Må vi virkelig bytte ut X med BlueSky – eller kan vi bruke 2025 til noe bedre?
Vi handler stadig mer via internett. Og i økende grad via mobilen. Fremover vil sosiale medier, mobilkameraet, stemmen vår og annen innovativ teknologi bidra til enda mer netthandel.
Netthandel, ehandel, onlinehandel. Eller bare handel. Nordmenn handler stadig mer via internett. Stadig mer via mobilen. I 2018 vokste netthandelen i Norge med 14 prosent og sto for omtrent 66 prosent av den totale årsveksten i detaljomsetningsindeksen til SSB.
Større frihet og mindre friksjon å handle på nett
Det er en økende tendens til at vi handler mer på nett og mindre i butikk. Større frihet, mindre friksjon, mindre stress og bedre utvalg, for å nevne tre faktorer. Og ofte lavere pris.
Men det er ikke bare «overgangen» fra det å handle i en butikk til det å handle på nett som er interessant å se på. Eller følge med på. En stadig mer digital hverdag tilrettelegger også for helt andre innovative måter å drive butikk på. Eller å handle på, hvis du vil.
Her er 5 trender/tendenser verdt å følge med på:
1) Mobil-handel
Stadig flere av oss bruker mobilen når vi skal handle. Enten til å handle over nett, eller som et hjelpemiddel når vi handler i butikk. Ifølge PostNords eHandelsrapport for 2018, er mobilen «bindeleddet» mellom den fysiske og digitale butikken. Nesten halvparten av oss bruker mobilen før vi går inn i en butikk og en tredjedel av oss sjekker varebeholdningen til butikken vi besøker.
I tillegg blir mobilen stadig oftere brukt til å handle med. Enten som «betalingsmiddel» (VIPPS, Apple Pay, etc) eller som den enheten vi bruker til selve netthandelen. Salesforce har gjort en undersøkelse basert på 500 millioner netthandelskunder globalt, og andelen netthandel via mobil er på 50 prosent i Norden. En butikk (fysisk og/eller digital) som ikke er optimalisert for mobil, er en dårlig butikk.
2) Sosial-handel
Veksten innen handel over sosiale plattformer som Instagram, Facebook, Pinterest og Snapchat har økt med nærmere 40 prosent, ifølge den årlige «Shopper Experience Index«-rapporten fra Bazaarvoice. Nærmere halvparten av respondentene svarte at det å integrere sosiale medier og netthandel vil være en av de viktigste initiativene for de neste 12 til 18 måneder.
Hos norske Stories by Kine kan du shoppe via Instagram. Det vil si, du kan begynne butikk-handelen via Instagram, men fullføre den via nettbutikken hennes. Etter hvert vil hele handelen foregå direkte fra Instagram.
3) Visuell-handel
Med stadig kraftigere smarttelefoner i våre hender, har også nye «shopping-muligheter» åpnet seg. AR-teknologi (Augmented Reality) har blant annet gjort det mulig å plassere møbler fra IKEA virtuelt i våre stuer, slik at vi kan se for oss selv, hvordan den nye kontorstolen vil gjøre seg …. på mitt kontor for eksempel. Og så kjøpe den, hvis vi «liker det vi ser».
Den andre «siden» av visuell-handel, handler om hvordan vi kan handle produkter med kameraene våre. Snapchat med flere har etablert et samarbeid med Amazon, slik at når vi bruker Snapchat-kameraet, kan vi ta et bilde av et produkt vi ønsker oss (tar vindu-shopping til et helt nytt sted) og så vil kunstig intelligens «ta over» for å finne produktet hos Amazon, hvor du med et enkelt «klikk» kan handle og få det levert.
Flere smarttelefon-produsenter, som Samsung og Huawei, har en slik tjeneste integrert i sitt kamera. Og det er ikke bare Amazon som har begynt å teste ut denne formen for netthandel.
