Nytt år, nye uker og årets første #Attersyn – Kjosfast, Always On, Trender for 2014 og mye mer!
Årets første uke går mot veis ende. For egen del har året egentlig ikke kommet i gang, ettersom jeg kom hjem fra juleferien først i går – en juleferie jeg har tilbrakt i vakre Thailand sammen med min kone, barn og en et vennepar med deres barn. En veldig annerledes måte å feire julen og nyttårsaften på. Første gangen for mitt vedkommende at jeg ikke feiret julen hjemme i Norge, men samtidig også den første julen på lang tid hvor jeg ikke har følt «julestresset» på kroppen. Mens «resten» av landet trosset sørpe og lange julehandel-køer i forkant av juleaften, kunne jeg nyte late dager ved bassengkanten og på stranden. Det blir nok ikke siste gangen jeg feirer julen på denne måten.
#Kjosfast
Helt offline har jeg derimot ikke vært, det ble tid til et par bloggposter også og via sosiale medier og nettaviser har jeg fulgt nyhetsbildet hjemme som i stor grad har handlet om snøen som smeltet og Norwegian sine «drømmefly» som aldri «tok av» – noe som resulterte i det nye (og mindre heldige) begrepet #Kjosfast.
For ett år siden kjørte Kjos og Norwegian ut store annonsekampanjer hvor de oppfordret oss til å glemme alt vi visste om langdistanseflygning. I alle nettaviser og sosiale medier har det nærmest vært umulig å ikke få meg seg at nesten ingen av flyene til og fra New York eller Bangkok har gått i henhold til rute. Forbrukerombudet har slaktet Norwegians manglende informasjon og Bjørn Kjos brukte over en uke før han gikk ut og beklaget det hele.
De fleste av oss er klar over at Norwegian ikke kan bebreides for feil på Dreamliner-flyene, men på samme måte som Forbrukerombudet kritiserer Norwegian i forhold til manglende informasjon så forstår jeg ikke hvorfor Norwegian har valgt å ikke kommunisere mer enn hva de har gjort. På selskapets Facebook-side, hvor de har over 230,000 fans, har de ikke brukt ett eneste sekund på å oppdatere sine kunder om situasjonen, men i stedet «postet» videre som om ingenting har skjedd.
Jeg ønsker Norwegian alt vel i 2014 og håper de vil revurdere egen kommunikasjon fremover. Et selskap er hva man kommuniserer, men ikke minst hva andre kommuniserer om selskapet ditt, og Norwegian har ikke opplevd mye posistiv omtale om seg selv i det siste. Heldigvis er det slik at vi har en tendens til å glemme raskt, og så fort de tradisjonelle mediene har gått lei av «heksejakten» på Norwegian, så er det meste også glemt og tilgitt…
Mitt stalltips er at Bjørn Kjos blir å se på «samtlige» talkshows i januar for å smile og le – og kanskje også beklage litt…
Gratis annonsering i desember ble en suksess
I desember 2013 rundet bloggen en million besøk og 2013 alene rundet over 500,000. I den anledning ønsket jeg å tilby de 15 første som meldte sin interesse til å annonsere gratis i desember. I løpet av under 2 timer hadde jeg fått inn nærmere 40 selskaper som takket ja til tilbudet. Totalt 47,204 besøk ble status for desember, vilket var en økning på 42,9 prosent sammenlignet med desember 2012. Besøkstallet fordelte seg på henholdsvis:
- Desktop: 49% (vekst på 8,42% vs desember 2012)
- Mobil: 35% (vekst på 106,63% vs desember 2012) og
- Nettbrett: 16% (vekst på 20,17% vs desember 2012)
Felles for alle annonsørene som var med var at de var relevante (synes jeg i alle fall) for de som leser HansPetter.info og derfor ble også klikkprosenten så god som den ble:
Totalt ble annonsene eksponert over 95,000 ganger, med en snitt-CTR på over 1 prosent.
Always On
Som «alltid» når jeg har fri og ferie, leser jeg bøker. Tre bøker ble det under årets juleferie. Først leste jeg meg gjennom litt over 1,000 sider på iPad og Dan Browns «Det tapte symbol», dernest leste jeg cyber-krimboka til min gode venn John-Patrick Skaar og Carlos C Solari «eNikita« på min Kindle Whitepaper, før jeg avsluttet ferien med «Always On» som er skrevet av min gode venn og tidligere kollega fra Gambit, Arve Øverland.
Always On er en fornøyelse å lese og ALLE som jobber med kommunikasjon, markedsføring, salg, kundeservice bør ta seg tid til å lese denne boken – uansett om du jobber høyt eller lavt i organisasjonen. Med gode og relevante eksempler fra egne kunder og caser blir du opplyst og inspirert til å ta fatt på den jobben som må til for å tilpasse virksomheten til den nye hverdagen som er digital og «alltid på». Arve Overland skriver godt og har en god flyt og driv fra start til slutt, og uansett om du jobber som kommunikasjonsrådgiver eller administrerende direktør i et lite eller stort selskap vil dette være en bok verdt å lese. De skarve 200 kronene som boken koster er heller ikke den største invensteringen, men avkastningen ved å lese Arves bok kan derimot bli veldig stor. Med andre ord en bok det bør være enkelt å få en god ROI ut av.
Trender for 2014
På tampen av 2013 publiserte jeg en lengre bloggpost hvor jeg hadde spurt en rekke ledere og personligheter om deres tanker rundt utvikling og trender for det nye året, og det samme har jeg gjort for 2014. I motsetning til fjoråret hvor alle tilbakemeldinger ble presentert i en og samme bloggpost kommer jeg til å publisere årets trend-rapport hver for seg.
Jeg spurte blant annet om hvilke sosiale nettverk og andre digitale kanaler som vil være viktige for virksomheten og til hvilke formål. Summen av svarene ser slik ut:
Jeg gleder meg til å dele med dere tilbakemeldingene jeg fikk fra blant annet Berit Svendsen som er administrerende direktør i Telenor Norge, Jørgen Myrland som er administrerende direktør i Cisco, Nina Furu i Webgruppen, Nils Apeland, Astrid Valen-Utvik, Cecilie Thunem-Saanum, Morten Myrstad, Per Morten Hoff i IKT-Norge, Nils Petter Nordskaar og mange flere.
Et annet spørsmål jeg også stilte alle «intervjuobjektene» var hvorvidt de hadde handlet mye online i løpet av 2013 og hvilke enheter de hadde brukt når de kjøpte fysiske varer via Internett.
Når vi nå legger 2013 bak oss er det ingen tvil om at det i stor grad har handlet om mobilen og hvor mye vi bruker mobilen til. Som jeg skrev på tampen av fjoråret så øker handelen på Internett 9x raskere enn butikkhandelen og norske virksomheter trenger å ta inn over seg denne utviklingen i løpet av 2014. Hvis ikke vil over halvparten av Internett-handelen forsvinne til utlandet. Om ikke vi handlet så mye via mobilen i 2013 vil vi nok i større grad gjøre det i 2014 – og tilpasser ikke norske virksomheter sine nettsider til mindre skjermer vil vi (forbrukere) kjøpe varene fra utenlandske aktører.
#UkensPoll tilbake igjen – mer online i 2014!
Om vi ikke allerede var mye online så skal vi bli enda mer online i 2014, skal vi tro respondentene fra siste #UkensPoll som jeg har kjørt her på bloggen:
For #UkensPoll så lurer jeg rett og slett på «Hvilke 3 sosiale nettverk blir de viktigste for din virksomhet i 2014?»
Ha en strålende uke!