fbpx

#Attersyn 18 – Instagram er markedsførerens beste venn

Mens merkevarene river seg i håret over manglende engasjement fra publikum på Facebook og Twitter, er Instagram markedsførerens beste venn, enn så lenge.

«Verdiløse Facebook Likes» skrev jeg for kort tid siden. Folk flest vil ikke bli invitert opp på scenen, de vil ikke nødvendigvis snakke med merkevarer. Samtidig har tilveksten av merkevarer (eller selskaper) økt og gjort det enda vanskeligere for nettopp merkevarer å nå ut til sitt publikum. Facebook har strammet til sine algoritmer slik at veggen din ikke skal bli oversvømmet med dårlig innhold (definisjon av dårlig innhold er like mange som det finnes dårlig innhold) hvilket har gjort det enda mer krevende å bli synlig.

Det er utvilsomt bra at det har blitt slik. Skal opplevelsen av det å «være» på Facebook oppleves verdiøkende må også det du får i strømmen din være verdiøkende. Virksomheter kan selvsagt bruke mer markedsmidler på sine Facebook-poster i håp om at det skal øke rekkevidden og engasjementet fra publikum, men sakens kjerne er at dårlig innhold vil måtte vike plassen til godt innhold. Og enda godt er det, for det er ikke lenge siden Facebook mest av alt minnet om en søppelfylling, overfylt av intetsigende «Lik & Del»-konkurranser og annet møkk av innhold som forstyrret og forsøplet mer enn det beriket.

Uansett, det krever sin kvinne (eller mann) å nå frem på Facebook. Konkurransen har aldri vært tøffere enn den er i dag om vår oppmerksomhet.

Det finnes derimot andre sosiale nettverk hvor det kan virke enklere å «nå igjennom». Instagram har på kort tid seilet frem som den store favoritten til mange markedsførere, og her er åpenbart konkurransen om din oppmerksom litt mindre…. enn så lenge.

[Tweet «Instagram engasjerer 60x mer enn Facebook i følge @Forrester #sosialemedier»]

I en fersk rapport fra Forrester ble det konkludert med at brukerengasjementet på Instagram var 60 ganger større på Instagram sammenlignet med Facebook. De hadde undersøkt mer enn 3 millioner interaksjoner med mer enn 2,500 merkevareposter på flere sosiale nettverk, og kunne bekrefte samme hypotese som jeg gjorde i forhold til min egen Facebook-analyse: Vi engasjerer oss svært sjeldent med innhold fra merkevarer.

[Tweet «Merkevarer på Instagram engasjerer 58x mer enn Facebook og 120x mer enn Twitter. #sosialemedier»]

Av de seks forskjellige sosiale nettverkene som Forrester hadde kikket på, lå engasjementet i gjennomsnett på 0,1 prosent. For hver million Facebook-fans som disse merkevarene hadde, fikk hver post i gjennomsnitt omtrent 700 Likes, kommentarer og delinger. På Twitter var det kun 300 interaksjoner per 1 million følgere. Instagram skilte seg helt klart og tydelig ut, for i dette tilfellet var engasjementet på hele 4,21 prosent, eller 58 ganger mer brukerengasjement per følger sammenlignet med Facebook og 120 ganger mer enn hva tilfellet var på Twitter.

 

200 millioner Instagrammere

For kort tid siden kunne vi lese at Instagram hadde passert 200 millioner brukere på verdensbasis. Her til lands har Instagram lenge vært en «hit» og mange selskaper har kastet seg på «bilde-bølgen» i håp om å skape blest og interesse rundt eget selskap, produkter og tjenester. Noen med større hell enn andre. I dag er det kun SnapChat som vokser raskere enn Instagram, spesielt blant de yngre, uten at disse to nettverkene (enn så lenge) kan sammenlignes når det kommer til hvordan merkevarer har tatt nettverkene i bruk.

emarketer-instagram-twitter-usaeMarketer melder om den samme utviklingen; Instagram vokser på bekostning av mange av de andre sosiale nettverkene, og viser blant annet til hvordan Instagram har spist seg inn på Twitter i USA.

I Norge har vi sett de samme tendensene. I følge Ipsos MMI sine målinger fra høsten 2013 hadde Twitter fortsatt noen flere brukere totalt, men andelen av daglige brukere på Instagram var skyhøyt over. Mens  den daglige bruken av Twitter var på 7,3 prosent av befolkningen over 18 år, kunne Instagram vise til nesten 15 prosent, kun slått av Facebook hvor nesten 6 av 10 nordmenn er innom daglig.

Før det er for sent

Det er mye som tyder på at Instagram snart vil nå samme skjebne som Facebook. Etter hvert som merkevarer flest har etablert seg vil også Instagram måtte stramme til med tiltak for å passe på at brukeropplevelsen er inntakt. Samtidig er det bare snakk om tid før din Instagram-vegg vil inneholde reklame og annonser. Er du ikke i gang med Instagram i din bedrift bør du sterkt vurdere å sette i gang før det er for sent. I følge Simply Measured er 71 prosent av Interbrands representert på Instagram, men sammenlignet med Facebook og Twitter er det her bare «peanøtter». Av disse 71 prosentene er det derimot bare 9 prosent som poster mer enn 30 ganger hver måned, hvilket er godt nytt for de som etablerte seg tidlig.

[Tweet «Kun 1 av 10 merkevarer poster mer enn daglig på #Instagram. Godt nytt for #earlyadopters»]

Kommer du ikke i gang nå med å skape deg god tilstedeværelse på Instagram, vil det nok snart bli mye vanskeligere etterhvert som nettverket vil møte samme hverdag – og engasjementsnivå – som det vi opplever med Facebook og Twitter.

#UkensPoll

For uken som gikk lurte jeg på hvor mange hashtags som var nok i en Twitter-melding, og 6 av 10 synes det holder med 2 eller 3 stk.

attersyn-ukenspoll-hashtags-mai-2014

For uken som kommer lurer jeg på hvor mye av en normal arbeidsuke du jobber utenfor kontoret; på hjemmekontor, på hotell, på reisefot, flyplass, hvor det måtte være. Med mobilteknologi har de fleste av oss mulighet til å være «tilstede» og tilgjengelige når som helst, hvor som helst og på hva som helst, og kombinert med åpne landskap og mindre personlige kontormiljøer er det flere som trekker ut av kontoret for å jobbe effektivt. Det byr på muligheter, men også utfordringer i forhold til tilhørighet, kommunikasjon og ikke minst ledelse.

[polldaddy poll=8019153]

Resultatet av #UkensPoll presenteres førstkommende søndag på #Attersyn, samt at alle #UkensPoll er å finne på HansPetter.info/UkensPoll.

Ha en strålende uke.