Attersyn 9

Unroll.me for en ryddig mailboks, Nokia med Android, lag blogg med Jux, Netflix, Apple TV og papiravisens uunngåelige overgang til mobilen.

krohn-traaseth-lindmoDet er søndag, det er mars og det er fastelavn.

Og det er tid for #Attersyn. Blir ikke helt klok på om jeg skal fortsette med å produsere denne spalten, det tar sin tid, men enn så lenge er det verdt det – for det tvinger meg til å følge ekstra med. Det vanskeligste er egentlig å velge hva det er jeg skal skrive om, for det skjer så «forbanna» mye hver eneste uke…og det meste skriver de fleste om, så skal #Attersyn ha en verdi for deg som leser det her, bør sakene egentlig ha en litt annen vinkling enn «alle de andre».

Noen ganger lykkes jeg, andre ganger ikke. Ingen er perfekte, men det meste er #Godtnokfordesvina. Er du litt opptatt av sosiale medier har du nesten garantert fått med deg dette begrepet. Avsenderen heter Anita Krohn Traaseth som i helgen var å lese om i VG+ og som var å se på NRKs lørdagsunderholdningsprogram Lindmo. Boken med samme navn slippes nå til uken og den kan jeg varmt anbefale dere å lese. Anita Krohn Traaseth deler og engasjerer uansett format.

Ha en strålende uke alle sammen, og tusen takk for de deilige fastelavnsbollene som Marianne hadde bakt i dag til oss.

/Hans-Petter

__________

Unroll.me – rydd opp i mailboksen din

unroll-meTusen, millioner takk til Henriette Høyer som kom med tipset om Unroll.me. I løpet av årene har jeg blitt abonnent på uttallige nyhetsbrev, mange frivillig, andre ikke. I frykt for hva som vil skje hvis jeg prøver å unsubscribe – at jeg rett og slett bekrefter epost-adressen min – har løsningen blitt å slette løpende.

Unroll.me har reddet meg og ikke bare redusert antall nyhetsbrev jeg har abonnert på med nesten 300 (jepp, det er nesten 300 for mange), men også samlet de jeg faktisk vil abonnere på til bare EN EPOST! Nå kan jeg åpne gmailen min uten å grue meg til å se alle uleste nyhetsbrev…..

Sjekk ut Unroll.me du også, det vil du ikke angre på.

Nokia med Android-telefoner

Bilde: Nokia X-serien basert på Android

At Nokia ville lansere telefoner med Android sitt operativsystem på var det mange som hadde spekulert i, inkludert meg selv – som et reddende tiltak for den tidligere finske mobilgiganten. Men etter Microsoft kjøpte opp mobildivisjonen til Nokia var det kanskje ikke så mange som regnet med å se Android «der i gården».

Strategien kan være god, men virker ganske så pussig…. Nokias telefoner – X som de blir kalt – vil være basert på Android Open Source Project (AOSP), men vil ikke leveres med Google sine tjenester. I stedet er de utstyrt med tilgang til Microsoft-tjenester, som Onedrive (det nye navnet til Skydrive som jeg har omtalt tidligere) og Microsoft sin videotelefoni-tjeneste Skype. Nokia X-serien som er basert på Android skal dermed brukes til å «styre» kundene over til Microsoft og Microsoft sine tjenester. 

Venturebeat kaller hele Android-strategien for en trojansk hest – Android på utsiden, men Microsoft på innsiden. Nå har derimot X-serien allerede blitt hacket, slik at de KAN kjøre Google sine tjenester og som ikke det var nok applauderes det hele av Nokia. Les mer om det hele på Venturebeat.

Blogg med Jux

instablogg-jux-hpnhansenVed en tilfeldighet «ramlet» jeg over Jux.com som på ingen måter er en ny bloggplattform. New York-selskapet ble etablert i 2011 og etter hva jeg kan se har løsningen vært tilgjengelig siden 2012. Jux.com kan kanskje mest av alt minne om Tumblr og er en bloggløsning som først og fremst er veldig fokusert på bilder. Bildene henter du enkelt fra Facebook, Flickr eller Instagram – eller via en spesifisert URL, så det er ingen opplasting av egne bilder. Dernest kan du velge mellom hvordan bildene skal presenteres; som et enkelt bilde, slideshow eller som en del av en lengre historie/bloggpost. Om WordPress er enkelt det å sette opp en blogg basert på Jux VELDIG enkelt.

Det tok meg under ett minutt å ha min egen Jux på plass – hpnhansen.jux.com – og min Jux-blogg kommer først og fremst til å være basert på litt historiefortelling fra bilder jeg har tatt og delt via Instagram.

Gratis er det også, og bloggen er mobiltilpasset fra første stund uten at du trenger å gjøre noe som helst. Går du svanger med en liten blogg i bakhodet, men føler du ikke har tid eller kunnskap til å sette opp og vedlikeholde en WordPress-blogg kan muligens Jux.com være verdt en liten titt.

Les mer om Jux sin bloggplattform fra PCMag.com eller gå rett til Jux.com for å sette opp din egen blogg.

Netflix og Apple-TV

Det har vært skrevet mye om Netflix i det siste. Strømmetjenesten er utvilsomt markedets mest populære. I følge Ipsos MMI har Netflix over 700,000 kunder i Norge, noe som er 10x så mye som konkurrenten HBO. I følge Dagbladet har over halvparten av norsk ungdom en Netflix-konto og VG+ skrev forleden dag hvordan du kan få tilgang til flere TV-serier og -filmer via den amerikanske utgaven.

Parallelt til den enorme veksten for Netflix har «hobbyprosjektet» til Apple – Apple TV – vokst til å bli mye mer enn bare en hobby. Nå har faktisk Apple TV blitt selskapets raskest voksende produkt, og i følge analytikeren Horace Dediu har Apple nå solgt over 28 millioner Apple TV-er siden produktet ble lansert i 2007, og bare i 2013 solgte Apple sine set-top bokser for seks milliarder kroner. Det er mye for et «hobbyprodukt» og gjør Apple TV til den mest solgte set-top boksen, med konkurrenten Roku på andre plass med 8 millioner enheter siden den ble lansert i 2008.

Hvor mange nordmenn har Apple TV vites ikke, men jeg mistenker «vi» er mange. Selv har jeg tre stykker hjemme, alle tilkoblet hver sin TV. I tillegg har jeg Netflix-abonnement som jeg har tilgang til fra nesten samtlige enheter; MacBook, iPad, iPhone, Apple TV og vår Samsung SmartTV.

For #UkensPoll spør jeg dere derfor – hvis du har Netflix, hvilke enheter bruker du for å se på Netflix-innhold?

[polldaddy poll=7843545]

Dagsavisen på papir snart en saga blott?

torry-pedersenUnder uken som har gått har mediabransjen snakket mye om … mediabransjen, og i stor grad om dagspressen. Den på papir altså. Papir fortsetter å falle, mens mobil fortsetter å vokse, og den vokser raskt. Det er forøvrig ikke noe nytt. Opplagstall for både norske og utenlandske aviser har fallt de siste 14 årene, men den negative trenden ble enda mer tydelig etterhvert som smarttelefoner begynte å bli mainstream og bare i løpet av de siste fem årene har avisopplaget i Europa falt med over 25 prosent.

Nå snakkes det om avisdød innen 2017 og VG selv snakker om at med den trenden de ser nå vil VG som dagsavis være død i papirutgave innen få år. Torry Pedersen gir avisen fem år på å bli heldigitale.

Under uken som har gått spurte jeg også om dere trodde papiravisen ville dø innen 2017, og de fleste tror derimot ikke det. Nå skal det legges til at det heller ikke var så mange som svarte på #UkensPoll, så det er kanskje ikke noe vits å tillegge resultatet noe som helst, men som alltid velger jeg å ta den med, også denne uken:

ukenspoll-aviser-attersyn9

Med fallende avisopplag på papir må inntektsmodellene endres og det snakkes om at 2014 vil bli det store året for betalingsmurer, eller Paywalls som de også er godt kjent som. I morgen kan du lese mer om fremtidens journalistikk og betalingsmurer her på HansPetter.info. Jeg har snakket litt med Jan Roaldset i Sandefjords-Blad og Andreas Thorsheim i Bergens Tidende og de har vært veldig åpne og klare om fremtiden til avisbransjen.

photo credit: Nordiske Mediedager via photopin cc