Ikke mye telefon igjen i en smarttelefon

5. desember 2012 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Vi ringer og SMSer mindre – men surfer og sosialiserer desto mer!

For en måned siden lurte jeg på om den tradisjonelle telefonen var utfordret – om vi snart ville slutte å ringe hverandre, og om SMS ville erstattes med lynmeldingstjenester og sosiale nettverk. I følge en undersøkelse fra Ofcom i England og Post & Teletilsynet i Norge så man klare tendenser til nettopp dette, og skal vi tro de som svarte på de to spørsmålene jeg stilte her på bloggen så bekrefter de mistanken. Smarttelefoner er mindre telefon og mer «alt annet».

Mindre kling i kassa for mobiloperatørene

I 2010 sendte vi hverandre nesten 7 milliarder SMSer i følge Post & Teletilsynet. Det året ble det også for første gang registrert en nedgang. Jeg spurte mine lesere hvordan deres bruk hadde endret seg i løpet av de siste to årene, og det var spesielt to områder som skilte seg ut:

 • 58 prosent ringer mindre med sin smarttelefon i dag enn for to år siden, og
 • 42 prosent sender færre SMSer

Samtidig er andre tjenester i sterk vekst, anført av blant annet:

 • Økt bruk av sosiale medier fra hele 91 prosent av svarene
 • 84 prosent surfer mer i dag på Internett enn for to år siden
 • 84 prosent tar flere bilder i dag på sin smarttelefon (takket være det sosiale nettverket Instagram kanskje…?)
 • 67 prosent bruker mer tid på å lese nyheter i dag enn for to år siden

Reduksjon og økning i bruk av forskjellige smarttelefon-tjenester

Klikk på bildet for større versjon!

Vi bruker MYE tid på smarttelefonen vår

Mens 35 prosent av oss (les: respondentene) bruker mellom 20 og 59 minutter hver dag på e-post på smarttelefonen, svarer nesten halvparten at de bruker mer enn time hver dag på sosiale medier. Hele 15 prosent bruker så mye som 2 timer eller mer faktisk. Det er fortsatt ikke mange som leser bøker på sin smarttelefon, mens over 40 prosent bruker mer enn 20 minutter hver dag til å lese nyheter, 63 prosent sufer på Internett i 20 minutter eller mer hver dag.

Klikk på bildet for større versjon!

Så langt i 2012 har andelen av de som leser bloggen min på mobil økt med 280 prosent sammenlignet med samme periode i 2011. Mens andelen av sidevisningene fra en mobil enhet var på 15 prosent i 2011, er andelen i 2012 på nesten 30 prosent – eller en dobling. Foruten en kraftig vekst på 450 prosent fra iPad, er det Apple sin iPhone og Samsung sin Galaxy SII som vokser mest – hver med over 1,350 prosent.

De to enhetene stod for til sammen rett over 1,000 besøk i 2011 (01.01-30.11), mens de samme enhetene generete nesten 15,000 besøk samme periode i 2012. Apple sin iPhone stod for over 90 prosent av disse besøkene.

Hvordan vil det her se ut når vi runder av 2013? Kommer vi til å ringe mer eller mindre, bruke SMS mer eller mindre? Hvordan vil ytterligere reduksjoner i disse tjenestene påvirke fortjenestegrunnlaget til våre mobiloperatører? Hvis dette er en utfordring i dag, hvordan vil det da se ut i 2016 når datatrafikk og bruk av sosiale medier på våre smarttelefoner har tidoblet seg?

Kjenner du deg igjen her – leser du kanskje det her på din smarttelefon?

Merk: Resultatet er basert på 50 svar som på ingen måte representerer et tversnitt i befolkningen og derfor kan skissene på ingen måte brukes som en fasit. 

Klikk på knappen for å
abonnere på nye artikler
rett i Messenger.

Liker du det du leser, kan du bli en supporter via Patreon!

Kommentarer

 1. Det er interessant det du skriver hpnhansen . Jeg lurer egentlig på om vi faktisk ringer mindre nå enn før. En ting er jo hva dine lesere (inkludert meg selv) mener, men jeg skulle likt å se trendene hos operatørene lik den som er vist fra NPT om SMS.
   
  For min egen del tror jeg nok ikke jeg ringer mindre enn før. Men jeg ringte veldig lite før også, og fordi jeg samtidig legger til flere og flere tjenester på min smarttelefon så «virker» det heller som om jeg ringer mindre enn før fordi jeg bruker den til så mye mer.

  1. @ejonassen Heisan. Jeg har ingen oversikt over hvordan ringemønsteret i Norge har utviklet seg i det siste, men ser av rapporten som The Telegraph henviser til at antall minutter hver dag man bruker til å ringe med sin telefon har gått ned fra 2007: https://www.telegraph.co.uk/technology/mobile-phones/9365085/Smartphones-hardly-used-for-calls.html. Kanskje netcom_ks eller telenor_service har noe underlag for Norge de vil dele med oss – evnt om tortime i Telenor kan uttale seg?
    
   Vennlig hilsen, Hans-Petter

    1. @netcom_ks  @ejonassen Ser man det ja – her er det jo faktisk vekst (typisk annerledes landet Norge) i både telefon-minutter på mobil og i antall SMS 🙂 …. rart, siden Post & Teletilsynet melder om det motsatte?

    2. @ejonassen  @netcom_ks Jeg stiller meg litt undrende til noen av funnene – spesielt med tanke på SMS-biten – her er det flere som melder om at SMSen er på dalende front, som feks fra denne artikkelen her: https://www.nrk.no/vitenskap-og-teknologi/1.8874030 – ser jo også at hvis man legger sammen veksten fra første halvår 2011 til 2012 – og kombinererer minuttene fra fasttelefoni og mobil så er veksten lik null. Veksten på mobil er altså ikke så stor for at den erstatter i så måte den reduksjonen vi ser på fasttelefoni.
      
     Skal bli spennende å se denne utviklingen i 2013 – for her er jeg sikker på at resultatene vil bli enda tydeligere – vi ringer hverandre mindre, vi SMSer hverandre mindre fordi vi kommuniserer mer med hverandre på nye digitale måter – via sosiale medier spesielt.

    3. @hpnhansen  @netcom_ks Det som er enda mer oppsiktsvekkende er at aldersgruppen 15-25 år er de som faktisk ser for seg å sende enda flere SMS i de neste 2-3 årene og er den andelen som utgjør den høyeste prosenten av deltagerne i underskøkelsen. Og bruk av sosiale medier sier brorparten at de kommer til å bruke like mye (eller lite) som i dag. Men det blir spennende å se om det man tror man skal gjøre om 2-3 år, stemmer med virkeligheten.

Legg igjen en kommentar

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg