Promoterte historier økte antall likes med 350 prosent!

21. november 2012 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Kvalitet slår alltid kvantitet, men promoterte historier kan være akkurat det lille sparket som Facebook-siden din trenger.

Fra tid og annen har jeg brukt noen kroner på å teste ut diverse Facebook-annonser. Jeg liker mulighetene til å skreddersy hvem det er reklamen er ment å nå ut til, slik at den blir oppfattet relevant og ikke forstyrrende. I november har jeg derimot brukt noen kroner på å promotere innlegg i stedet – av flere årsaker, men kanskje først og fremst fordi promoteringen også fungerer godt på mobil. 3 poster har jeg promotert, og betalt til sammen 1,040 kroner for.

Har det fungert? Har jeg fått flere likes, kommentarer, delinger, økt nettbesøk og hva kan jeg si om ROI i så tilfelle?

ROI

Last thing first – når det kommer til ROI i dette tilfellet så er det ingen direkte kobling mellom kostnadene for å promotere og økte inntekter, for jeg har ikke promotert poster hvis formål er å reklamere for et produkt jeg skal selge. Derimot har bloggen inntekter via annonsører, og de vil nok ikke bruke sine annonsekroner på en blogg som ikke har besøk – så på den måten kan man si at det har vært en god ROI, gitt den veksten jeg har opplevd i perioden jeg promoterte mine bloggposter på Facebook.

Antall likes økte med 350 prosent

I perioden første til 14 november opplevde jeg at Facebook-siden min økte med 134 nye likes (og 11 som sluttet å like). I de siste fjorten dagene av oktober, hvor jeg ikke kjørte noen promoterte poster, økte antall likes med 38, hvor 10 stk sluttet å like. Over 350 prosent vekst med andre ord, og kun 10 prosent vekst av antall som sluttet å like.

Oversikten er fra SproutSocial – Social CRM verktøyet jeg bruker til å overvåke, administrere, drifte og analysere tilstedeværelsen i sosiale medier.

Hvor mye er en like verdt skal jeg ikke begi meg ut på her, men hvis nettrafikken din er viktig, så kan Facebook representere en viktig kanal for å trekke trafikk inn til nettsiden din.

I tillegg til den kraftige økningen av antall likes, så økte også antall impressions kraftig. Impressions er antall mennesker som kunne bli eksponert for innholdet, mens antallet brukere er de som faktisk ble det. Over 230,000 mennesker kunne jeg potensielt nå ut til her – via de som fulgte Facebook-siden min fra før av, og deres venner igjen. Nesten 70,000 mennesker ble eksponert. Sammenligner jeg disse tallene med samme periode som tidligere, så var veksten på nesten 1000 prosent i forhold til potensiell eksponering, og på utrolige 1,300 prosent når det kom til de som faktisk så disse tre postene.

Kraftig vekst i engasjementet

Fra SproutSocial

Nesten 100 prosent vekst i besøk på bloggen

Den økte eksponeringen og den raske veksten i nye mennesker som likte Facebook-siden min resulterte også i kraftig vekst i antall besøkende og antallet sidevisninger.

Og oversikten fra Google Analytics viser også helt tydelig å se hvor den «nye» trafikken også kom fra.

Konklusjon

Er promoterte historier bedre enn de gamle Facebook-annonsene? Jeg er fristet til å svare ja, og da først og fremst fordi disse promoterte historiene i mindre grad virker som ren reklame slik de høyre-stilte reklamene på Facebook ofte blir oppfattet. Videre kan de også oftere oppfattes som mer relevante og troverdige fordi de som eksponeres er først og fremst de som liker siden din fra før av, og eventuelt vennene deres. Men som med «alt annet her i livet» så må det du promoterer være av slik kvalitet at det engasjerer dine lesere, følgere, venner, etc.

Eksempelet over er ikke noe mer enn det – et eksempel. I dette tilfellet kan jeg si at det var vel anvendte penger, hvis formålet mitt var å trekke mer trafikk til nettsiden min. I tillegg kan jeg kanskje også legge til at de nye personene som likte siden min høyst sannsynlig gjorde det fordi de likte det de leste – ikke fordi jeg kjørte en irrelevant konkurranse kun for å tiltrekke meg irrelevante nye venner.

Kvalitet slår alltid kvantitet, men promoterte historier kan være akkurat det lille sparket som trengs for at dine historierer skal få flere lesere og din Facebook-side flere venner.

Klikk på knappen for å
abonnere på nye artikler
rett i Messenger.

Liker du det du leser, kan du bli en supporter via Patreon!

Kommentarer

 1. Kanskje litt på siden, men jeg mener det i utgangspunket er prinsipielt feil at  Facebook først tar betalt for å skaffe en side likes – for deretter ta betalt for at du skal nå ut til de som har valgt å følge deg. https://dangerousminds.net/comments/facebook_i_want_my_friends_back
   
  Er det første spiker i facebook-kista?

  1. @HenrikNjaa Tviler på det – eksponering og markedsføring har alltid kostet penger, om det er på radio, TV, avis, etc – og så lenge effekten er god = ROI, vil jeg si at det er verdt investeringen.

 2. Interessante tall. Jeg er dog veldig skeptisk til sponsede poster rett og slett fordi jeg nå rimelig ofte dukker opp klager i min timeline fra folk som ikke liker at det er sponsede poster i feeden. Mange forstår faktisk ikke at det er reklame og er sur på vennene sine fordi de liker så mye rart som spammer de. Naturligvis, problemet oppstår primært når det er Brandstad-stil-poster hvor hele posten primært handler om at du skal like de for å kanskje vinne noe en gang i fremtiden, men jeg har satt mange klage på også de firmaene som har geniunt innhold.
   
  (Hans Petter, beklager at jeg nå spammer deg med kommentarer som jeg så sletter, jeg prøver å finne ut av livefyre så jeg kan være person, ikke nick).

  1. @AnneHavaagHolterHovind Hei, ikke tenk på det – takk for kommentaren din. Er også helt enig med deg om alle disse Lik-oss kampanjene. Det er fortsatt altfor mange som jager etter likes uten å egentlig vite hva de skal bruke liksene til etterpå – utover å samle på mange personer som liker = samtykket om at de vil bli spammet med reklame 🙂

 3. Hm, jeg har jo et navn også da, vakke meningen å dukke opp med nick her.
  Sorry, må bare bruke kommentarfeltet ditt for å teste litt til…

 4. Interessante tall. Jeg er dog veldig skeptisk til sponsede poster rett og slett fordi jeg nå rimelig ofte dukker opp klager i min timeline fra folk som ikke liker at det er sponsede poster i feeden. Mange forstår faktisk ikke at det er reklame og er sur på vennene sine fordi de liker så mye rart som spammer de. Naturligvis, problemet oppstår primært når det er Brandstad-stil-poster hvor hele posten primært handler om at du skal like de for å kanskje vinne noe en gang i fremtiden, men jeg har satt mange klage på også de firmaene som har geniunt innhold.

 5. Spennende lesning Hans-Petter.
  Det jeg er litt interessert i er målgrupper etc. 
  Du sier du har brukt i overkant av 1000 kr på dette. Promoterte poster har begrenset kroner du kan bruke. Jeg har eksperimentert med enkelte sider hvor jeg har prøvd promotering for enten 60 eller 120. Dette er sider som i utgangspunktet ikke har alt for mange følgere. Der har jeg faktisk slitt med å «bruke opp» pengene og har endt opp med å kun klare å promotere for 19 kroner etc.
   
  Har du promotert samme sak flere ganger?
  Hvordan har andre bloggsaker vert skrevet i samme tidsrom som kanskje har skapt mer interesse enn vanlig? (Du deler jo sedvanlig alle dine poster i alle kanaler) Kan det være at du har skrevet noen spesielt interessante poster i samme tidsrom?
   
  Tallene du vier er kun fra din side og ikke fra Facebook ads manager?
   
  Jeg sliter derfor å se at det er de promoterte historiene som gir trafikken. Jeg stoler jo på deg, men det hadde vært spennende å se data på hvor mange av disse besøkende som kommer vi promotert post, mot vanlig HP Hansen oppdateringer i de ulike grupper, sider etc.
   
  Dette er spennende lesning og selv om vi begge er opptatt av ROI så er også flere lesere et resultat av de investeringene og aktivitetene du har gjort, selv om det ikke kan måles i ren avkastning (altså salg som du ikke har drevet med denne gangen)
   
  Lesere er vår verdi som bloggere og derfor er kilden til trafikken viktig i forhold til om leserne kommer fra betalte kilder eller av ren og skjer nysgjerrighet rundt kvalitet på innhold.

  1. @Eskedal Vil tippe at jo større siden, jo mer kan man bruke på sponsored stories. Har ingen problem med å bruke 500 dollar i en fei, if I want to.

  2. @Eskedal Hei og god morgen. Skal være kort, det er fortsatt tidlig. Jeg har ikke gjort store endringene fra de to siste ukene i oktober, sammenlignet med de to ukene i november hvor jeg kjørte promoterte poster. Jeg kjørte det på tre forskjellige poster, og brukte omtrent 350 kroner hver gang.
   Hadde anledning til å bruke mye mindre, eller mye mer – avhengig av hvor mye penger jeg har lyst til å bruke, etc 🙂
   Hvis du tenker deg edgeranken med 15-20 prosent kanskje som eksponeringsgrad så har det stemt relativt bra på mine poster uten promotering. Med snart 2000 venner på Facebook-siden så er det stort sett rundt 700-900 som ser postene mine på Facebook, mens med 350 kroner investert i promoteringen så gikk antallet opp til nesten 20,000 – som igjen dro med seg de nevnte momenter nevnt i bloggposten.
   Skal se om jeg ikke får delt enda mer info med deg i dagene som kommer – men vil legge til at henvisningstrafikken inn på HansPetter.info har økt dramatisk for min del de gangene jeg har kjørt promoterte historier. Ingen tvil om at det øker synligheten – for både de som liker siden fra før av, men også for nye.
   God ROI vil jeg påstå…

  3. @Eskedal De 3 postene jeg promoterte står for 60% av alle Facebook-liksene for november postene mine – stor andel av disse igjen på posten om Instagram sin lansering av profil-sider på nett… hvilket jeg var først ute med i Norge om jeg ikke tar feil 🙂 Nyhetsverdien hjelper selvsagt også… shit in, shit out – selv om du bruker penger på å markedsføre det vil jeg tro 🙂
    
   /HP

 6. Vi har benyttet sponsored stories for ganske mange av våre kunder i det siste. Vi har også eksperimentert med sponsored stories vs. tradisjonelle facebook ads med samme budskap.
  Våre erfaringer er veldig lik de du beskriver. Sponsored stories fungerer per dags dato veldig godt. Overraskende godt vil jeg påstå. Det gir oss større engasjement , til en lavere pris enn tradisjonelle ads.
  Kan årsaken være at formatet skiller seg litt fra de tradisjonelle annonsene og dermed oppfattes som noe nytt?

Legg igjen en kommentar

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg