En blågg må ikke være rosa

1. februar 2015 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Blå, lilla eller rosa? En blogg kan ha mange farger og formål. Hvilken farge har dine favorittblogger?

En blogg, som er en forkortelse av uttrykket weblog, er et informativt nettsted publisert på Internett. Språket og tone-of-voice er personlig og uformelt, i motsetning til tradisjonelle nettsider som er upersonlige og formelle.

En blogg kan ha flere farger

Google-Rosablogg
Google-søk: rosablogg

I Norge er det spesielt rosablogging som har fått mye oppmerksomhet. Såpass mye oppmersomhet at det å blogge nesten har blitt synonymt med å være en rosablogger. Og er du rosablogger så faller du gjerne inn under kategorien «ung pike/kvinne som skriver om mote, mosjon og mat».

På samme måte som sosiale medier har vært et belastende begrep fordi mange assosierer det automatisk med «fjas og mas på Facebook for de unge» er det mange som assosierer det å blogge med å være en rosablogger.

Les også: Hvilken blogg er Norges beste? (Cecilie Staude)

HansPetter-info-rosa-blogg-300x250Det er ikke galt å være rosa, men det er viktig å være klar over at en blogg kan ha flere farger – og enda viktigere er det å være klar over hvilke muligheter det å blogge kan bety for virksomheter som kjemper om tilstedeværelsen. Det finnes noen få bedrifter som har begynt å blogge, og enda færre ledere som blogger. Felles for mange av disse er at de ønsker i større grad å håndtere egen synlighet – for å styrke egen virksomhet.

Mangeårig blogger, forretningsmann og et kjent ansikt i mediene, Peter Warren, har blogget i en årrekke:

– Jeg opprettet min egen blogg for å ha en arena hvor jeg hadde anledning til å slå tilbake i uredigert forstand mot usannheter, påstander, misoppfatninger eller misforståelser. Pressen gir deg kun en begrenset – om overhodet noen – adgang til slikt.

Konsernsjefen i Lyse, Toril Nag, har også benyttet seg av den personlige kommunikasjonsformen:

– Jeg opplever mange fordeler ved å blogge. Økt engasjement, synlighet, forståelse for strategi og retning, meningsutveksling og derigjennom innovasjon er noen av de positive erfaringene jeg har opplevd.

Blå, lilla eller rosa – det er mange (gode) grunner til å blogge

  • Økt Internettrafikk. Hvor viktig for «businessen» er det at potensielle kunder, partnere og andre målgrupper besøker nettsiden? En blogg tilknyttet nettsiden kan i stor grad bidra til økt Internettrafikk.
  • Økt synlighet når vi googler. Hvor ofte googles det etter produkter, varer og tjenester som virksomheten tilbyr, og hvor kommer din virksomhet frem når det googles?
  • Innhold driver sosiale medier. Uten innhold har sosiale medier ingen verdi. Det personlige fungerer mye bedre enn det upersonlige i sosiale medier.
  • Sosiale medier er drevet av engasjement. Det er (ofte) langt mer engasjement knyttet til innhold som har en personlig avsender. Vi lar oss engasjere i mye større grad av innhold vi kan identifisere oss med.
  • En blogg kan demonstrere kunnskap og lederskap. «Show, don’t tell». Et blogginnlegg er langt mer tillitsvekkende og troverdig, enn et tradisjonelt reklamebudskap. Ikke bare si at dere er flinke, vis det – skriv det ut. Demonstrer det.
  • En blogg er en kunnskapsbank – en nettside er en informasjonsbank. Bedriftens nettside handler i stor grad om å synliggjøre virksomheten. Hva den driver med, hvor den holder til og hvem som jobber der. Strukturkapitalen hvis du vil. Gjennom en bedriftsblogg kan de ansatte få frem hva de ansatte er gode for, og gode til. Her kan kunnskap og erfaring få sin plass. En blogg er en yppelig måte å få frem humankapitalen på – for å få frem kulturen, verdiene, pulsen, identiteten og livet på innsiden av bedriften.
  • Eksponering av ekspertise og kunnskap styrker relasjoner.
  • Styrking av relasjoner driver lojalitet og tillit. Økt lojalitet synes på bunnlinjen. Lojale kunder legger igjen mer penger. Enkelt og greit, og lojalitet er i mange tilfeller personavhengig. Relasjoner styrkes i større grad i dag via Internett.
  • Emosjonelle og personlige budskap er dobbelt så effektive som reklamebaserte. Innholdsmarkedsføring eller content marketing handler om kommunikasjon som mottager opplever verdiøkende. «What’s in it for me». Les 16 gode grunner til å ta innholdsmarkedsføring på alvor.
  • 90 prosent av kjøpsprosesser starter på Internett. Vi liker ikke lenger å bli solgt til. Internett har gitt oss mulighet til å finne frem til det meste selv. Vi googler etter det vi søker, og det vi ikke finner, spør vi etter – gjerne via sosiale medier. Det har blitt viktigere enn noensinne å bli funnet når noen søker eller spør etter deg og dine varer og tjenester.

Det er mange gode grunner til at bedrifter og virksomheter bør blogge. Det har jeg også ved flere anledninger forelest om. Ta gjerne en kikk på «Hvorfor bør bedrifter blogge?»-presentasjonen som jeg har delt på Slideshare:

Her er mine favorittblogger – hvilke er dine?

Jeg følger en rekke blogger daglig – først og fremst via Feedly. Av mine favoritter må jeg nevne blant annet Digitalhverdag, Tinteguri, Paul Chaffey, PRPrat og IAllenkelhet. Hvem er dine favoritter?

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg