Kvinner som heier på kvinner, frykt for netthets, intervju med Jonathan Ive, InviBox og Betali.st.
En helg går alltid alt for fort, inkludert den her. Uken jeg har lagt bak meg har vært særdeles innholdsrik. Mediabildet har i stor grad handlet om Krim-halvøyen og ikke minst om Malaysia Airlines Flight 370 som har forsvunnet. Hva gjelder egne fagområder og interesser har mediebildet også handlet mye om kvinner, kommunikasjon og sosiale medier – om hvordan kvinner heier hverandre frem i sosiale medier, hvordan de dominerer i sosiale medier og hvorvidt kommunikasjon er en kritisk egenskap for god ledelse.
Fått med deg disse sakene her i løpet av uken?
– Den sterke mannen er ikke lederidealet. Den lekne kvinnen er den nye sterke mannen
– Menn har noe å lære av kvinner på sosiale medier
– Å holde ut når barrière oppstår
– Heia den elleville heiagjengen!
Som en kommunikasjonsrådgiver sier det seg selv at jeg liker å jobbe med kommunikasjon. Ikke kommunikasjon for kommunikasjonens skyld, men for de endringer kommunikasjon kan bidra med. Om det handler om ledelse, salg, markedsføring, kundeservice, HR, kunnskapsutveksling, relasjonsbygging, kulturendring, innovasjon, etc så er det lite som skjer uten kommunikasjon.
Les også: Uten kommunikasjon kan ikke ledelse finne sted
Jenter dominerer i sosiale medier, med ett unntak – de er ikke flest på LinkedIn, der er det flere menn som deltar for å «flashe» sin egen CV og styrke sitt eget nettverk. Kvinnene regjerer derimot på Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest med flere, og de dominerer gjennom hvordan de liker, samtaler, deler, engasjerer – og heier på hverandre. På fredag var jeg siste foredragsholder på Webforum 2014. Der var de fleste kvinner. Til uken skal jeg holde foredrag på Avfall Norge sin kommunikasjonskonferanse. Av 60 deltagere er kun 7 menn. Sosiale medier, digitale kanaler, markedsføring, reklame, kommunikasjon – mellom 70 og 90 prosent av de jeg foreleser for eller workshopper med er kvinner når jeg tenker etter.
Er det bare jeg som dukker opp der hvor det er kun kvinner som deltar, eller er det slik? At det er kvinner som er mest opptatt av kommunikasjon og at det er derfor kvinnene dominerer i sosiale medier, for der kan de kommunisere enda flere og enda bedre?
Hvis kommunikasjon er en forutsetning for ledelse, og kommunikasjon i større grad finner sted i sosiale medier, hva vil det ha å si for morgendagens ledere og ledelse? Og vil det kunne si noe om kvinnens fremtid som morgendagens nye ledere?
Jeg heier på kvinnene i sosiale medier og er ikke flau for å innrømme det. Jeg har fortsatt tro på det gode i oss og at det er bedre å heie opp enn å tråkke ned. Man blir som oftest bedre, flinkere, mer motivert av positive fremfor negative tilbakemeldinger….. på jobb, som hjemme, offline så vel som online….
Slik «hurrastemning» blir det selvsagt kritikk av. Vi skal ikke heie for mye på hverandre i Norge – så fremst det ikke handler om idrett selvsagt. Jeg vil fortsette å heie på den saklige og positive dialogen. Kritikk og uenighet skal man selvsagt ha rom for, men den behøver ikke å vike for saklighet av den grunn. Er man nødt til å være naiv fordi man er positiv, jeg tror ikke det og det tror ikke Astrid Valen-Utvik heller. På sin siste bloggpost skriver hun blant annet….
Jeg har et grunnleggende positivt livssyn. Jeg liker å fokusere på det som er bra, fremfor det som er mindre bra.
Jeg har nok ikke et like grunnleggende positivt livssyn som Astrid, men jeg forsøker etter beste evne å fokusere på det som er bra. Fokusere på det som gir energi, fremfor det som tar….Det samme gjelder i sosiale medier også. Hvis kvinner finner hverandre gjennom sosiale medier og kan bruke disse fantastiske kanalene til å nettverke, kommunisere, lære, motivere, inspirere og heie hverandre frem så skal vi først og fremst applaudere det fremfor å kritisere det. Tror til og med mange menn burde lære av det her, for der hvor «kunnskap er makt» var gjeldende før, er «deling av kunnskap den nye maktfaktoren».
Ha en konstruktiv og kommunikativ uke. I mellomtiden skal jeg savne THE THIEF hvor jeg «kula’n» litt sammen med fruen i helgen. Ingenting slår det å være hotellgjest i egen by synes jeg…..
Frykt for netthets?
På den andre siden av skalaen til det å heie på hverandre finner vi de som hetser og truer hverandre. Forrige søndag lurte jeg på for #UkensPoll om vi vegrer oss for å delta i nettdebatter i frykt for hetsing, trolling, sjikane eller grovt ordbruk? Det var ikke mange som svarte på denne pollen, til tross for at temaet er veldig aktuelt om dagen. Men av 50 besvarelser så svarte 26 – eller 52 prosent at de faktisk vegrer seg. Det er 52 prosent for mye synes jeg, og rett og slett trist….
For #UkensPoll lurer jeg rett og slett på hvor mange timer du normalt tror du er online i løpet av en ukedag.
[polldaddy poll=7873124]
Eksklusivt intervju med Apples Jonathan Ive
Slapp av, ikke jeg som har fått et intervju med Sir Ive, men Sunday Times – som er gjengitt i sin helhet i dag på 9to5Mac
InviBox
En epost-løsning som inkluderer alle dine sosiale nettverk, epost-konti og diverse tredjeparts-applikasjoner. Ingen annonser, og nada spam. Hørt det før? Det høres i alle fall bra ut og har du lyst til å være en tidlig beta-tester så er det bare å legge igjen epost-adressen din ved å klikke på bildet under. InviBox hevder å revolusjonere eposten, intet mindre…
InviBox er en spamless e-postleverandøren som gir brukeren muligheten til å integrere alle sine sosiale nettverk, e-postkontoer, og tredjeparts applikasjoner. Ingen annonser og ingen spam. Bare innhold og e-poster du ønsker.
Betali.st
Betali.st kom jeg over via InviBox som er nevnt over. Betali.st har blant annet Pinterest og IFTTT på samvittigheten over selskaper de har «lansert» før de har blitt lansert. Via Betali.st får du oversikt over hundrevis av selskaper du kan få tidlig tilgang til. Og jobber du med din egen startup kan du lansere det hos Betali.st. For øyeblikket ligger det 8 selskaper/applikasjoner fra Norge registrert, deriblant Wonderloop som jeg har omtalt tidligere.
Ha en strålende søndag og uke……