Årets ord – Engasjement

13. desember 2012 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Språkrådet vil ha det til at årets ord er å nave, men for meg er det ett ord som går igjen, og igjen, og igjen i digitale strategier!

engasjement-hanspetter-300Engasjement – eller det å vise engasjement, være engasjert, det å engasjere har å gjøre med å vise interesse, vise sin begeistring, sin deltagelse og innblanding. Når det kommer til digitale arenaer og spesifikt innen sosiale medier er det ingen tvil om at ordet engasjement er ofte brukt som en pekepinn på «suksess«.

Artikkelen finner du også på gkforum.org – bloggen til Geelmuyden.Kiese hvor jeg jobber som senior rådgiver

Er engasjement alt?

Engasjement kan først og fremst være så mangt. En like, et klikk, en RT, en kommentar, en del, et spørsmål, et forslag, en klage. Alle former for interaksjon mellom avsender og mottager er en form for engasjement – positivt eller ei.

Via SproutSocial – et Social CRM verktøy som jeg bruker til å overvåke min egen tilstedeværelse i sosiale medier – kan jeg enkelt se hvordan innholdet mitt engasjerer i de mest populære sosiale nettverkene som Facebook, Twitter & LinkedIn:

Av de 3,9 millioner personer som i perioden august til desember potensielt kunne blitt eksponert for innholdet mitt har jeg hatt over 7,000 interaksjoner med 3,600 unike brukere. Dette er det ekte engasjementet, men hvor viktig er engasjementet hvis vi ikke bruker det til noe?

Øivind Magnussen i SAS Institute skrev en artikkel i Kampanje i våres som tok for seg nettopp engasjement, men ikke minst hva vi bruker det til:

Informasjonen kan også være svært verdifull for produktutvikling og innovasjon. Sparebank1 er et godt eksempel på hvordan både engasjement og informasjon kan brukes i produktutvikling innen et relativt tradisjonelt marked som bank og finans er. Banken har sett på hva forbrukerne vil ha, bedt de komme med innspill og laget produkter deretter.

Big data årets ord i 2013

Med engasjement som et nøkkelord i 2012 blir kanskje Big Data det store ordet i 2013.  Som Øivind Magnussen i SAS Institute skriver i samme artikkel:

Verdien av sosiale medier ligger ikke nødvendigvis bare i interaksjonen man har eller ikke har, den ligger vel så mye i informasjonen man finner der, om man makter å bruke den effektivt og riktig. Det er på tide å ta ett skritt tilbake – å utnytte informasjon er et effektivt første skritt for å bruke sosiale medier.

Det handler med andre ord å bruke engasjementet og all den informasjon som man får til noe fornuftig. I en like kan det likke et salg, en ny kunde, en ny kontakt, en ny relasjon. I engasjementet kan det ligge verdifull input som kan hjelpe deg til å endre og forbedre hvordan man driver selskapet. Til å gjøre prosesser enklere og skape langsiktige konkurransefortrinn. Det handler om å analysere store mengder med data. Forsikringsselskaper har allerede begynt å analysere engasjementet i sosiale medier til å avslure forsikringssvindlere!

For NAV kan en slik tilnærming benyttes til å avdekke trygdesnyltere.

Som Peter Hidas fra Gartner skriver i en kronikk i Computerworld:

Uten data stopper virksomheten! Men sannheten er at data ikke er verdsatt, forvaltet og distribuert med den samme stramhet som andre, tradisjonelle aktiva.I våre data ligger vår konkurransekraft!

Årets ord fra Språkrådet blir nok ikke å nave igjen, men gjennom omfattende analyse av store mengder data kan kanskje det nye Nav-ordet i 2013 bli «snylte-naver«.

For oss som jobber med informasjon og kommunikasjon tror jeg det vil i stor grad handle om analyse og utnyttelse av store mengder med informasjon – Big Data vil garantert stå på agendaen til mange selskaper og virksomheter i tden fremover!

Klikk på knappen for å
abonnere på nye artikler
rett i Messenger.

Liker du det du leser, kan du bli en supporter via Patreon!

Kommentarer

 1. Big Data kommer nok til å bli nevnt mange ganger, men på samme måte som BI (Business intelligence) har vært et ord det har vært mye snakk om siden tildlig 2000, har dette fortsatt en lang vei å gå før det blir en del av totale strategien i selskapet. Big Data, er etter min mening bare enda et nytt buzzord som denne gangen utvider Business Intelligence begrepet med data fra sosiale medier. Altså enda mer data.Big data blir nok viktig neste år. Men før man kommer dit må man få oversikt over hva dataene du allerede har gir av verdi. I vår verden, innen sosiale medier, vil analyse og det å gjøre data om til verdifull informasjon være viktig.
   
  For å ta ditt ord for 2012 (som jeg er veldig enig i) så må vi finne ut hvilken verdi dette Engasjementet skaper. Ved å ha fokus på Big Data tror jeg at man legger listen for høyt uten å ha kontroll på dataene og man klarer ikke å gjøre dem om til verdi. For 10 år siden innførte man datavarehus for å samle dataene et sted for lettere å ta dem ut. Dette resulterte i at man fant lettere dataene, men man fant også ut at man hadde så mye data at det var vanskelig å gjøre dem om til reell verdi. Det tror jeg er faren om man skal fokusere på Big Data også.

