Facebook video

13 tips for å lage Facebook-videoer som engasjerer

Video på Facebook er ikke som video alle andre steder. Her er noen «enkle» råd for å lage video som engasjerer.

Alle skal lage video om dagen. Et bilde sier mer enn 1.000 ord, men et bilde er ikke godt nok. Men hva skal til for at en video «flyr» på Facebook? Hvordan skal den lages? Liggende eller stående, eller kanskje ingen av delene? Må jeg ha lyd? Bør jeg tekste? Hvor langt er kort nok? Hvor mange runder er det på Bislett?

Spørsmålene er mange. Og svarene er lange. Jeg har skrevet ned 13 punkter jeg tror kan hjelpe. 13 råd, tips eller retningslinjer. For det er ingen regler. Nesten ingen i alle fall. Den som intet våger, intet vinner. Du må tørre å tape for å vinne. Du må lage video for at noen skal se den. Kanskje du får bruk for noen av mine råd til hvordan du skal tenke, når du skal lage en video som engasjerer på Facebook.

33% av tiden vår online, blir brukt til å se video og over halvparten av all video blir konsumert på en smarttelefon (Kilde: Wordstream)

1. Velg tema med omhu

De fleste av oss går ikke til Facebook for å lære hvordan man skal skru sammen et kjøkken. Da går vi til YouTube. Lange DYI (Do It Yourself) videoer skaper dårlig engasjement, skal vi tro BuzzSumo. Eller deg selv. Spør deg gjerne selv hvilke videoer du liker å se på Facebook. Godt innhold sies å være både informerende og nyttig. Best er det hvis det kan være underholdende samtidig. Det siste er kanskje viktigere på Facebook, sammenlignet med YouTube.

Men ikke glem; «If everything fails, cats always work»

[fb_embed_post href=»https://www.facebook.com/mashableclickclickclick/videos/10155749844569705//» width=»620″/]

 

2. Publiser når publikum er i riktig modus

Selv om vi «stikker innom» Facebook fra morgen til kveld, er det ikke uvesentlig når på døgnet du publiserer. Eller hvilken dag. Avhengig av hva videoen du skal poste handler om, kan det lønne seg å tenke på hvor mottagelig publikum er. Noen ganger kan vi være mottagelige for nyttig informasjon. Andre ganger vil vi kun bli underholdt. Andre ganger inspirert eller motivert. Eventuelt provosert.

Facebook video

* Engasjement på Facebook-siden min, fordelt på timer og dager gjennom en «normal uke». Innsikten kommer fra Fanpagekarma.

Native videoer på Facebook har 10x større rekkevidde, sammenlignet med YouTube-lenker (Kilde: WordStream)

3. Tips dine største fans

Har du mulighet til å gi den ferske videoen din organisk boost gjennom Likes, Kommentarer og Delinger, så vil det lønne seg. Har du «venner under bordet» som du kan be om litt drahjelp til å skape engasjement, er det ikke bare lønnsomt for den organiske rekkevidden. Det vil også bidra positivt til å skape en stopp-effekt hvis publikum ser at videoen har fått flere likes og kommentarer. Vi har en tendens til å like det andre liker. Publiserer du på vegne av din organisasjon, lønner det seg om de øvrige ansatte stiller opp ved å engasjere seg i innholdet.

54% av toppledere deler business-relaterte videoer med sine kollegaer (Kilde: TubularInsights)

4. Kort er bedre enn langt

På YouTube øker engasjementet i takt med lengden på video-klippet. Det gjelder ikke på Facebook. I motsetning til YouTube, som vi gjerne oppsøker for noe konkret vi ønsker å se, så vet vi aldri egentlig hva som «venter oss» på Facebook. Instagram har økt sine videoer fra 15 til 30, og nå til 60 sekunder. Lager du 60 sekunders videoer til Facebook, kan du bruke den samme videoen også til Instagram. 60 sekunders videoer på YouTube er det «ingen» som vil se.

