#Attersyn 17 – Det holder med 2 hashtags!

Hashtags til sosiale nettverk kan berike og utvide rekkevidden, men for mange hashtags gir deg potensielt motsatt effekt.

Rett før påsken skrev jeg en Twitter-melding som inneholdt noen hashtags. Litt for mange syntes @aslak_gatas som er online redaktør i Computerworld Norge.

twitter-hashtags-aslak-gatas

Hvor går grensen egentlig for hvor mange hashtags du bør (stor forskjell på kan og bør) bruke før det ikke lenger «beriker«, men spammer selve meldingen?

Det er jo ikke bare på Twitter man kan bruke hashtags selv om det er her hashtaggen først dukket opp. Til sommeren er det faktisk 5 år siden hashtaggen dukket opp, og i dag brukes den på Twitter, Instagram, Pinterest, Facebook og Google+.

I følge AllTwitter er det også store forskjeller på bruken av hashtag. På mobil bruker vi hashtags i 70 prosent av tilfellene, mens det kun dreier seg om 30 prosent for de som bruker Twitter på desktop/laptop. Twitter-meldinger som inneholder en hashtag har 55 prosent større sannsynlighet for å bli re-tweetet enn de uten, men som alt annet i livet så kan også hashtags misbrukes.

Hvor mange er for mange?

Hvor går grensen for hvor mange hashtags du kan eller bør bruke? På Twitter begrenses det av seg selv – du har 140 karakterer, men bør aldri bruke mer enn 120 (det må være plass til RT + Twitter-handle). På Instagram er det ingen begrensninger, noe vi også ser altfor ofte dessverre. I mitt tilfelle over hadde jeg brukt 4 – kanskje 2 for mye, i alle fall 1 vil jeg si. Twitter og #SosialeMedier har en slags selvjustis i seg selv. Lurer du på hvor mange Tweets du kan sende ut så er det bare å sette i gang å tvitre med høy frekvens. Du får beskjed når det er nok tweets, eller for mange hashtags.

twitter-hashtags-aslak-gatas-kreativoli

Personlig liker jeg å bruke hashtags integrert inn i selve tweeten, spesielt hvis det handler om #Kommunikasjon, #Ledelse, #SosialeMedier eller #Teknologi, som er de fire områdene jeg forsøker å konsentrere meg om. Når overskriften ikke inneholder ett eller flere av disse ordene får heller hashtagen komme etterpå. Først og fremst for å hekte min egen melding på hashtags som jeg vet andre også bruker. To eller tre hashtags kan berike, men fire eller fem (alt ettersom hva du får plass til) blir nok i overkant. På Instagram er det grusomt mange poster som inneholder alt fra 5, 10 til godt over 20 hashtags. Da har man for lengst gått fra berikelse til spam til ren og skjær desperasjon.

#Hashtag-sketsjen med Jimmy Fallon og Justin Timberlake på «The Tonight Show» er verdt sine 120 sekunder i gull.

kreativoli-tweet-kranglebildeTilbake til @aslak_gatas, @kreativoli og meg selv så utfordret jeg @kreativoli til å bruke den tiden han kjedet seg til å tegne at @aslak_gatas og meg «kranglet» på Twitter, og resultatet ser du her.

Hashtags er viktig for å følge samtaler og viktig for å øke rekkevidde og eksponering. Jeg bruker selv flere verktøy for å finne nye personer og selskaper jeg vil følge og ofte finner jeg disse gjennom søk i hashtag. Derfor bruker jeg også hashtags i egen Twitter-profil, for hashtagene er klikkbare og blir dermed også fremhevet tydeligere.

Mine favorittverktøy for å følge hashtags på Twitter er blant annet CyBranding og Topsy Analytics. I tillegg har jeg fått meg en aldri så liten ny favoritt i ConTweets (omtalt i #Attersyn 14) som jeg blant annet brukte her for å ta frem samtalene vi hadde hatt rett før årets påskeferie.

Hashtags for berikelse av innhold og SERP

Foruten Twitter og Instagram som de fleste av oss først og fremst assosierer hashtagen med, så har som nevnt også Facebook «lansert» hashtagen på sin plattform. Siden juni i fjor la Facebook tilrette for at alle hashtags fikk sin egen unike URL og klikker du på en hashtag på Facebook vil du få den opp i egen feed. Du kan også enkelt søke på hashtags direkte fra Facebooks søkefelt ved å skrive for eksempel #kommunikasjon. Du kan også skrive https://www.facebook.com/hashtag/kommunikasjon og erstatte kommunikasjon med hvilken som helst annen hashtag.

Bruk av hashtags skal også ha en god effekt på Google+ i forhold til hvordan de blir fanget opp av Google sin egen søkemotor. Når en bruker klikker på en hashtag i Google+ vil SERP’n (Search Engine Results Page) inkludere den orginale hashtagen i tillegg til tilsvarende poster med liknende hashtags og nøkkelord. Som bruker kan du sortere poster med hashtags kronologisk, men også basert på popularitet, og etter hva jeg har lest så vil Google+ også på eget ansvar legge til hashtags til poster hvis de mener det er relevant.

[polldaddy poll=8000471]

Hashtag-historien som infografikk

 

Ha en fortsatt god søndag og en strålende uke når den tid kommer.