Det er mange måter å få inn deltagere til dine events på - her er noen enkle tips

9 tips til effektiv markedsføring av ditt seminar!

Det er mange måter å få inn deltagere til dine events på – her er noen enkle tips

Uansett om du skal markedsføre et lite lokalt seminar eller et større roadshow så kan sosiale mediatjenester hjelpe deg å enkelt og effektivt nå ut til dine kunder og partnere – og på toppen av det hele kan det gjøres helt eller delvis gratis. Generelt sett kan du dele inn et event i tre deler – før, under og etter.

FØR ARRANGEMENTET:

Den viktigste oppgaven i forkant av et event er selvsagt å gjøre det kjent slik at folk registrerer seg, eller holder av dagen i sin kalender. Dette kan du bruke tjenester som Twitter, Facebook, LinkedIn, egen hjemmeside, blogger og andre sider hvor du kan markedsføre ditt event.

Event kalendere: Jeg tar utgangspunkt i min egen bransje – IKT-Bransjen – hvor det finnes en rekke potensielle steder man kan markedsføre sitt event uten at det koster penger. Her er to eksempler fra henholdsvis Mobizmag.no og Computerworld.no:

Facebook: Er din bedrift på Facebook med egen Facebook-side så bør du vurdere å markedsføre ditt event gjennom Facebook Arrangement:

Hver enkelt ansatt kan selvsagt markedsføre et arrangement fra sin egen Facebook konto, men i ren «sosial media» filosofi så vil det ha en bedre effekt – og ikke minst økt synlighet – å lage et arrangement hvor potensielle deltagere vil se hvilke andre som skal delta, og kanskje også enda viktigere vil de også få muligheten til å sende arrangementsinvitasjonen din videre til andre som kan være innenfor riktig målgruppe.

Arrangement mulighetene til Facebook kan være svært så effektiv for eventet ditt gitt at du gjør maksimalt ut av det ift bilder, tekst, invitasjoner med mer. Er arrangementet ditt veldig stort – som feks Atea sitt eget Community kan man også velge å lage en egen Facebook side som dekker eventet generelt – og så lage en arrangement invitasjon som en del av siden – som illustrert under:

LinkedIn: På samme måte som på Facebook kan LinkedIn også benyttes til å markedsføre et event.

I motsetning til Facebook hvor du kan invitere ALLE vennene dine kan du via LinkedIn kun invitere 50 stk, så du får velge med omhu. Jobber du derimot i et selskap med noen ansatte og flesteparten har en LinkedIn konto tar det ikke mange ansatte før man potensielt når ut til fryktelig mange… Du kan feks også etablere en egen gruppe på LinkedIn for å få flere til å samle seg rundt ditt event om det er stort nok – slik at du på denne måten får markedsført eventet nesten «av seg selv». En av de viktigste årsakene til at både Facebook og LinkedIn er ekstremt gode verktøy å bruke for invitasjoner til eventer er at så fort en av dine kontakter har respondert på din invitasjon så vil alle personer som er kontakter til vedkommende også se dette – noe som i løpet av veldig kort tid vil føre til at flere tusen har sett eventet ditt – selv om du kanskje kun sendte ut invitasjonen til 50 stk til å begynne med!

Twitter: Jeg er forholdsvis ny selv på Twitter, men har lært at såkalte hashtags er svært utbredt og effektivt for å samle flere rundt et tema – eller i dette tilfellet en spesifikk aktivitet, som feks #ateacommunity. Det er ikke noe mer du trenger å gjøre – bruk dine 140 tegn på en kreativ måte – inkludert din hashtag, og be andre om å bruke samme hashtag når du re-twitter, diskuterer eller inviterer selv. Du kan feks friste med gratis inngang, en giveaway, kurs eller andre gaver for en eller flere som har brukt din hashtag. En annen ting jeg har erfart er at samme nyhet – eller event i dette tilfellet – bør brukes med forskjellige meldinger slik at det ikke oppleves som spam eller masing!

Blogg: Kanskje bedriften din har en blogg fra før av, så må selvsagt eventet også markedsføres, samt at man bør påse å holde liv i event-aktualiteten ved å poste nye blogg-artikler som omfatter temaet man skal dekke under eventet.

Event-tjenester: Selskaper som Eventbrite, Constant Contact og Follow-Up leverer gode tjenester for effektiv markedsføring av ditt event. Noen koster noen kroner, mens andre er helt gratis. Eventbrite synes jeg kanskje ser spesielt intr ut da tjenesten også bruker i stor grad sosiale tjenester for å spre eventet etter at det er laget:

En annen sak – litt på siden her kanskje – som jeg likte veldig godt er feks muligheten til å bruke PayPal til å ta betalt for deltagelse – hvilket også vil frigjøre mye arbeide med å håndtere dette via gamle-måten med faktura etc :)

UNDER ARRANGEMENTET:

Gowalla eller FourSquare: Det er ikke mange i Norge som bruker Gowalla…sammenlignet med feks Facebook. Snart kommer Facebook places som sikkert vil bli en stor hit, og da kan dere feks benytte slike geo-lokasjonstjenester for å holde liv i eventet mens det pågår. Holder du et arrangement på feks Aker Brygge konferansesenter så bruk et slik tjeneste for å få deltagerene til å «sjekke inn» – og dermed også dele dette med sine venner og kontakter igjen. Dette hjelper til med å skape «snakkis» omkring ditt event, og du kan feks bruke en slik innsjekk-tjeneste til å trekke ut en heldig vinner – og enda bedre; få flere til å komme til arrangementet! Her er et eksempel fra nettopp Gowalla:

Facebook og Twitter: Under seminaret ditt kan det være verdt å ta frem hashtagene til Twitter igjen for å poste oppdateringer. På samme måte som ved FourSquare og Gowalla så vil oppdateringer underveis både holde ekstra liv i arrangementet og engasjere dermed deltagerene – samtidig som «snakkisen» vil kunne vare lengre. Oppdater både Twitter og Facebook med bilder feks via TwitPic for Twitter – og du skal heller ikke se bortifra at video vil kunne ha en enda bedre effekt på ditt seminar. Kjør noen kjappe intervjuer med deltagerene – last opp videone til din blogg, til Facebook siden din eller andre steder hvor arrangementet oppdateres løpende – og for etterbruk (kanskje dette er et årlig arrangement….)

ETTER ARRANGEMENTET:

Summen av alt over: Last opp bilder fra arrangementet til din Facebook siden din, send et par meldinger til deltagerene og be de feks om å tagge bildene du har lagt ut, eller lag en spørreundersøkelse online slik at du får online tilbakemelding på hva folk syntes om seminaret. De som deltok vil sette stor pris på hva «folk flest» syntes om seminaret ditt, og det kan være med på å skape mer-engangement med forslag til endringer, hva som var bra…og mindre bra – og samtidig gi en pekepinn på hva du kan gjøre annerledes og bedre til neste gang. Du kan også vurdere å bruke SlideShare som et verktøy for effektiv deling av presentasjonene i etterkant.

Lykke til med ditt neste arrangement – om du bruker alle eller noen er jeg sikker på at du vil nå ut til flere enn om du ikke bruker noen av disse tjenestene :)