Facebook video

* Til tross for at det var en stor nyhet, og jeg var en av de første til å «unboxe» skrivebrettet til reMarkable, var det ikke mange – om noen – som så hele video-klippet på nesten 5 minutter. Etter 1 minutt hadde over 75% av publikum sluttet å se. 

5. Kom raskt til poenget

Facebook teller en videovisning først etter at du har sett minst 3 sekunder. De fleste av oss bestemmer oss veldig raskt for om vi vil «investere» vår tid til å se en video, fremfor å skrolle videre i feeden. Har du kommet deg forbi de første 3 sekundene, har du i praksis 5 sekunder igjen til å overbevise publikummet ditt at de bør se videre. Derfor bør du fange publikums oppmerksomhet så raskt som overhodet mulig.

Omlag 70% av forbrukere foretrekker video som er under 60 sekunder lang (Kilde: Animoto)

6. Få ditt publikum på kroken med overbevisende ord

En god tekst kan gjøre «underverker» for en video. En god tekst bør overbevise publikum om at videoen er verdt å se. På godt norsk blir det her gjerne omtalt som «The hook». Du skal altså få publikum på «kroken«. Det finnes en rekke kraftige ord og metoder som bidrar til å skape «The hook»;

Facebook video

7. Velg riktig startbilde

Når du laster opp en fersk video får du muligheten til å velge et bilde – en Thumbnail – som vises når publikum ser din Facebook-post. Vær nøye på å velge et bilde fra videoen som umiddelbart fanger publikums interesse. Om ikke Facebook kommer opp med et godt forslag fra din video, bør du ha et bilde i baklomma du kan laste opp manuelt.

8. Tekst videoene

De aller fleste ser en Facebook-video lydløst. Derfor bør alle videoer tekstes. Om du ikke har anledning til å tekste, kan du bruke «tekst-plakater» innledningsvis, hvor du for eksempel «banker på ruten» og ber publikum om å skru på lyden.

At vi ikke hører historien din, setter større krav til den visuelle historiefortellingen. Gode bilder. Flotte farger. Tydelige beskrivelser og undertekst er kritisk.

[fb_embed_post href=»https://www.facebook.com/markuslind/videos/10155561945665325//» width=»620″/]

9. Tenk format og enhet

Mesteparten av tiden vi er på Facebook kommer via vår smarttelefon. På samme måte som publikum har skjermen nært til øynene, bør historien også fortelles nært. Motiver som er langt unna skaper avstand og ikke nærhet. 16:9 – horisontalt – ser best ut på en stor TV-skjerm. Eller en laptop. På mobil blir videoen mindre. Kanskje en firkantet video kan fungere bedre. 1:1-format. 1:1-formatet er også best på Instagram. Så fremst du ikke akter å fortelle den på Instagram Stories. Da må det filmes stående. Vertikalt.

Facebook video

86% av business-relaterte videoer blir sett på desktop/laptop. Kun 14% på mobil (Kilde:Vidyard)

10. Ikke selg (for hardt)

Det er sjeldent noen går inn på Facebook fordi de ønsker å kjøpe noe. Vi vet aldri hva vi får når vi er på Facebook. Derfor vil en god historie «selge» mye bedre enn et rent salgsbudskap. Vi liker ikke selgere bedre fordi de forsøker å selge på Facebook. I stedet for å tilby meg en god pris på en hotellovernatting, er det bedre å fortelle en historie om hotellet, eller fortelle meg hva det er jeg kan oppleve hvis jeg bestiller en overnatting. «What’s in it for me» handler om hva jeg – publikummet ditt – får igjen for å kjøpe. Ikke hva du får igjen for å selge. Er den selgende teksten overbevisende nok, og tilbudet er for godt til å passere, kan det selvsagt fungere. Aldri en regel uten unntak.

Vær medisinen! Det kan for eksempel lønne seg på å tenke på smerte. Hvis jeg har vondt et sted, så fokuser på det. Trykk på hvor det gjør vondt, slik at smerten øker. Når det gjør som vondest, legger du frem medisinen. Tror du jeg vil kjøpe da?

[fb_embed_post href=»https://www.facebook.com/VisitOslo/videos/10154610864991266//» width=»620″/]

 

Visit Oslo forsøker ikke å selge deg en tur til Oslo. Derimot overbeviser de deg på en særdeles god måte hvorfor du bare må besøke Oslo. Det her er en av de bedre historiefortellingene jeg har sett på Facebook på lang tid. Derfor har også videoen blitt avspilt nærmere 4,5 millioner ganger på Facebook på en knapp måned!

Når kunder som skal handle på nett som ser en video-demonstrasjon av et produkt, øker sannsynligheten for å handle med nesten 100% (Kilde: DMB Adobe)

11. Bruk innsikt

Facebook gir deg all innsikt om hvorvidt din video har blitt en suksess eller ikke. Bruk innsikten til å forstå hva som fungerte, og hva du kan gjøre annerledes neste gang. Når du har innsikt er det ingen grunn til å lytte til magefølelsen.

Facebook video

* Innsikten du får via Facebook er omfattende, og særs nyttig. Men til tider også svært deprimerende.

 

Facebook video

* Bildet over er hentet fra SoMeStatus.com som gir deg god oversikt over hvordan det har gått med dine videoer. 

12. Ikke følg disse rådene slavisk

Ikke glem at «råd er råd». Det er ingen regler. Ta meg for eksempel. Jeg lytter ikke alltid på mine egne råd engang. Noen ganger fordi jeg glemmer meg. Andre ganger fordi jeg ikke gidder. Har ikke tid. Orker ikke. Godt innhold på Facebook tar tid å lage. Ikke alltid har jeg tilstrekkelig med tid. Noen ganger er greit godt nok.

Det som kan fungere bra for en organisasjon, ett produkt, en vare eller en tjeneste, fungerer kanskje ikke godt for en annen. Spør også publikum hva de syntes. Hvorfor de likte eller mislikte videoen din.

13. Øvelse gjør mester

Og til slutt; Ikke gi opp, selv om du ikke «lyktes» de første gangene. Øvelse gjør mester. Og husk – det er stor kamp om oppmerksomheten på Facebook. Skjermen på en smarttelefon er liten. Det er begrenset hvor mange poster det er plass til. En god video kan gå dårlig på Facebook fordi du var uheldig. Kanskje det var teksten som ikke «slo an». Kanskje det var timingen. Feil dag. Feil tidspunkt. Eller kanskje alt var riktig, men det skjedde noe annet – noe stort i samfunnet – som fanget alles oppmerksomhet. Se ikke kun på egen innsikt, men se også utenfor.

 

Les også: Slik lager du annonser for Instagram Stories

 

Tips til utstyr, applikasjoner og tjenester jeg bruker til å lage videoer for Facebook

Stort sett bruker jeg min iPhone til å filme med. Normalt holder jeg den i hånden. Av og til filmer jeg med Mevo-kameraet også, som jeg kan koble til min iPhone. Da kan kameraet stå på avstand, samtidig som min iPhone kan ligge nær meg, og benyttes som mikrofon for å få bedre lyd.

For å få en stødig film bruker jeg enten et kamerastativ eller en Gorillapod. Skal jeg filme mens jeg beveger meg, har jeg gått til anskaffelse av en håndholdt gimbal for å stabilisere filmingen. Jeg har kjøpt Zhiyun Smooth Q. Den er langt billigere enn DJI Osmo Mobile, men er minst like god skal vi tro omtalene.

For å redigere bruker jeg til vanlig iMovie, og skal jeg gjøre om en 16:9-video til 1:1 bruker jeg Video Edit – Cut Rotate Crop Mosaic-appen. Den samme appen bruker jeg for å lage videoer for Snapchat og Instagram Stories. Altså når videoen skal være vertikal. Lager du videoen i 1:1-format, må du derimot huske på at det ikke vil se like godt ut på YouTube eller på en TV-skjerm, som du kan se av eksempelet under.

 

 

 

Det finnes et hav av forskjellige tjenester og måter å tekste videoene dine på. Jeg har brukt Video Caption Maker en liten stund nå, og den synes jeg er god og enkel å bruke.

Lykke til!

 

 

Bilde: Thomas William via Unsplash