  1. Så først twittermeldingen din nå.Og har da enda et poeng. Man bør ikke begi seg ut på Big Data før man har fått kontroll på ROI i sosiale medier. Jeg tror dette bare vil forvirre. Misforstå meg rett. Man trenger masse data for å bevise ROI, men å bare begynne å kalle det Big Data, da skremmer man nok vekk mange.
    
   Med mindre man ønsker å sette fokus et annet sted enn ROI, ved å se enda større på det.

   1. Gir meg ikke helt her. Før vi bør fokusere på Big Data bør vi få Real Time Data. Dette er sagt av Michael Brenner i SAP. Jeg kunne ikke vært mer enig. I sin siste blogpost sitere han blant annet Brad Feld, i Foundry Group, som sier “Big Data Is Bullshit”
    Big Data is bullshit…20 years from now the thing we call ‘Big Data’ will be tiny data . . . The key for 2013 with Big data is to figure out how to make a difference. Don’t let marketing noise obscure what’s real and what isn’t.
     
    Brenner kommer også med forslag til hvordan vi kan komme oss dit vi skal være, altså realt time, gjennom å tenke mer enn big data.
     
    Jeg tror på å roe ned hypede terminologier, og heller fokusere, som Brenner sier, på real time data og kombinere dette med å gjøre disse om til real time value.
     
    Her kan du lese hans innlegg: https://www.b2bmarketinginsider.com/strategy/big-data-for-marketing-i-want-my-real-time-dashboard

    1. @Eskedal Heisan eskedal – takk for mange gode innspill og tilbakemeldinger. Jeg er nok tilbøyelig til å si meg relativt enig med deg. Hype og buzzord har det vært mange av gjennom årene – spesielt BI som du refererer til. Når det er sagt så tror jeg nok en god analytisk tilnærming til alt som blir lagt igjen av informasjon via sosiale medier – og feks brukt til å konvertere en Like til et prospekt kan være en viktig parameter for å regne ut ROI også – så det ene utelukker ikke det andre.
      
     Det er nok VELDIG mange prospekts som forsvinner i mengden av Likes, kommentarer og annen form for engasjement, og som dermed ikke er med på å øke eller skape en positiv ROI. Det ene føler jeg ikke utelukker det andre 🙂
      
     Om Big Data blir det store ordet i 2013 eller ei gjenstår nok å se – tror nok jeg muligens er ett år eller to for tidlig ute – dessverre. Det betyr dermed ikke det samme som at det å samle all informasjon, tolke og analyse det slik at «it makes sense» er mindre viktig – tvert i mot. Tross alt dobles mengden av informasjon seg hvert år, så behovet for Big Data blir ikke mindre med tiden – heller motsatt.

    2. @hpnhansen Ja nok en gang er vi alt for enig. Det er nok for tidlig, det ene utelukker ikke det det andre. Men viktigst som du sier, en god analytisk tilnærming er det viktigste. Mange kan bli skremt av et nytt buzz ord. Da liker jeg bedre «analytisk tilnærming», men det bli aldri verken et buzzord eller årets ord. Forhåpentligvis blir det en del av strategien, og da ikke bare for sosiale medier.

    3. @hpnhansen He he. Nei det er sant, men liker gode diskusjoner som kan drive temaer fremover. Utfordringen vår er at vi alt for ofte er helt enig. Vi kan sikkert fortsette denne diskusjonen på flisespikkeri, men ser ikke helt poenget i det 🙂

    4. Hei Erik
     Takk for utfordringen til å mene noe om dette. Sent svar skyldes et tett program med sosiale aktiviteter før jul. Det hadde vært veldig spennende å se #bigdata som årets ord i 2013. Spesielt for Norge er det kritisk at vi utnytter informasjon til å styrke konkurranseevnen vår. Dessverre ser vi ikke at dette skjer. Norske bedrifter er mer konservative enn andre nordiske bedrifter, og i stede for et stormløp mot å utnytte informasjon har vi fått en norsk diskusjon om farene med målig og målstyring.
     BigData for meg handler ikke først og fremst om store datamengder, men om at «alt»vi har rundt oss generer informasjon vi i stadig større grad har mulighet til å samle inn, bearbeide, analysere og kommunisere videre. Vi kan få ny innsikt som for en relativt billig penge kan gi opphav til store forbedringer eller nye foretningsområder for de som behersker dataene. For å få til dette må vi ta i bruk ny teknologi og kunnskap i tillegg til det som allerede har blitt «mainstream» innen Business Intelligence. Det er fantastisk mye spennende som kan gjøres nå, men vi trenger å skape et engasjement i norske bedrifter slik at vi ikke blir akterutseilt på dette området.
     @Eskedal @hpnhansen @affecto @havarde

Legg igjen en kommentar

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg