ungene ikke bør spille i det hele tatt. Eller enda verre; Ikke ha noe skjermtid i det hele tatt. Punktum.
Men hvor skadelig er det egentlig å spille eller se på videoer?
Du finner Hans-Petter & Co på din favoritt podkast-spiller, som blant annet Acast, Apple Podcaster, Overcast, TuneIn Radio, Spotify, Google Podcasts, Podimo og PodMe.
En gruppe forskere har forsøkt å finne ut mer om hva skjermtid har å si for hvor intelligent du blir.
Eller enda viktigere; hvor intelligente barna dine blir.
(For alt håp er selvsagt ute for deg og meg)
Aktivt gaming vs passiv TV-titting
Ungforskning.no skriver om forskeren Torkel Klingberg ved Karolinska Institutet i Sverige og hans samarbeidspartnerne som hadde undersøkt informasjon om over 5.000 amerikanske barn. Da barna var ni til ti år gamle, tok de flere tester som målte hvor intelligente de var og hvor flinke de var til å bruke hodet og løse problemer. De svarte også på spørsmål om hvor mye skjermtid de hadde og hva de gjorde der.
De siste tenker jeg er særs viktig. Ikke minst i forholdet mellom aktiv og passiv skjermtid. Mellom det å aktivt game, opp i mot det å passivt se på TV.
Etter at det var gått to år, gjorde deltagerne alt dette en gang til. På denne måten kunne forskerne se hvordan barna utviklet seg, og om skjermtid hang sammen med evnene til å bruke hjernen. Resultatene vil nok få alle spilleglade barn til å juble. Samtidig bør det også få foreldrene til å bli mindre bekymret. I så fall kun hvis barna ikke gamer. For resultatet avslørte at barn som brukte mye tid på spill, ble mer intelligente enn de som spilte lite spill.
Intelligente spiller mest?
Kan det her virkelig stemme, eller kan det tenkes at barn som hadde gode anlegg for å bli intelligente, ofte var mye på skjerm?
Det har forskerne også forsøkt å undersøke.
De visste fra tidligere forskning at gener har mye å si for hvor intelligent du blir. Derfor undersøkte forskerne også genene til barna i studien. Var det slik at barn med gener for høy intelligens spilte mest? Niks. Barna som spilte mye ble mer intelligente, uavhengig av hvilke gener de hadde. Det var heller ikke slik at de mest intelligente barna spilte mest.
Med andre ord ; la barna game. Det har de godt av. Det synes de er gøy – og det blir de også smarte av. I motsetning til oss voksne, som mest av alt glaner passivt på TV-skjermen.
Læringen er heller at barna ikke bør se på TV. Flere undersøkelser har for eksempel vist at de som ser veldig mye på TV, ofte gjør det dårligere på skolen. Og selv om de unge blir smartere av å game, er det selvsagt ikke sunt for verken hodet eller kroppen å sitte stille altfor lenge. Så med alt annet her i livet handler det om sunn fornuft og balanse.
Men det er altså ikke sunn fornuft å forby barna dine å game.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Barna er hackernes beste venn
Det som er verdt å nevne her også – som en negativ konsekvens av barnas gaming – er at det viser seg å være hackernes dør til din arbeidsplass.
Det skriver Digi.no og viser til IT-sikkerhetsfirmaet Vipre Security i Danmark, som nylig fortalte om hvordan hackere velger ut bedrifter og sjekker ut alle medarbeidere, og da helst på mellomnivå i virksomheten, for å finne frem til ektefeller og familiemedlemmer. Og da aller helst barn.
For, som de sier det selv, barn har mye mer tillit til fremmede de møter på nettet. Hvis de er på samme lag i Counter-Strike, betraktes de som venner man kan stole på. Og barna gir gjerne fra seg diverse koder – eller brukernavn – det har vi lest flere ganger om hvor mange milliarder av dollar strømmetjenestene taper på at de yngre deler brukernavnet og passordet sitt videre til andre venner.
Og kommer hackerne seg inn i nettverket ditt hjemme, er veien til bedriftens nettverk forholdsvis kort. Så den egentlige moralen i denne historien her er at barna dine ikke bør game, for da kommer arbeidsplassen din til å bli angrepet av cyberkriminelle :)
Det er kanskje derfor de fleste virksomheter i dag, forventer å bli utsatt for et vellykket cyberangrep også.
Bilde: Fredrick Tendong via Unsplash