Kanskje jeg går forbi en butikk og ser et par briller i vinduet jeg synes er fine. Med kameraet kan jeg enkelt handle brillene «der og da» – enten fra den faktiske butikkens nettbutikk, eller via en av nettbutikkene som samarbeider med den sosiale medier-appen eller mobilprodusenten.
Men tenk også hvordan visuell-handel kan brukes til å scanne kjøleskapet for nye produkter du vil handle – fra for eksempel Kolonial. Melkekartongen er snart tom – «fotografer, bestill, betal og få levert». Enn så lenge har jeg ikke kommet over noen norske nettbutikker som har tatt i bruk visuell-handel. Men at det kommer, er jeg helt sikker på.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
4) Stemme-handel
ComScore estimerer at så mye som halvparten av alle søk vil bli gjort med stemmen vår innen 2020. Det har jeg liten tro på vil skje. I alle fall ikke innen 2020. Men at stemmen vår, sammen med stemme-assisterte høyttalere vil bli en stadig viktigere kjøpskanal fremover, er jeg ikke i tvil om.
Det er en ting å kunne fotografere melkekartongen for å få den lagt til i min handleliste hos Kolonial. Det er en annen ting om jeg kan si hva det er jeg trenger fra Kolonial med stemmen min.
Enn så lenge er det derimot mye som tyder på at det vil ta litt tid. Så langt har vi Meny som lar oss bruke stemmen til å legge til varer i handlelisten. Men vi kan ikke handle matvarene fra Meny ennå med stemmen. Morgenlevering lar deg (visstnok) kjøpe brød via Google Home, men det er lettere sagt enn gjort.
I USA har man derimot kommet mye lengre. Og Amazon har definitivt kommet lengst. Selv om det er få i dag som bruker stemmen sin for å handle varer hos Amazon, via Amazon Echo, var omsetningen tredoblet i 2018 sammenlignet med året før.
Jeg kan komme på mange produkter, varer og tjenester jeg kunne tenkt meg å bruke stemmen min til for å handle; Flyreiser, togbilletter, konsertbilletter, kinobilletter, matvarer, enkelte klesprodukter, mindre elektronikk-produkter, diverse gaver, osv. Først må derimot Google Home (les: Nest) bli god nok til å forstå norsk. Dernest må tjenestene bli mye raskere til å respondere og antall «voice-steg» må ned – på samme måte som norske nettbutikker må jobbe for å redusere antall klikk frem til betaling/levering.
5) Reprise-handel
Reprise-, eller repeterende-handel. Tenk deg hvor mange produkter det er du kjøper igjen og igjen og igjen i løpet av et år. Brød, melk, smør, toalettpapir, mat til katten eller hunden din. Kontaktlinser, shampoo, balsam, tannkrem, osv.
Tenk om disse produktene kunne «kjøpt seg selv», eller om du enkelt kunne trykt på en knapp, eller brukt stemmen din til å bekrefte en reprise-handel, basert på en henvendelse fra din smarthøyttaler eller smarttelefon.
Det er flere år siden Amazon lanserte deres «dash button» som lar Prime-kunder med et tastetrykk bestille vaskemiddel, kaffe, toalettpapir og en rekke andre produkter.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Det er selvsagt mange flere «trender og tendenser» når det kommer til handel om dagen. Det jobbes med personalisering, relevans, sikkerhet, stordata, kunstig intelligens, leveringstid og ikke minst lønnsomhet knyttet til «the last mile».
Skal du eie distribusjonen selv (slik Kolonial gjør), eller benytte deg av andre distributører (som Posten og PostNord), skal du ha fri frakt og fri retur, og hvordan skal du måle alle markedsføringsaktiviteter for å måle hva som gir effekt og ikke.
Skal du lede eller skal du følge etter? Skal du være «first mover», eller vente til trenden har blitt en hygienefaktor? Skal du bredde deg eller nisje deg?
Spørsmålene, mulighetene og truslene er mange.
At det handler om mer enn bare fysisk vs digital butikk derimot, er det liten tvil om.
Bilde: MAX LIBERTINE via Unsplash